Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talveksi on taas tiedossa useita influenssaviruksia

Kaksivuotiaiden rokotukset annetaan ensi kertaa nenäsumutteena, jonka teho varmistui Suomessa tehdyissä tutkimuksissa

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Influenssakausi kesti viime talvena poikkeuksellisen pitkään.
Influenssakausi kesti viime talvena poikkeuksellisen pitkään. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Suomeen odotetaan syksyllä ja talvella taas useita influenssaviruksia. Maassa kiersi viime talven ja kevään kuluessa neljää eri virusta, ja saman verran voi olla tulossa myös tänä talvena, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Niina Ikonen.
Maahan tilatut influenssarokotteet suojaavat kolmea virusta vastaan. Kaksivuotiaille on tarjolla ensi kertaa uusi, nenäsumutteena annettava rokote, jossa on suoja myös neljättä virusta vastaan.

Nenäsumutetta tutkittiin Suomessa viime vuosikymmenellä. Tutkimuksessa oli mukana 725 alle viisivuotiasta eri puolilta maata.

Fakta

Ilmainen rokotus nuorille ja vanhoille

 Terveyskeskukset rokottavat ilmaiseksi alle kolmivuotiaita, yli 65-vuotiaita, raskaana olevia, vakavaa sairautta sairastavia ja niitä, joiden lähipiiriin kuuluva on altis saamaan vakavan influenssatartunnan.

 Puolustusvoimat antaa rokotteen palveluksessa oleville. Tammikuussa palvelukseen astuvat voivat hakea rokotteen terveyskeskuksesta.

 Muiden rokotetta haluavien pitää itse ostaa rokote apteekista. Siihen tarvitaan lääkemääräys, jonka saa terveyskeskuksesta.

 Rokotusten ajankohdaksi suositellaan marras–joulukuuta. Rokotuksia voi jatkaa influenssakauteen saakka.

Tulosten mukaan suihke antoi lapsille paremman suojan kuin rokote: lasten influenssat vähenivät puoleen.

Tulos oli niin merkittävä, että sen julkaisi lääketieteen huippulehti The New England Journal of Medicine. Sittemmin sumute on hyväksytty käyttöön Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

"Lääkärit ovat toivoneet nenäsumutetta pitkään", kertoo rokotusohjelman ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

"Sumutetta saatiin kokeiluluonteisesti kaksivuotiaille. Seuraamme tilannetta ja arvioimme, voisiko sumutteen käyttöä laajentaa."

Sumutteella on Euroopassa myyntilupa 2–17-vuotiaille, Yhdysvalloissa 49 vuoden ikään asti.

Suomi on edelläkävijöitä sumutteen käytössä. Ensimmäiseksi ehti Britannia toissa vuonna.

Influenssakausi kesti viime talvena poikkeuksellinen pitkään, joulukuusta toukokuuhun. Sairastumisia kirjattiin runsaasti enemmän kuin edellisenä talvena.

Tauti iski kaikenikäisiin. THL:n seurantaraportin mukaan hoitoon hakeutui useita tuhansia ihmisiä, mutta todennäköisesti vielä useammat potivat tautia itsekseen.

Kymmeniä joutui tehohoitoon rajun influenssan takia. Heistä moni oli täyttänyt 60 vuotta.

Osalle sairastuneista tauti voi osoittautua kohtalokkaaksi. Influenssaepidemian aikaan kuolee joka vuosi enemmän ihmisiä kuin jos epidemiaa ei olisi.

Tämän niin sanotun ylikuolleisuuden määrä arvioitiin runsaaksi 300 ihmiseksi. Joskus se on ollut jopa noin tuhat ihmistä. Kuoleman voi aiheuttaa esimerkiksi influenssan jälkeinen sairaus, kuten keuhkokuume.

Ensi talvena on tulossa luultavasti ainakin kolme influenssavirusta eli kaksi A-virusta ja ainakin yksi B-virus, THL:n Ikonen arvioi.

Talveksi hankituissa rokotteissa on suoja kahta influenssa A:n virusmuotoa (H3N2 ja H1N1) sekä yhtä B-virusta vastaan. Ikosen arvion mukaan niitä on liikkunut myös eteläisen pallonpuoliskon päättymässä olevan epidemian aikana.

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa on todettu myös toista B-virusta, joka saattaa tulla Suomeen. Pikkulasten nenäsumutteessa on suoja sitäkin vastaan.

"Virukset kiertävät, ja mikä tahansa niistä voi saapua Suomeen. A-virus on ollut useina talvina valtavirus", Ikonen muistuttaa.

A-viruksista odotettavissa olevat H3N2 sekä H1N1 ovat Suomessa vanhoja tuttuja, sikainfluenssana tunnettu H1N1 jo kuuden vuoden takaisesta pandemiasta. Vaikka virukset ovat tuttuja ja kehossa on mahdollisesti jäljellä puolustuskykyä niitä vastaan, rokote kannattaa silti ottaa.

"Jos kuitenkin sairastuisi rokotteesta huolimatta, taudinkuva saattaa jäädä lievemmäksi", Ikonen muistuttaa.

Taudista voi siis selvitä esimerkiksi kotipotemisella sen sijaan että joutuu sairaalaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat