Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaavoituksen valvonta vähenee

Kotimaa
 

Hallitus aikoo luopua myös maakuntakaavojen ja kuntien yhteisten yleiskaavojen vahvistamisesta ympäristöministeriössä. Maakuntakaavat laatii maakuntien liitto, ja kaava ohjaa esimerkiksi liikenteen järjestämistä ja kauppakeskusten sijoittumista.

Ministeriö on viidessätoista vuodessa jättänyt vahvistamatta 19 kaupan suuryksiköiden aluevarausta. Rakennetaanko hypermarketteja vahvistusmenettelyn poistuttua yhä enemmän?

"Voimassa olevissa maakuntakaavoissa on jo runsain määrin osoitettu alueita vähittäiskaupan suuryksiköiden rakentamista varten. En pelkää, että vahvistamismenettelystä luopuminen lisäisi suuryksiköiden rakentamista. Peltomarkettien sijasta kauppa panostaa nykyisin entistä enemmän lähipalvelujen ja verkkokaupan kehittämiseen", sanoo hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta ympäristöministeriöstä.

Aluevarauksia on jätetty vahvistamatta esimerkiksi siksi, että palvelut on mitoitettu liian laajasti alueen tarpeeseen nähden.

Maakuntakaavojen vahvistusmenettely on silti vaikuttanut maakuntakaavojen sisältöön, arvioi ministeriön tilaama selvitys. Vuosina 1999–2014 ministeriö teki 63 vahvistamispäätöstä, joista kahdessa kolmasosassa kaava jätettiin osin vahvistamatta.

Kaavoituksen valvonta heikkenee, kun ministeriö ei tarkasta sen lainmukaisuutta. Selvityksen mukaan on riski, että maakunnat tulkitsevat lakia eri tavoin.

"Valtion valvonta ei ole maakuntakaavojen vahvistusmenettelyn muodossa enää tarpeen, kun otetaan huomioon, että koko maassa on voimassa maankäyttö- ja rakennuslain mukaan laaditut maakuntakaavat", Hurmeranta sanoo.

Hallitus puuttuu kaavoitukseen ja lupiin muutenkin. Esimerkiksi pientä piharakentamista halutaan helpottaa ja väestönsuojien ja pysäköintipaikkojen sääntelyä keventää. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta rajoittaa valitusoikeutta kaava-asioissa.

"Pääkaupunkiseudulla on nähty ongelmaksi, että valitusprosessi hidastaa asuinrakentamista. Kaikilla kunnan asukkailla on nykyisin oikeus hakea muutosta kaavapäätöksiin. Selvitämme parhaillaan siirtymistä rajatumpaan hallintovalitukseen. Kun selvitys valmistuu keväällä, asia nousee varmasti keskusteluun", Hurmeranta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat