Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmeniätuhansia ilman sähköä Valio-myrskyn jäljiltä

Myrsky on repinyt rakennusten kattoja, kaatanut puita ja häirinnyt puhelinliikennettä

Kotimaa
 
Tommi Anttonen Lehtikuva
Loppuviikosta iskenyt Valio-myrsky kaatoi Jyväskylän Lintukankaantiellä viisi puuta hevostallin päälle.
Loppuviikosta iskenyt Valio-myrsky kaatoi Jyväskylän Lintukankaantiellä viisi puuta hevostallin päälle. Kuva: Tommi Anttonen Lehtikuva

Kymmenettuhannet kotitaloudet olivat vielä lauantai-iltana ilman sähköä Suomen yli pyyhkäisseen Valio-myrskyn jäljiltä. Valio oli vuoden ensimmäinen iso syysmyrsky.

Valio-myrsky iski Pohjanmaan rannikolle perjantaina illalla, ja myrskytuulet puhalsivat maan idässä vielä lauantaiaamuna.

Pohjanmaalta puhuri eteni kattoja repien, puita kaataen ja sähköjä katkoen kohti Keski- ja Itä-Suomea. Perjantai-iltana lähes 20 sähköyhtiöllä oli myrskyn vuoksi enimmillään yli 170 000 sähkötöntä asiakasta. Käytännössä vain Lappi ja lounaisrannikko säästyivät sähkökatkoilta.

Sähköyhtiöt ovat ilmoittaneet, ettei katkenneita linjoja pidä ryhtyä itse korjailemaan.

Myrskyn aiheuttamia ongelmia on myös korjattu lauantaina rataosilla Pieksämäki–Kuopio, Parikkala–Joensuu ja Kesälahti–Puhos, kertoo Liikennevirasto.

Suurin osa rataliikenteen korjauksista pyritään tekemään lauantain aikana. Kesälahti–Puhos-välin korjaus kestänee sunnuntaihin kello 12:een asti.

Puiden kaatumiset häiritsivät perjantai-iltana myös junaliikennettä. Liikenne keskeytyi esimerkiksi rataosuuksilla Kuopiosta Kajaaniin, Joensuusta Kiteelle ja Tampereelta Parkanoon. Junia korvattiin busseilla.

Parkanon eteläpuolella pohjoiseen matkalla ollut matkustajajuna törmäsi radalle kaatuneeseen puuhun, mikä viivästytti matkaa tunnin verran, mutta matkustajille ei käynyt kuinkaan, kertoi Yle.

Illemmalla myös matkapuhelinverkkoja mykistyi lähinnä Itä-Suomessa. Hätäpuhelutkin olivat vaarassa.

Kovimmillaan tuulenpuuskat yltyivät jopa 25–30 metriin sekunnissa. Kaskisten edessä mitattiin suurin puuska, 31 metriä sekunnissa. Tuulivahingot pitivät pelastuslaitokset poikkeuksellisen kiireisinä alkuillasta Pohjanmaalla sekä loppuillasta ja yöllä Itä-Suomessa.

"Kattoja on irronnut, ja puita on tiellä ja rakennusten päällä. Niistä on aiheutunut vaurioita", kertoi pelastusjohtaja Jaakko Pukkinen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta. Pelastusalueen lähes kaikki palokunnat olivat perjantaina työllistettyjä.

"Vahinkoja on sattunut koko alueella rannikolta Perhojokilaaksoon asti."

Pukkisen mukaan myrsky on ollut poikkeuksellinen. "Yleensä sataa vettä, räntää tai lunta. Nyt on ollut ihan kaunis ilma mutta tuulee tosi rajusti."

Keski-Suomessa teleoperaattoreilla oli useita vikaantuneita mobiiliverkon tukiasemia ja matkapuhelinliikenteen kuuluvuushäiriöitä. Lisäksi ainakin Elisan kiinteän verkon laajakaistassa oli häiriöitä Laukaan ja Jyväskylän alueella.

Jyväskylässä Ahjokadulla tuuli lennätti varastorakennuksen kattopeltejä. Vapaudenkadulla tuuli pudotti seitsenmetrisen veistoksen Valtiontalon tontilla. Lintukankaantiellä hevostallin päälle kaatui viisi puuta.

Pelastuslaitoksen mukaan Kinnulassa sähköt olivat poikki tuntikausia ja esimerkiksi vanhainkoti oli ilman varavoimaa. Myös Keski-Suomen pohjoisosissa oli kuntia, joissa sähkökatkot olivat kestäneet useita tunteja.

Ylivieskassa tuuli repi illansuussa kaupan kylmävarastosta peltikaton irti. Kaupan takaseinää kaatui useiden satojen neliömetrien alalta vieressä olevan autoliikkeen autojen päälle. Henkilövahinkoja ei sattunut, mutta autoja vaurioitui.

 

Sähkökatkosten määrää voi seurata Sähkökatkot Suomessa -verkkosivulta: sahko.hylly.org

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat