Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevatko turvapaikanhakijat tänne vain sosiaaliturvan perässä? Yhdeksän kysymystä ulkomaalaisista Suomessa

HS pyysi asiantuntijoita vastaamaan ulkomaalaisia koskeviin kysymyksiin.

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Oppivatko maahanmuuttajat suomea?
Pääsääntönä voidaan pitää sitä, että mitä lähempää oppija tulee sekä kielellisesti että kulttuurisesti, sitä nopeampaa kielen omaksuminen on", toteaa opetusneuvos Leena Nissilä Opetushallituksesta.

Tästä syystä vironkieliset oppivat suomea nopeasti, koska he tulevat sekä kielellisesti että kulttuurisesti hyvin läheltä. Samoin venäjänkieliset oppivat suomea suhteellisen nopeasti.

"Vaikka lähtökielenä venäjä ei helpotakaan suoraan suomen oppimista, on venäjässä kuitenkin olemassa esimerkiksi enemmän käsitteitä samanlaisille ilmiöille kuin suomessa verrattuna moniin Afrikasta tai Aasiasta tulevien lähtökieliin. Venäjänkieliset tulevat myös enemmän samantyyppisestä koulukulttuurista, mikä myös helpottaa oppimista", Nissilä sanoo.

"Ulkomaalaisten suomen kielen oppimisen kannalta on tärkeää, että he saavat kielikontakteja suomalaisten kanssa juuri suomen kielellä. Siksi on tärkeää, etteivät suomalaiset vaihda keskustelukieltä englantiin tai muihin kieliin", Nissilä muistuttaa.

Raiskaavatko ulkomaalaiset?
Viime vuosina maahanmuuttaja on ollut epäiltynä noin 16–17 prosentissa poliisin tietoon tulleista raiskausrikoksista. Maahanmuuttajien osuus väestöstä on neljä prosenttia, joten osuus on noin nelinkertainen heidän väestöosuuteensa verrattuna.

"Raiskaukset ovatkin se rikostyyppi, jossa maahanmuuttajat ovat kaikkein selvimmin yliedustettuina", sanoo suunnittelija Hannu Niemi Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Kun otetaan huomioon muut Suomessa olevat ulkomaalaiset, yhteensä ulkomaalaisepäiltyjä on runsas viidennes.

"Karkeasti voisi arvioida, että miespuolisesta maahanmuuttajaväestöstä korkeintaan 0,2 prosenttia – siis kaksi miestä tuhannesta – syyllistyy raiskausrikokseen."

Piiloon jäävistä raiskausrikoksista ei ole sellaista luotettavaa tietoa, jossa ulkomaalaisten osuutta olisi arvioitu.

On mahdollista, että ulkomaalaisten tekemät rikokset ilmoitetaan poliisille normaalia herkemmin, koska mamuepäillyissä on enemmän uhrille entuudestaan tuntemattomia tekijöitä.

Vievätkö maahanmuuttajat suomalaisten naiset?
Dosentti Minna Säävälä Väestöliitosta arvioi, että kokemuksen tasolla tuo tunne 'naisten menettämisestä' voi tulla etenkin vähän koulutetuille ja pienipalkkaisille miehille, joilla on suhteessa vähän tarjottavaa parisuhdemarkkinoilla.

"Pelkän peruskoulun käyneistä 40–44-vuotiaista miehistä yli 40 prosenttia on lapsettomia, korkeakoulutetuista taas puolet vähemmän. Siis ennemminkin koulutetummat suomalaismiehet kuin ulkomaalaiset 'vievät naiset'."

Säävälän mukaan avio- ja avoliitot ulkomaalaisen miehen kanssa ovat muita yleisempiä nuorilla korkeakoulutetuilla ja kaupunkilaisilla naisilla.

"Ilmiö on toistaiseksi kuitenkin sen verran pieni, ettei voi mitenkään sanoa että ulkomaalaiset 'veisivät naiset', jos tuota hassua ilmausta halutaan käyttää."

Tulevatko turvapaikanhakijat tänne vain sosiaaliturvan perässä?
Yksin maahan tullut aikuinen turvapaikanhakija saa suurissa vastaanottokeskuksessa majoituksen, ateriat ja 92,64 euroa vastaanottorahaa kuukaudessa. Jos vastaanottokeskus ei pysty tarjoamaan aterioita, vastaanottoraha kasvaa 316,07 euroon. Vastaanottokeskuksen johtaja tai sosiaalityöntekijä voi myöntää lisärahaa vaikkapa lastenvaunujen, kävelysauvojen tai talvitakin hankintaan, jos sellaista ei ole saatu lahjoituksena.

"Ne päätökset ovat enemmänkin poikkeuksellisia. On turha kuvitella, että meillä tehtäisiin niitä kevein perustein. Aina on oltava riittävät perusteet, esimerkiksi terveydelliset syyt", huomauttaa Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

Kiintiöpakolaiset ja oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja samaan sosiaaliturvaan kuin kantasuomalaiset. Tällöin kyseeseen tulee yleensä työmarkkinatuki tai toimeentulotuen perusosa sekä asumistuki. Sosiaalitoimisto voi myöntää myös harkinnanvaraista toimeentulotukea. Myös sen myöntämisperusteet ovat samat kuin kantasuomalaisilla.

Ovatko maahanmuuttajat laiskoja?
Tilastokeskuksen viimeisimmän, vuoden 2013 työssäkäyntitilaston mukaan Suomessa oli töissä 79 686 ulkomaan kansalaista ja työttömänä 27 044. Ulkomaisesta työvoimasta siis joka neljäs oli työttömänä, kun kantaväestöstä työttömänä oli samana vuonna 12 prosenttia.

Syy ulkomaalaisten korkeampaan työttömyyteen ei ole niinkään motivaation vaan kielitaidon ja verkostojen puuttuminen, arvioi maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman työ- ja elinkeinoministeriöstä.

"Iso osa työpaikoista täytetään verkostojen kautta. Edelliset työnantajat tai tuttavat suosittelevat työntekijää. Meillä on aika pieni ja tiivis yhteiskunta. Maahanmuuttajalla, jolla ei ole näitä verkostoja, on vaikeampi päästä kiinni suomalaiseen työelämään."

Kielen oppimista ovat hidastaneet pitkät jonot kotouttamiskoulutuksiin. Stenmanin mukaan maahanmuuttajat ovat myös muita vähemmän päässeet muun muassa työkokeilujen ja palkkatuetun työn piiriin.

"Kun he pääsevät näihin toimiin, he työllistyvät lähes yhtä hyvin kuin kantasuomalaiset."

Sopeutuvatko somalit Suomeen?
Ottaen huomioon sisällissodan keskeltä tulleiden somalialaisten lähtökohdat, somalialaiset ovat sopeutuneet hyvin. Akatemiatutkija Marja Tiilikainen Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksesta korostaa, että somalialaiset perheet ovat osoittaneet huomattavaa kestävyyttä siinä, kuinka he ovat rakentaneet elämäänsä uudessa kulttuurisessa ympäristössä sekä onnistuneet tukemaan lapsiaan vaikkapa opinnoissaan.

"Suomea arvostetaan, Suomea kannustetaan jääkiekossa ja Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan Hargeisassa saakka. Somalialaiset antavat panoksensa veronmaksajina suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseen eri alojen ammattilaisina. Varsinkin monet nuoret suomensomalialaiset kokevat olevansa nimenomaan suomalaisia – onhan Suomi monelle ainoa maa, jonka he tuntevat – mutta samalla he kokevat, että heidän kansalaisuutensa, uskontonsa ja identiteettinsä valtaväestön taholta edelleen kyseenalaistetaan. Somalialaisten sopeutumisen sijaan olisin pikemminkin huolissani sopeutumattomista suomalaisista."

Ovatko maahanmuuttajat väkivaltaisia?
Maahanmuuttajista hyvin pieni osa syyllistyy väkivaltarikoksiin, mutta eri maista tulevien välillä on kuitenkin suuria eroja.

"Ongelmat kasautuvat aika paljon samoille maahanmuuttajaryhmille, joilla on vaikeuksia löytää paikkaansa työmarkkinoilta, päästä opiskelemaan ja integroitua yhteiskuntaan. Afrikasta ja Lähi-idästä tulleet ovat pahoinpitelyrikoksissa yliedustettuina suhteessa ryhmän kokoon", toteaa yliopistotutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Kaksi kolmasosaa maahanmuuttajista on virolaisia, muita EU-kansalaisia tai venäläisiä. Heidän tilanteensa on aika lailla sama kuin kantaväestön.

Kantaväestöä vähemmän väkivaltarikoksiin syyllistyvät Itä-Aasiasta, Pohjois-Amerikasta ja Oseaniasta tulleet."

Arvostavatko muslimit naisia?
Tutkija Ilkka Lindstedt Helsingin yliopistosta muistuttaa, että maailmassa on yli 1,5 miljardia muslimia, joita asuu miltei kaikissa maissa.

"Puolet heistä on naisia, kuten arvata saattaa. Muslimien pariin mahtuu sama mielipiteiden ja näkemysten kirjo kuin muun uskoisten tai ateistienkin. On totta, että monella muslimimaalla on sangen pitkä matka sukupuolten väliseen tasa-arvoon, mikä ei tosin ole sama asia kuin että naisia ei arvostettaisi." Osa epätasa-arvoa aiheuttavista tekijöistä nousee uskonnosta ja sen tulkinnasta, osa paikallisista tavoista", Lindstedt sanoo.

Onko oikein, että suomalaisilta leikataan koko ajan, jotta turvapaikanhakijoiden kulut saadaan maksettua?
On totta, että suomalaisilta on leikattu: lapsilisistä, eläkeläisiltä, opintotuesta, kunnilta, kouluista. . .

Nyt käynnissä olevat leikkaukset eivät kuitenkaan liity maahanmuuttajiin eikä heidän rahoittamiseensa.

Edellinen kokoomusvetoinen hallitus teki neljä säästöpakettia. Leikkaukset on siis aloitettu jo vuosia ennen kuin turvapaikanhakijoiden määrä moninkertaistui. Ja vielä tänä keväänäkään, kun nykyinen Juha Sipilän (kesk) hallitus laati oman ison leikkauspakettinsa, ei ollut tiedossa tuleva kymmenientuhansien turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen.

Leikkaukset tehdään siis aiemman velkaantumisen takia, eivätkä ne liity turvapaikanhakijoihin tuloon.

Turvapaikanhakijoiden kasvanut määrä tietysti kasvattaa valtion kuluja nyt ja jatkossa.

Esimerkiksi ensi vuonna pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden muuttovalmennukseen sekä tulijoiden kotouttamiseen käytetään noin 302 miljoonaa euroa, mikä on lähes kaksinkertainen summa tähän vuoteen verrattuna.

Lisäksi turvapaikanhakijoiden oikeusturvan toteuttamiseen menee 16 miljoonaa euroa tuomioistuimille ja oikeusapuun. Maahanmuuttajien valmistavaan koulutukseen lukioissa ja ammattikouluissa menee noin 21 miljoonaa euroa. Poistokuljetuksiin menee kuusi miljoonaa euroa.

Jos tuon 345 miljoonaa suhteuttaa valtion vuosibudjettiin, se on 0,6 prosenttia koko budjetista.

Esimerkiksi työttömyys vie paljon enemmän rahaa.

 

HS-työryhmä: Piia Elonen, Iisakki Härmä, Susanna Reinboth ja Marjo Valtavaara.

Korjaus 5.10. kello 13.46: Turvapaikanhakijoiden keskuksia listaavasta kartasta puuttui aiemmin kaksi vastaanottokeskusta Kirkkonummella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat