Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rantarakentamisen valta siirtyy kuntiin

Kunnat voivat alkaa myöntää poikkeamislupia avokätisemmin kuin valtio

Kotimaa
 
Markus Jokela HS
Storträsk-järven itärannalla ei ole asemakaavaa, joten Vastuunkantajat ry haki poikkeamislupaa. Vuosikymmenten takaisen aluejaon vuoksi tähän suunniteltu omakotitalo sai poikkeamisluvan mutta takaoikealla näkyvälle tontille suunniteltu ei, vaikka maata on hehtaareja. Tontteja esittelee Ole Rintala.
Storträsk-järven itärannalla ei ole asemakaavaa, joten Vastuunkantajat ry haki poikkeamislupaa. Vuosikymmenten takaisen aluejaon vuoksi tähän suunniteltu omakotitalo sai poikkeamisluvan mutta takaoikealla näkyvälle tontille suunniteltu ei, vaikka maata on hehtaareja. Tontteja esittelee Ole Rintala. Kuva: Markus Jokela HS

Päihdeongelmaisia auttava Vastuunrakentajat ry tarvitsi vielä viime vuonna rahaa. Yhdistys omisti Sipoosta Storträsk-järven rannalta kolme tonttia, ja lähes neljä hehtaaria maata oli tarkoitus myydä omakotitalotonteiksi.

Kunta ei ollut kaavoittanut aluetta, joten piti hakea poikkeamispäätös. Vasta sitten tonteille voisi hakea rakennuslupaa.

Päätöstään varten Uudenmaan ely-keskus joutui palaamaan vuoden 1953 aluejakoon. Tuolloin alueella sijaitsi emätila, josta myöhemmin lohkottiin yhdistyksen sittemmin hankkimat tontit. Tonttien rakennusoikeus määräytyy laskennallisesti emätilan rantaviivan perusteella.

Lopulta poikkeusluvan sai vain yksi tonteista.

"Tiedän Sipoosta muitakin tapauksia, joissa rakennusoikeutta ei ole, vaikka tonttia on hehtaarikaupalla", sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Matti Nokela.

Maaliskuun jälkeen vastaavien pulmien ratkominen siirtynee kaavoittamattomilla alueilla ely-keskusten sijasta kunnille.

Vihdoinkin, sanoo Kuntaliitto. "Kunnat suunnittelevat alueensa jo nyt, joten ne ovat oikea taho päättämään poikkeamisistakin", sanoo yksikön johtaja Ritva Laine Kuntaliitosta.

Uusi tehtävä voi kuitenkin olla vaativa etenkin pienille kunnille, joilla ei ole kokemusta tai resursseja tehtävän hoitoon. Ely-keskus aikoo koota kunnille tietopaketteja ja järjestää koulutusta.

"Näiden päätösten teossa joudutaan tutkimaan rekisterejä ja kiinteistöjaotusta kauas taakse sekä tekemään vähän salapoliisityötä. Sitä ei ole jouduttu kunnissa tekemään", sanoo yksikön päällikkö Aimo Huhdanmäki Uudenmaan ely-keskuksesta.

Muutos säästää Uudenmaan ely-keskukselta vain 0,5 henkilötyövuotta, mutta samalla poikkeuslupien saamisen toivotaan nopeutuvan: Uudellamaalla käsittely on kestänyt jopa kahdeksan kuukautta.

Päätösvallan siirtäminen kuntiin hajauttaa lupakäsittelyn, mikä taas vaikeuttaa valvontaa.

Helsingin kaupunginvaltuutettu ja entinen kansanedustaja Osmo Soininvaara (vihr) on arvostellut muutosta siitä, että vallansiirto ruokkisi korruptiota.

"Suurten kaupunkien tapauksessa siirto on erittäin perusteltu, koska niissä valmistelukoneisto on paljon parempi kuin ely-keskuksissa. Mutta pienissä kunnissa päätöksenteko on liian lähellä asianomaisia. Maanomistaja voi vaikuttaa päätökseen", sanoo Soininvaara, joka on itsekin osallistunut poikkeamispäätösten tekoon.

Toinen seikka on, että kunnat myöntävät poikkeamislupia selvästi anteliaammin kuin ely-keskukset. Käykö niin, että verotuloja kärkkyville kunnille syntyy kiusaus myöntää poikkeamislupia hövelimmin esimerkiksi vapaa-ajanasunnoille?

"Voi olla, että kepillä kokeillaan jäätä. Pelisäännöt ovat kuitenkin muotoutuneet hallinto-oikeuksien ja korkeimman hallinto-oikeuden kautta, joten ei kuntien liikkumatila suuri ole", Huhdanmäki sanoo.

Hän ei usko, että esimerkiksi päätöksistä valittaminen yleistyisi. Viime vuonna ely-keskusten poikkeamisluvista valitettiin 84 kertaa, ja määrä on pienentynyt vuosien saatossa. Edellisen kerran ely-keskuksilta siirrettiin valtaa kunnille vuonna 2011, eikä muutos tuonut mukanaan runsaasti valituksia.

Myöskään ympäristöministeriön hallitusneuvos Jyrki Hurmeranta ei näe kuntien lisävaltaa ongelmana. Hän kertoo, että suurin osa poikkeamislupapäätöksistä tehdään kunnissa jo nyt.

"Nyt pitää muistuttaa, että lupien myöntämisedellytykset eivät muutu. Valta ja päätösvalta vain siirtyvät kuntiin. Toki kunnissa on erilaisia resursseja ja päätöksentekokulttuureja. Jos päätöksenteko alkaa lipsua, siihen pitää puuttua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat