Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi suurin osa on miehiä ja miksi he tulevat tänne? Yhdeksän kysymystä Euroopan pakolaiskriisistä

Kotimaa
 
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Miksi turvapaikanhakijoita on tullut Eurooppaan juuri tänä vuonna ennätyksellisen paljon?
Vastaus koostuu monien samanaikaisten osatekijöiden summasta.

Turkin ja Syyrian rajalla olevien pakolaisleirien tilanteen on kerrottu huonontuneen, eikä Syyrian sodan jatkumisen vuoksi paluuta kotimaahan ole luvassa. Talvi heikentää entisestään huonoissa oloissa olevien asemaa, joten moni hakee turvaa vielä kun on lämmintä.

Siirtolaisten rohkaisemisesta on syytetty Saksaa ja sen avointa maahanmuuttopolitiikkaa. Syytteet ovat kuitenkin perusteettomia siksi, että Euroopan pakolaiskriisi alkoi paisua jo loppukeväästä, jolloin Saksan maahanmuuttopolitiikassa ei nähty muutosta. Puheet ovien avaamisesta ajoittuvat vasta elokuun loppuun ja syyskuuhun.

Turvallisuustilanne Syyriassa, Afganistanissa ja Irakissa – maissa joista tulee eniten turvapaikanhakijoita Eurooppaan – on näyttänyt paikoin yhä synkemmältä. Viime keväänä väkivaltaisuutta esiintyi näissä maissa paljon.

Suomeen, toisin kuin muualle Eurooppaan, syyrialaisia tulee vähän. Sen sijaan eniten Suomeen saapuu irakilaisia ja somalialaisia.

Syyriassa sota jatkuu edelleen verisenä. Osapuolia sodassa ovat presidentti Bashar al-Assadille uskolliset joukot, joita Venäjä tukee sotilaallisesti, ääri-islamistiset liikkeet kuten Isis, Syyrian kurdijoukot sekä Yhdysvaltojen johtama liittouma, joka pommittaa Isisiä. Sodassa on kuollut noin 250 000 ihmistä.

Afganistanissa puolestaan ääri-islamistisen Taleban-liikkeen iskuissa on kuollut tänä vuonna yli sata prosenttia viime vuotta enemmän siviilejä. Afganistanissa ei ole enää Nato-joukkoja taistelemassa maan hallinnon puolella. Taisteluita mutkistavat myös muut islamistiset järjestöt kuten Isis.

Valoa ei näy Irakinkaan taisteluissa. Isis on vallannut maassa laajoja alueita. Yhdysvaltojen johtama liittouma yrittää pommittaa Isisiä ja Turkki puolestaan Irakin kurdeja. Kurdit taistelevat Yhdysvaltojen rinnalla Isisiä vastaan. Maassa on myös useita muita islamistisia terroristijärjestöjä heikentämässä turvallisuustilannetta.

Somalialaiset ovat paenneet muun muassa terroristijärjestö al-Shabaabin väkivaltaa. Suomessa onkin tulkittu, että Etelä- ja Keskisomaliasta tuleville on myönnettävä turvapaikka. Arviota tarkastellaan parhaillaan. Sosiaalisella medialla ja internetillä on ollut pakolaiskriisissä oma osuutensa. Viestin avulla Eurooppaan päässeet turvapaikanhakijat ovat voineet välittää reaaliajassa tilanteen kehittymisestä Euroopassa. Tiedot ovat auttaneet perässä tulevia välttämään edelläkävijöiden virheitä.

Leonhard Föger Reuters
Turvapaikanhakijoita käveli Unkarista Itävaltaan viime viikon perjantaina.
Turvapaikanhakijoita käveli Unkarista Itävaltaan viime viikon perjantaina.

Miksi turvapaikanhakijat lähtevät pitkälle, vaaralliselle ja kalliille matkalle, eivätkä jää esimerkiksi turvalliseen Turkkiin tai muihin lähimaihin.
Esimerkiksi Syyrian sotaa paenneista nelisen miljoonaa onkin jäänyt naapurimaihin kuten Turkkiin. Eurooppaan on lähtenyt vain osa tästä määrästä.

Monet ovat viettäneet Syyrian naapurimaissa joko pakolaisleireillä tai muussa majoituksessa pitkiä aikoja viidettä vuotta jatkuvaa sotaa paossa. Jos turvapaikanhakija päättää kuitenkin lähteä lähialueiden maista jonnekin muualle, selviää syy karttaa katsomalla. Esimerkiksi Afganistanista ei ole kovin houkuttelevaa lähteä hakemaan turvaa Pakistanista eikä Turkki houkuta syyrialaisia, jos vaihtoehtona on vapaa, vauras ja turvallinen Eurooppa.

Turvapaikanhakeutuvat Eurooppaan siksikin, että osa seudun maista kuten Saudi-Arabia ei edes ota vastaan pakolaisia.

Miksi turvapaikanhakijat eivät jää Etelä-Eurooppaan vaan suuntaavat kohti pohjoista?
Etelä-Euroopassa turvapaikanhakijat päätyvät pääosin ensin Italiaan tai Kreikkaan. Näihin maihin ei haluta jäädä, koska ne ovat jo täynnä turvapaikanhakijoita, minkä lisäksi tulevaisuuden näkymät vakavista talousongelmista kärsivässä Kreikassa ovat heikommat kuin esimerkiksi Euroopan talousveturissa Saksassa tai vauraissa Pohjoismaissa kuten Ruotsissa ja Suomessa.

Kohdemaan valintaan vaikuttaa myös se, jos perillä on jo valmiiksi sukulaisia ja maanmiehiä. Siksi esimerkiksi Suomeen tulee paljon irakilaisia ja somalialaisia. Viime vuonna Suomessa oli noin 7 400 somalialaista ja 6 800 irakilaista. Kohdemaan valintaan on vaikuttanut paljon sekin, millaista tietoa mistäkin maasta on turvapaikanhakijoiden keskuudessa jaettu.

Miksi turvapaikanhakijat maksavat matkastaan suuria summia salakuljettajille eivät esimerkiksi lennä suoraan kohdemaahan?
Sodan keskeltä tulevilla ei ole viisumia, koska sellaista ei ole voinut edes hakea raunioiden keskeltä. Vapaan liikkuvuuden Schengen-maihin päästyään turvapaikanhakijoiden on helpompi liikkua. Tästä huolimatta osa turvapaikanhakijoista turvautuu myös Schengenin sisällä salakuljettajiin mahdollisesti tietämättömyyttään tai koska pelkää joutuvansa rekisteröitymään jossain muussa kuin kohdemaassaan.

Eikö turvapaikanhakijoiden hakemukset tulisi niin sanotun Dublinin sopimuksen mukaisesti käsitellä siinä EU-maassa, mihin he ensin saapuvat? Miten he sitten päätyvät halki Euroopan esimerkiksi Suomeen?
EU-maiden kesken sovitun Dublinin sopimuksen mukaan turvapaikkahakemukset tulee käsitellä siinä maassa, missä turvapaikanhakija on ensiksi rekisteröitynyt. Jos esimerkiksi Suomeen tullut turvapaikanhakija on rekisteröitynyt jo aiemmin jossain toisessa EU-maassa, tulisi hänet palauttaa takaisin rekisteröintimaahan.

Useimmat turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan rekisteröidy ennen kuin he ovat päässeet kohdemaahansa. Siksi esimerkiksi Suomeen Kreikan kautta päätyneen, aiemmin muussa EU-maassa rekisteröitymättömän henkilön turvapaikkahakemus käsitellään täällä.

Päästyään johonkin vapaan liikkuvuuden Schengen-maahan, turvapaikanhakijat voivat liikkua vapaasti kaikissa Schengen-maissa. Siten on mahdollista, että esimerkiksi Unkariin päässyt turvapaikanhakija voi matkustaa Suomeen.

Miljoonat ovat paenneet Syyrian, Afganistanin ja Irakin sotia lähimaihin. Onko odotettavissa, että tulevaisuudessa turvapaikanhakijoiden määrä Euroopassa moninkertaistuisi entisestään?
Toistaiseksi EU-maihin jätettyjen turvapaikkahakemusten nopea kasvu ei ole kääntynyt laskuun. Syyrian, Irakin ja Afganistanin tilanteiden parantumisesta ei ole merkkejä, joten ainakin paineet lähteä näistä maista tulevat jatkumaan.

Onko Euroopalla varaa tai mahdollisuuksia majoittaa näin suuria joukkoja? Voisiko rajat sulkea kokonaan turvapaikanhakijoilta?
Kansainvälisten sopimusten mukaan EU-maiden on käsiteltävä niissä tehtävät turvapaikkahakemukset.

Turvapaikanhakijoista tulevat kulut ovat närästäneet Euroopassa, niin maiden sisällä kuin jäsenmaiden keskenkin. Erityisesti pienissä maissa pakolaiskriisi on jumittanut pahoin hallintokoneiston, mikä aiheuttaa muun muassa viivästyksiä käsittelyaikoihin sekä kasvavia menoja turvapaikanhakijoiden majoittamisesta.

Määrällisesti esimerkiksi viisi miljoonaa pakolaista olisi yksi prosentti EU-maiden väkiluvusta. Luonnollisesti vauraalla Euroopalla on varaa viidenkin miljoonan pakolaisen ottamiseen, mutta kyse on silloin rajallisten varojen uudelleenjakamisesta. Tämä on herättänyt monissa pahaa verta.

Miten esimerkiksi Irakista tai Syyriasta lähtevien turvapaikanhakijoiden virta saataisiin kokonaan tyrehdytettyä?
Sotaa käyvissä maissa kansalaisten ei tarvitsisi lähteä pakolaisiksi, jos maihin kuten Irakiin tai Syyriaan saataisiin rauha ja ihmisillä olisi mitä odottaa tulevaisuudelta. Rauhasta ei ole kuitenkaan mitään merkkejä sen paremmin Irakissa, Syyriassa kuin Afganistanissakaan.

EU:n rajoille on esitetty myös niin sanottuja hotspoteja eli unionin omia järjestelykeskuksia. Niissä turvapaikanhakijat rekisteröitäisiin ja jaettaisiin jäsenmaihin. Samalla ne, joilla ei katsottaisi olevan oikeutta turvapaikkahakemukseen, käännytettäisiin takaisin. EU:ssa on myös yritetty sopia siitä, kuinka Italiaan, Kreikkaan ja Unkariin tulleita turvapaikanhakijoita voitaisiin jakaa tasaisemmin jäsenmaiden kesken.

Miksi valtaosa turvapaikanhakijoista on miehiä? Eikö heikommassa asemassa olevat kuten naiset, lapset ja vanhukset tulisi pelastaa ensin?
Perheestä turvapaikanhakumatkalle lähetetään ensin miehet, joilla on paremmat mahdollisuudet selvitä rankasta matkasta. Jos mies saa turvapaikan, voi hän sen jälkeen anoa perheenyhdistämistä, jolloin loput perheenjäsenet voivat saapua kohdemaahan turvallisemmin. Miehet voivat lähtömaissa myös joutua esimerkiksi aseellisten ryhmien pakkorekrytoimaksi tai väkivallan uhriksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat