Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Emeritusprofessori Kari Uusikylä HS:n Mielipide-palstalla: Yliopistoista tehdään konsulttifirmoja

Kotimaa
 
Kari Uusikylä
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin yliopiston työntekijöistä jopa 1200 on saamassa potkut.
Helsingin yliopiston työntekijöistä jopa 1200 on saamassa potkut. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kati Järven Vieraskynä "Yliopistojen on omaksuttava yritysten toimintamalleja" kertoo suorasukaisesti vuoden 2010 yliopistouudistuksen perimmäisistä tarkoituksista: sivistysyliopiston jäänteetkin halutaan korvata bisnesyliopistoilla.

Järvi puhuu määrätietoisesta tuotteiden ja ansainnan uusintamisesta. Yliopistojen tulisi muuttua konsulttifirmoiksi, joissa "tuotekehitys tehdään asiakaslähtöisesti eli tutkimuksen rahoittajien ja opiskelijoiden tarpeita kuunnellen".

Näin on jo tapahtunut. Ennen yliopiston tuote oli oppinut ja sivistynyt ihminen. Nyt tuote on itsestään brändiä tekevä niin sanottu osaaja. Opiskelija on raaka-ainetta taloudellisen kilpailukyvyn tarpeisiin. Universitas-idea, oppineiden opettajien ja opiskelijoiden yhteisö, on korvattu akateemisella kilparadalla.

Korkeakoulussa tutkija-opettajan on pakko näytellä huippuyksilöä, joka innovoi Suomen nousuun. Omalla kotisivullaan itsekehua tulviva akateeminen "huippu" on usein tavallinen ahdistunut ihminen, joka pelkää romahtavansa suorituspaineisiin ja kilpailuun. Jokainen työtoveri on potentiaalinen kilpailija, joka pitää kukistaa paksummalla ansioluettelolla tai kepulikonstein.

Neuroottinen sopeutuja-suorittaja on nostettu ihanteeksi; monien alojen sivistyneet, uutta luovat tutkija-opettajat ovat brändiyliopistolle vain painolasti ja kustannuserä.

Helsingin yliopistossa peräti 1 200 työntekijää uhkaa saada potkut. Yliopistoista ei heitetä ulos imago- ja mediamestareita. Sieltä lähtevät ne, jotka höpisevät sivistyksestä ja jopa moraalista. Raskauttavaa on, jos professori kirjoittaa tekstejä äidinkielellään, vaikka oma kieli vivahteineen on avain käsitteiden yksiselitteiseen syvälliseen ymmärtämiseen.

Helsingin yliopisto oli taas sadan parhaan yliopiston joukossa, tällä kertaa Times Higher Education -rankinglistalla. Siinäpä on sivistyneelle akateemikolle elämäntehtävä: nousu sadan parhaan joukkoon – se, millaisin kriteerein, lienee yhdentekevää.

Järvi avaa Vieraskynässään uuden uljaan yliopiston vision: "Esimerkiksi majoitusalalla tekniikan kehitys on tehnyt mahdolliseksi sen, että jokainen koti on muuttunut potentiaaliseksi hotelliksi."

Näinhän se taitaa olla. Ennen muinoin koti oli asunto, jossa asui perhe.

Kari Uusikylä
emeritusprofessori
Vaasa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat