Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ovatko hanhet riski lentokoneille?

Kotimaa
 
Risto Isomeri

Mika Kahelin (HS Mielipide 2. 10.) kirjoitti perustellusti valkoposkihanhista aiheutuvasta haitasta Viikin opetus- ja tutkimustilan toiminnalle. Näiden suurikokoisten lintujen jätöksien hygienia- ja viihtyvyyshaitasta pääkaupunkiseudun puistoille ja virkistysalueille on kirjoitettu paljon.

Ihmettelen, ettei valkoposkihanhien aiheuttamaa mahdollista riskiä ilmailuliikenteelle ole otettu esiin – en ainakaan muista nähneeni aiheesta tehtyä artikkelia tai viranomaisen antamaa mielipidettä.

Pari päivää sitten näin Tapiolassa Otsolahdella noin 800 valkoposkihanhen parven. Tapiolan yli lentää usein laskeutumassa olevia matkustajakoneita ehkä 300–500 metrin korkeudessa. Maallikon näkemys on, että ainakin teoriassa yhteentörmäys koneen ja suuren hanhiparven välillä voisi olla mahdollinen. Samankaltainen tilanne lienee myös Viikin alueella. Ulkomailta näitä törmäyksiä on kyllä raportoitu.

Tarvitaanko valkoposkihanhien aiheuttama koneen putoaminen ennen kuin lintujen kantaa ryhdytään merkittävästi vähentämään? Ely-keskuksen virkamiehetkö tässä tilanteessa olisivat syytettyinä? En tietenkään toivo, että onnettomuus tapahtuisi. Olisi kiinnostavaa saada ilmailuliikenteestä vastaavan virkamiehen kanta asiaan.

Risto Isomeri
ylilääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat