Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Miten sanotaan?" "Kiitos vastuusta pakolaisasioissa, Ruotsi."

Kotimaa
 
Janne Toivonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kotimaan toimittaja.

Tänä syksynä Suomi muuttuu. Vasta nyt tiedämme, miltä tuntuu olla maahanmuuttajien massakohde.

Jo 20 000 ihmistä tänä vuonna. Somalialaisten tulo 1990-luvun alussa oli henkisesti iso asia, mutta luvut pieniä verrattuna tämän syksyn kertarysäykseen.

Toisin kuin harhaisissa kuvitelmissa, kylmän ja etäisen Suomen sosiaaliturva ei yksin riitä houkuttelemaan maahanmuuttajia.

Kaksi miljoonaa ihmistä tuli EU-maihin, Sveitsiin ja Norjaan hakemaan turvapaikkaa vuosina 2010–2014. Suomeen heistä tuli 15 000, eli sylkäisy valtamereen.

Vuodesta 1990 tähän päivään Ruotsiin on tullut noin 800 000 turvapaikanhakijaa, Suomeen 80 000. Se ei ole estänyt Ruotsia ottamasta kymmenen viime vuoden aikana myös 19 000:ää kiintiöpakolaista – Suomi on ottanut runsaat 7 000.

Mutta meillä onkin länsinaapurina 200-vuotisen rauhan muovaama mallimaa. Se on täyttänyt kansainvälisen vastuunsa, antanut yhteiskuntansa avautua ja muuttua.

Viime sodissa Suomi turvasi taistellen myös Ruotsin itärajan. Nyt Ruotsi on vuosikaudet ottanut pakolaisia Suomenkin edestä ja tilkinnyt Suomen länsirajan.

Tästä kiitoksena ulkoministeri Timo Soini (ps) ja sisäministeri Petteri Orpo (kok) ovat viime viikkoina räksyttäneet Ruotsille:

"Ruotsi päästää rajojensa läpi pakolaisia" (kaikki päästävät), "Ruotsi ei noudata Dublin-vastuitaan" (kukaan ei nykytilanteessa noudata), "Ruotsi mahdollistaa ihmissalakuljetuksen" (pakolaisilla tienataan kaikissa maissa).

Ruotsia tuskin kiinnostaa. Sinne on tänä vuonna tullut 75 000 turvapaikanhakijaa. Tyhjän kritiikin sijaan Soinilta ja Orpolta olisi suoraselkäistä kiittää julkisesti Ruotsia vastuunkannosta.

Maahanmuutosta ei ole pakko pitää eikä uutta kulttuurikylpyä ihastella. Mutta ei voi olla osa kansainvälistä yhteisöä ja talousjärjestelmää kantamatta vastuuta sen varjopuolista.

Kun ulkorajat ovat täynnä kriisejä, Euroopalla ja sen mukana Suomella on velvollisuus olla avoimia, piste.

Suomi voi antaa tulijoille merkityksen, työtä, elämän. Saada tulijatkin uskomaan hyvään konseptiin nimeltä Suomi.

Tai sitten kieltää tosiasiat, nihkeillä tulijat marginaaliin ja kuvitella ettei tänne korpeen kauaa eksytä.

Janne Toivonen HS, janne.toivonen@hs.fi
Twitter: jannetoivonen
Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat