Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutetut nuoret haikailevat ulkomaille – ”Maastamuutto varmasti kasvaa, jos käännettä ei ala pian tulla”

Suomalaisopiskelija uskoo, että Ruotsi tarjoaa uramahdollisuuksia

Kotimaa
 
Magnus Laupa
Tradenomiksi opiskeleva Marika Aalto on työharjoittelussa suomalais-ruotsalaisessa kauppakamarissa. Hän oli palaamassa työhön liittyvältä seminaariristeilyltä Tukholmaan. Aalto suunnittelee muuttavansa opintojensa jälkeen pysyvästi Ruotsiin.
Tradenomiksi opiskeleva Marika Aalto on työharjoittelussa suomalais-ruotsalaisessa kauppakamarissa. Hän oli palaamassa työhön liittyvältä seminaariristeilyltä Tukholmaan. Aalto suunnittelee muuttavansa opintojensa jälkeen pysyvästi Ruotsiin. Kuva: Magnus Laupa

Työmarkkinat, ruotsalainen poikaystävä, rento ilmapiiri, mahdollisuus kansainväliseen uraan.

Siinä ovat syyt, joiden vuoksi tradenomiksi opiskeleva Marika Aalto, 25, haluaa muuttaa opintojensa jälkeen vakituisesti Ruotsiin.

Poiminta

Pakolaiskriisi lisää muuttovoittoa

Maastamuuton lisääntymisestä huolimatta muuttovoitto on Suomessa suurta. Se kasvaa lähivuosina etenkin pakolaiskriisin takia. Viime vuonna Suomeen muutti noin 31 500 ihmistä ja tämän vuoden tammi–elokuussa noin 16 200 ihmistä.

Tämän vuoden ennakkotilastoissa suuret maahanmuuttajamäärät eivät vielä näy. Maahanmuuttajat tilastoidaan Suomen väestöön vasta sitten, kun heidän tiedetään jäävän maahan pysyväisluonteisesti.

"Päätökset turvapaikan ja oleskeluluvan myöntämisestä vievät aikaa. Ne ehkä ehtivät nostaa maahanmuuttolukuja suuremmaksi varsinaisesti vasta ensi vuonna", Tilastokeskuksen yliaktuaari Matti Saari arvioi.

Nyt hän on työharjoittelussa suomalais-ruotsalaisessa kauppakamarissa Tukholmassa. Työtilanne Suomessa vaikuttaa Aallon mielestä nihkeältä, ja varsinkin korkeasti koulutettujen kasvanut työttömyys Suomessa mietityttää.

"Toisaalta olen myös sitä mieltä, että jos oikeasti jaksaa etsiä töitä ja odottaa vähän, niitä löytyy. Mutta sekin toivo alkaa vähän hiipua, ja toki riippuu paljon alastakin", Aalto sanoo.

Aalto ei ole suunnitelmineen yksin. Viime vuonna Suomesta muutti pois noin 15 500 ihmistä, joista noin 10 000 on Suomen kansalaisia.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Matti Saari arvioi, että maastamuutto pysyy yhtä korkealla tasolla myös tänä vuonna.

Tammi–elokuussa Suomesta muutti Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan pois noin 9 560 ihmistä, mikä on parisataa ihmistä enemmän verrattuna viime vuoden vastaavan ajan ennakkotilastoihin.

"Parin viime vuoden kehityksessä on mukana syvää talouden laskusuhdanteen vaikutusta, mihin sekoittuu kansainvälistymiskehitys", Saari sanoo.

Suomalaiset muuttavat useimmiten muihin Euroopan maihin. Suomesta muuttaa pois eniten työikäisiä, usein korkeasti koulutettuja nuoria aikuisia.

Fakta

Nuoret aikuiset muuttavat

 Maasta muuttaneeksi katsotaan henkilö, joka muuttaa asumaan ulkomaille ainakin vuodeksi.

 Ennakkotilastoissa maastamuutto näyttäytyy hieman vähäisempänä kuin lopullisissa tilastoissa.

 Ulkomaille muuttavista suomalaisista yli 80 prosenttia on alle 45-vuotiaita. Suurin ikäryhmä ovat 25–34-vuotiaat, joiden osuus muuttajista on lähes kolmannes.

 Suomen kansalaisten suosituimmat muuttomaat vuonna 2014 olivat Ruotsi, Britannia, Saksa, Yhdysvallat ja Norja.

 Suomesta pois muuttaneiden ulkomaiden kansalaisten suosituimmat kohdemaat olivat Viro, Ruotsi, Venäjä, Intia ja Yhdysvallat.

  Lähteet: Tilastokeskus ja Siirtolaisuusinstituutti

Korkeasti koulutettujen palkansaajajärjestön Akavan kansainvälisten asioiden päällikön Markus Penttisen mukaan taantuma vaikuttaa maastamuuttoon viiveellä.

"Nyt Suomessa on eletty pitkään taantumaa, eikä merkkejä käänteestä parempaan ole näkyvissä. Maastamuutto varmasti kasvaa nykyisestä, jos käännettä ei ala pian tulla."

Koulutettujen maastamuuttoa rajoittaa se, että suomalaiset kilpailevat monien muiden kansallisuuksien kanssa työpaikoista.

"Suosituissa muuttomaissa Ruotsissa ja Saksassa on työvoimalle kysyntää, mutta myös työvoiman tarjontaa on paljon eri puolilta maailmaa", sanoo Penttinen.

Korkeasti koulutetuista useimmin ulkomaille muuttavat kaupallisia ja tekniikan aloja opiskelleet, joiden osaamiselle on eniten kysyntää ulkomailla.

Kaukana ovat silti 1960- ja 1970-lukujen muuttoaallot, jolloin ulkomaille lähti enimmillään kymmeniätuhansia suomalaisia vuodessa. Penttisen mukaan enää ei ole paluuta aikaan, jolloin Suomesta lähdettiin suurin joukoin tehdastyöläisiksi Ruotsiin.

"Suorittavan tason työvoimasta on nykyään kaikkialla niin suuri tarjonta."

Ruotsi pitää pintansa suosituimpana muuttomaana, vaikka sen suosio on laskenut verrattuna takavuosiin.

"Ruotsissa on suuremmat työmarkkinat ja enemmän mahdollisuuksia. Myös korkeampi palkkataso voi vaikuttaa", sanoo tutkimusjohtaja Elli Heikkilä Siirtolaisuusinstituutista.

Hänen mielestään muuttohaluja hillitsee se, että taantumaa ja työttömyyttä on monessa muussakin Euroopan maassa. Heikkilän mukaan muuttajat ovat entistä useammin korkeasti koulutettuja. "Esimerkiksi Ruotsiin muuttavat nuoret suomalaiset ovat tilastojen mukaan keskimäärin korkeammin koulutettuja kuin ruotsalaiset."

Maastamuutto oli korkealla tasolla myös vuosituhannen vaihteessa, jolloin puhuttiin paljon sairaanhoitajien ulkomaille muutosta. Ulkomaille muuttavien sairaanhoitajien määrä on kuitenkin puolittunut 1990-luvun loppuun ja 2000-luvun alkuvuosiin verrattuna.

"Tuolloin töitä oli Suomessa alalla vähemmän. Nyt työtilanne on hoitoalalla suhteellisen hyvä", sanoo kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehystä.

Marika Aalto on jo katsellut, että Ruotsissa olisi kiinnostavia työpaikkoja, joita hän voisi hakea. Hän aikoo kuitenkin palata ensi vuonna ensin Suomeen viimeistelemään opintonsa.

Siirtolaisinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä muistuttaa, että ensimmäisen vuoden kokemukset vaikuttavat suuresti siihen, jääkö muuttaja pysyvästi ulkomaille. Useimmat palaajat tulevat takaisin vuoden tai parin vuoden kuluttua ulkomaille muutosta. Mitä pidempään toisessa maassa on asuttu, sitä epätodennäköisempää paluu on.

Marika Aalto uskoo, että hänen on selvästi helpompaa työllistyä Ruotsissa kuin ruotsalaisen poikaystävän Suomessa. Hän pitää mahdollisena, että palaisi myöhemmin Suomeen takaisin.

"Se riippuu tosi paljon töistä. En ole mitenkään sulkemassa ovia Suomeen päin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat