Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pönöttävä ystävyyskaupunkitoiminta vaihtui käytännön hyödyn etsimiseen

Suomalaisten vanhoista ystävyyskaupungeista moni on ystävä enää paperilla. Ystävyyskuntatoiminnasta halutaan nyt konkreettisia taloudellisia ja muita hyötyjä.

Kotimaa
 
Alina Kujansivu
Lappeenranta ja Saksan Schwäbisch Hall juhlivat toukokuussa 30-vuotista ystävyyttä. Schwäbisch Hallin pormestari Hermann-Josef Pelgrim punaisessa solmiossaan opasti Lappeenrannan kaupunginjohtajaa Kimmo Jarvaa ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Heikki Järvenpäätä.
Lappeenranta ja Saksan Schwäbisch Hall juhlivat toukokuussa 30-vuotista ystävyyttä. Schwäbisch Hallin pormestari Hermann-Josef Pelgrim punaisessa solmiossaan opasti Lappeenrannan kaupunginjohtajaa Kimmo Jarvaa ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajaa Heikki Järvenpäätä. Kuva: Alina Kujansivu

Nelihenkinen lappeenrantalaisdelegaatio kävi toukokuussa ystävyyskaupunkimatkalla Saksan Schwäbisch Hallissa.

Kaupunginjohtaja, viestintäjohtaja sekä kaksi johtavaa poliitikkoa osallistuivat Schwäbisch Hallin Suolankaivajien kakku ja kaivo -perinnejuhlaan.

Mitä konkreettista hyötyä matkasta oli, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää?

"Siellä tehtiin Lappeenrannan ja Saimaan aluetta tunnetuksi", Järvenpää sanoo.

Saksan-matka kuulostaa vanhanaikaiselta viirien vaihtamiselta ja ystävyyden vakuuttelulta. Eikö sellaisen ystävyyskaupunkitoiminnan pitänyt jo olla ohi?

Pönöttäminen on ohi, vakuuttaa Lappeenrannan kaupungin viestintäjohtaja Alina Kujansivu. Saksan-matka oli erikoistapaus, jolla juhlistettiin kahden kaupungin 30-vuotista ystävyyttä.

"Perinteinen ystävyyskaupunkitoiminta delegaatiovierailujen ja laajojen tapaamisten osalta on hiipumaan päin. Vierailut ovat vähentyneet melko paljon", sanoo Kujansivu. Lappeenrannalta kuluu ystävyystoimintaan rahaakin enää vähän: alle 16 000 euroa vuodessa.

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Sinikka Mikolan mukaan perinteinen ystävyyskaupunkitoiminta on aiempaa vaisumpaa, mutta tilalla on paljon muuta kansainvälistä toimintaa muun muassa EU-hankkeiden kautta. Jäljelle jääneelle ystävyyskaupunkitoiminnalle puolestaan asetetaan tiukempia elinkeinopoliittisia ja muita tavoitteita.

Vuonna 2008 Suomen kunnilla oli noin 1 300 ystävyyskuntaa ympäri maailmaa Etelä-Amerikkaa ja Australiaa lukuun ottamatta. Niistä noin 65 prosenttia sijaitsi naapurimaissa Ruotsissa, Virossa, Venäjällä ja Norjassa. Ystävyyskuntia on kuitenkin ollut myös esimerkiksi Georgiassa, USA:ssa ja Nicaraguassa.

Usein ystävyyttä on enää paperilla. Näin kävi esimerkiksi Kemille ja Mosambikin Nacalalle, jotka solmivat ystävyyssuhteen vuonna 1989. Ystävyys tarkoitti lähinnä kehitysavun toimittamista Kemistä Nacalaan.

"Käytännössä se on kuollut kirjain, eikä mitään yhteyttä ole ollut varmaan 20 vuoteen", sanoo Kemin kansliajohtaja Jukka Vilén. Yleensä kunnat eivät virallisesti irtisano ystävyyssopimusta, vaikka yhteistyö loppuisikin. "Olisi aika iso kynnys virallisesti ilmoittaa, että ystävyys loppuu", Vilén lisää.

Myös kuntaliitokset ovat kutistaneet ystävyyskuntatoimintaa. Se näkyi esimerkiksi Kouvolan ja Salon alueiden isoissa kuntaliitoksissa vuonna 2009.

Kouvolalle ja sen alueen entisille kunnille jäi ennen liitosta olleista 20 ystävyyskunnasta jäljelle vain kolme. Salon alueen 24:stä ystävyyskaupungista on jäljellä kahdeksan.

Salon kaupungin kansainvälisten asioiden erityisasiantuntija Terhikki Lehtonen sanoo, että ystävyyskunnista jäivät jäljelle ne, joihin perinteisesti oli kaikkein vilkkaimmat suhteet.

"Ystävyyskaupunkitoimintaan on otettu uusi ote, ja verkostoa yritetään käyttää hyväksi Salon saamiseksi uuteen nousuun", sanoo Lehtonen. Salo kamppailee vaikean työttömyyden ja rakennemuutoksen kanssa.

Saksalaisen Puchheimin kanssa Salo virittelee tietotekniikka-alan yhteistyötä. Vajaa vuosi sitten Salon ystävyyskaupungiksi tuli Kiinan Wuhan, jonka kanssa Salo haluaa tehdä elinkeino-, koulutus- ja matkailuyhteistyötä.

Kiina onkin harvoja maita, joiden kanssa ystävyyskaupunkitoiminta on lisääntymään päin.

Kulttuurierot hidastavat Kiina-ystävyyttä. Salolaiset olivat valmiita järjestämään pika-aikataululla salolais-wuhanilaisen yrittäjätapaamisen, mutta se ei niin vain onnistunutkaan muun muassa kiinalaisten yritysjohtajien matkustusrajoitusten vuoksi.

"Hyöty Kiina-yhteistyöstä näkyy hitaasti", ennakoi Lehtonen.

 

Onko sinulla muistoja ystävyyskaupunkitoiminnasta vuosikymmenten varrelta: matkoista, tapaamisista, kulttuuriyhteistyöstä tai vaikka seminaareista? HS kerää muistoja ystävyyskaupunkitoiminnasta. Lähetä omasi osoitteeseen outi.salovaara@hs.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat