Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saimaan kanavan liikenne hyytyi 1980-luvun tasolle

Liikenneväylä on menettänyt kuljetuksia rauta- ja maanteille

Kotimaa
 
Juha Metso
Vekara-alus puski raakapuulastissa Saimaan kanavaa pitkin helmikuussa 2004.
Vekara-alus puski raakapuulastissa Saimaan kanavaa pitkin helmikuussa 2004. Kuva: Juha Metso

Saimaan kanavalla kulkeva tavaramäärä hyytyy tänä vuonna yli 30 vuoden takaiselle tasolle, noin 1,3 miljoonaan tonniin. Näin vähän liikennettä oli viimeksi 1980-luvun alussa lukuun ottamatta lamavuotta 2009.

Kanava vaatii kehittyäkseen uusia ideoita ja käyttäjiä. "On uinuttu 2000-luvun alun hyvien liikennemäärien toivossa, eikä tiedetä mihin suuntaan ollaan menossa", sanoo toimistopäällikkö Seppo Kykkänen liikenneministeriön kanavavaltuutetun toimistosta.

Fakta

Kekkosen vihkimä

 43 kilometriä pitkä kanava Saimaalta Lappeenrannasta Suomenlahteen avattiin ensimmäisen kerran 1856.

 Nykyinen kanava otettiin käyttöön vuonna 1968. Uudistetun kanavan vihki presidentti Urho Kekkonen.

 Lähes puolet kanavasta sijaitsee Venäjän puolella. Suomi on vuokrannut kanava-alueen Venäjältä ja vastaa kanavan ylläpidosta.

 Sulkuja on kahdeksan. Korkeusero Saimaan ja Suomenlahden välillä on noin 76 metriä.

 Kanava on 50–60 metriä leveä. Syvyyttä on enimmillään kuusi metriä.

 Kanava työllistää suoraan tai välillisesti noin 8 000–9 000 ihmistä.

Hänen mielestään kanava on saatava älyliikenneaikaan. Se edellyttää esimerkiksi tiedonkulun digitalisointia ja laivojen ohjauksen kehittämistä.

Uinumiselle on tulossa stoppi. Muun muassa viranomaisista, teollisuudesta ja yrittäjistä koostuva Saimaan kanavan neuvottelukunta on laatinut neljä erilaista tulevaisuudensuunnitelmaa, jotka tulevat virallisesti julki vuodenvaihteessa.

Ideoiden joukossa on muun muassa investoiminen kanavan sulkujen pidentämiseen, jolloin nykyistä suuremmat rahtialukset mahtuisivat kanavalle.

Kanava on koko historiansa ollut alikäytössä. Sen kapasiteetti on noin viisi miljoonaa tonnia vuodessa, mutta jopa kaikkien aikojen huippuvuonna 2004 tavaraa kulki vain alle puolet siitä. "Kanava on investointi, jota ei ole täysin hyödynnetty", sanoo Kykkänen.

Kanavan ylivoimaisesti suurin käyttäjä on metsäteollisuus raakapuukuljetuksineen. Viime vuosien ongelma on ollut, että kanavaa ylös on tullut raakapuuta, mutta valmiita tuotteita ei kulje alas.

Metsäteollisuuden valmiillekaan tuotteille kanava ei aina kelpaa, vaan teollisuudella on vaihtoehtoisia rautatie- tai kumipyöräreittejä maailmalle. Esimerkiksi UPM:n Kaukaan-tehdas sijaitsee kanavan vieressä, mutta käyttää paperikuljetuksiin rautateitä niiden nopeuden vuoksi.

Kaiken huipuksi myös raakapuukuljetukset ovat tänä vuonna vähentyneet, mikä rumistaa tilastoja entisestään.

Pk-yritykset käyttävät kanavaa vain poikkeustapauksissa. Kykkäsen mukaan syynä on sekä tottumus että maanteihin verrattuna heikko palveluiden saatavuus.

Huolintayritys Stevecon tuotantojohtaja Hannu Kaipainen pitää kanavan suurimpana ongelmana hintatasoa. Yrityksille on edullisempaa esimerkiksi viedä tavara kumipyörillä merisatamien suuriin aluksiin kuin kanavaa pitkin.

Kuljetusten vähennyttyä Steveco on joutunut vähentämään väkeään kanavalla. "Ei me täällä mitään tehdä, jos ei ole töitä", Kaipainen sanoo. Hänen mielestään tilannetta auttaisi valtion lisätuki eli kanavan jo valmiiksi alennettujen luotsausmaksujen alentaminen.

Valtio maksaa kanavan ylläpidosta noin kymmenen miljoonaa euroa vuodessa. Ainakaan toistaiseksi satsauksen määrää suhteessa kuljetettuun tavaramäärään ei ole kyseenalaistettu.

Kykkänen uskoo kanavan tulevaisuuteen. "Metsäteollisuuteen on suunnitteilla uusia isompia tehtaita. Sitä kautta näen vesikuljetuksen nousevan uuteen uskoon."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat