Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp esittää työllistävää seteliä työttömille: 15 000 työllistyisi yksityiselle sektorille

Puheenjohtaja Antti Rinne loisi työpaikkoja työttömyystuella

Kotimaa
 
Sami Kero HS
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee, että työllistämisseteli on tyrmätty ilman keskustelua.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmettelee, että työllistämisseteli on tyrmätty ilman keskustelua. Kuva: Sami Kero HS

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on turhautunut.

"Aina meille sanotaan, ettei meillä ole vaihtoehtoja, vaikka niitä on kuinka. Ja sitten, kun me niitä esitämme, ne tyrmätään ilman keskustelua", Rinne ihmettelee.

Tästä on kyse

Työllistymissetelillä osa palkasta

 Työtön voisi tarjota työllistymisseteliä kenelle tahansa työnantajalle.

 Setelin arvo olisi työmarkkinatuen suuruinen. Näin työttömyysturva kattaisi palkasta keskimäärin noin 705 euroa kuukaudessa ja työnantaja loput.

 Palkka olisi alan työehtosopimuksen mukainen.

 Seteliä voisi käyttää korkeintaan 300 päivää.

Viime viikkoina puolue on pitänyt eduskunnassa esillä ehdotustaan työllistymissetelistä, jolla korvattaisiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset.

"Kuuroille korville tuntuvat taas puheet menneen", Rinne sanoo.

Annetaan Rinteen kertoa, mistä Sdp:n työllistymissetelissä on kysymys.

Yksinkertaistettuna työllistymisseteli tarkoittaa sitä, että jokaisella työttömällä olisi esimerkiksi kuuden tai kymmenen kuukauden työttömyysajan jälkeen oikeus käyttää työttömyysturvaansa työllistymisseteliä.

"Meillä ei ole vielä tarkkoja laskelmia, kuinka pitkän työttömyysjakson jälkeen seteliä kannattaisi alkaa käyttää", Rinne sanoo.

Hiukan vastaavaan järjestelmään työministeriaikanaan tutustunut kansanedustaja Tarja Filatov (sd) sanoo, että raha toimisi parhaiten, jos se olisi käytettävissä viimeistään kuuden kuukauden työttömyyden jälkeen.

Työtön voisi tarjota seteliä kenelle tahansa työnantajalle, mutta työnantaja saisi setelin vain, jos hänellä ei olisi irtisanottujen takaisinottovelvollisuutta.

Sdp on teettänyt mallistaan karkean laskelman eduskunnan sisäisellä tietopalvelulla.

Laskelma perustuu oletukseen, että 15 000 ihmistä työllistyisi setelin avulla yksityiselle sektorille. Se on kymmenen prosenttia yli puoli vuotta työttömänä olleiden määrästä vuonna 2014.

Jos kaikki nämä 15 000 ihmistä olisivat olleet ennen työllistymistä työmarkkinatuella, yhteiskunta säästäisi heidän työllistymisestä 9 800 euroa henkilöltä eli 147 miljoonaa euroa kymmenessä kuukaudessa.

Jos ryhmä olisi ennen työllistymistä elänyt keskimääräisellä ansiosidonnaisella työttömyysturvalla, säästö olisi 231 miljoonaa euroa.

Säästö tulisi vain, jos oletetaan, etteivät nämä ihmiset olisi työllistyneet ilman työllistymisseteliä.

Tässä vaiheessa esitystään Rinne kääntää Valtion talousarvioesityksestä sivun 684, jossa mainitaan, että valtio maksaa nykyisin palkkatukea 240 miljoonaa euroa. Näillä rahoilla tuetaan työnantajia, jos he työllistävät vaikeasti työllistyviä työttömiä. Hän vertaa 240 miljoonaa euroa työttömyysturvaan kuluvia yli viittä miljardia euroa.

"Nämä työttömyysrahat pitäisi saada parempaan käyttöön. Siitä tässä on kyse", Rinne sanoo.

Hallitus on ilmoittanut etsivänsä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta 200 miljoonan säästöä.

Rinteen mukaan Sdp:n mallissa ansiosidonnaista työttömyysturvaa ei tarvitsisi heikentää, ihmisiä työllistyisi ja valtio säästäisi suurin piirtein saman verran kuin mitä hallitus nyt hakee työttömyysturvan leikkauksella.

Näin mutkattomasti malli ei kuitenkaan toimisi.

"Tämä vaatii paljon kehittämistä työhallinnossa ja toimintatavoissa. Sääntöjä pitää muuttaa niin, että ihmisten olisi aidosti otettava työpaikkoja vastaan", Rinne sanoo.

Byrokratiaa pitäisi purkaa, jotta palkkatukityöllistyminen olisi nykyistä helpompaa.

Olennainen kysymys on, mistä työttömät löytäisivät työpaikkoja, jotka olisivat työpaikkoja vielä työllistymissetelin jälkeenkin.

Rinteen mukaan pitää luoda nykyistä toimivammat välityömarkkinat, joiden kautta ihmiset lopulta voisivat vaikka työllistyä yksityiselle sektorille. Välityömarkkinoilla tarkoitetaan paljolti kolmatta sektoria, joka käsittää muun muassa vapaaehtoiset järjestöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat