Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukholmaan muuttanut liikkeenjohdon konsultti: ”Suomessa viljellään karmeaa pessimismiä”

Kotimaa
 
Magnus Laupa
Edvard Björkenheim muutti pari vuotta sitten Ruotsiin vaimonsa ja nyt 11-, 13- ja 16-vuotiaiden lastensa kanssa.
Edvard Björkenheim muutti pari vuotta sitten Ruotsiin vaimonsa ja nyt 11-, 13- ja 16-vuotiaiden lastensa kanssa. Kuva: Magnus Laupa

Liikkeenjohdon konsulttiyrityksessä työskentelevä Edvard Björkenheim, 44, muutti perheineen Helsingistä Tukholmaan, kun siihen avautui pari vuotta sitten työn kautta mahdollisuus. Hän oli vastannut Capacent-yrityksen Suomen toiminnoista ja eteni nyt firman toimitusjohtajaksi.

"Olimme miettineet kotirintamalla, että halusimme lähteä jonnekin, sillä se on kehittävää. Puhuimme asiasta lasten kanssa, ja saimme heidätkin suhtautumaan positiivisesti", Björkenheim kertoo.

Sopeutuminen Ruotsiin ei ole ollut vaikeaa, sillä kulttuuriset erot ovat Björkenheimin mielestä pieniä. Ehkä hankalinta muutos oli perheen nuorimmalle pojalle, joka oli tottunut asumaan omakotitalossa alueella, jossa lapset voivat pyöräillä vapaasti.

Hallinnollisissa tehtävissä työskennellyt vaimo on ollut kotona, mutta hakee nyt töitä.

"Täällä on parempi taloudellinen tilanne, paremmat työmarkkinat, ja ehkä vähän positiivisempi ilmapiiri. Porukat ovat jo kadulla ystävällisempiä ja ottavat toisia eri tavalla huomioon", Björkenheim kuvaa.

Ruotsista käsin suomalainen ilmapiiri näyttää Björkenheimin mielestä negatiiviselta.

"Aika karmeaa pessimismiä siellä viljellään median johdolla. On tietysti hyvä tiedostaa, että taloustilanne on heikko. Mutta loputtomiin ei auta itkeä, sitten pitää tehdä asialle jotain."

Björkenheimin mielestä esimerkiksi maahanmuutto on edesauttanut sitä, että Ruotsilla menee hyvin.

"On tullut yrittäjyyttä ja uusia nousevia toimialoja. Täällä on esimerkiksi keskustassa joka kulmassa pesula, jota vetää lähes poikkeuksetta maahanmuuttajataustainen henkilö. Harvat pesevät enää työpaitojaan, kun viisi paitaa maksaa pestynä ja silitettynä sata kruunua."

Björkenheim pelkää, että suomalaisten kynnys muuttaa pois Suomesta on alentumassa, ja maastamuutto voi lisääntyä jopa huomattavasti. Hän itse aikoo palata perheineen kotiin muutaman vuoden päästä.

"Se, että tännepäin on vetoa, on Suomen kannalta hyvä, kunhan porukka palaa myöhemmin. En kuitenkaan tiedä, miten nuoret saadaan takaisin, kun heillä on työkokemusta ja perhettä. Jonkun tätä pitäisi miettiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat