Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolaan muuttanut yrittäjä: ”Täällä elämä on tietyllä tavalla helpompaa”

Kotimaa
 
Tuomas Asunmaan kotialbumi
Tuomas Asunmaalla ja hänen puolalaisella vaimollaan Weronika Gidel-Asunmaalla on yhteinen Spondeo-perheyritys. Perheen kuukauden ikäisen vauvan työnimi on Aurora.
Tuomas Asunmaalla ja hänen puolalaisella vaimollaan Weronika Gidel-Asunmaalla on yhteinen Spondeo-perheyritys. Perheen kuukauden ikäisen vauvan työnimi on Aurora. Kuva: Tuomas Asunmaan kotialbumi

Kauppatieteitä opiskellut Tuomas Asunmaa, 35, päätyi kymmenisen vuotta sitten Puolaan, josta hän sai harjoittelupaikan palvelukeskuksessa. Siellä hän hoiti suomalaisen yrityksen kirjanpitoa.

"Tarkoituksena oli hakea työkokemusta, mutta sitten tapahtui perinteinen, eli löytyi nykyinen vaimo, ja tulikin vähän pidempi reissu. Elinkautiselta tämä vaikuttaa", kuukauden vanhan tyttövauvan isä kertoo.

Pariskunta asui pariin otteeseen Suomessa, mutta Puolan Poznaniin heidät veti tänä vuonna takaisin työ ja oma yritys. Sen tarkoituksena on avustaa suomalaisia yrityksiä Puolan markkinoilla.

"Täällä elämä on tietyllä tavalla helpompaa. Palveluja on enemmän saatavilla, niiden hintataso on edullisempi ja verotus on kevyempää. Näemme enemmän kavereita ja syömme enemmän ulkona", Asunmaa kuvaa.

Myös sairaala- ja neuvolajärjestelmä on toiminut Asunmaan mukaan hyvin. Perhe on tosin käyttänyt enemmän yksityisiä palveluja – jotka eivät ole kovin kalliita.

Puolalaiset ja itäeurooppalaiset palvelukeskukset ovat työllistäneet kymmeniä muitakin suomalaisia. Asunmaan mukaan paikkoja on koko ajan auki suomenkielentaitoisille. Hänen mukaansa palkalla saa "ihan hyvän elämäntyylin", kun hintataso on alle puolet Suomen tasosta.

Myös useat Asunmaan opiskelukavereistaan ovat jääneet ulkomaille.

"Työnhaku ulkomailta on niin helppoa, että entistä useampi kokeilee sitä. Ulkomaille lähdetään hakemaan kokemusta tai palkan perässä ja sitten matka venähtää, kun elämä loksahtaa jossain muualla paikoilleen."

Myös yhteydenpito kotiin ja kavereihin on vaivatonta, kun lentoyhteydet pyörivät ja verkon pikaviesti- ja puhelinpalvelut WhatsApp ja Skype toimivat.

Asunmaa uskoo, että maastamuutto Suomesta voi lisääntyä etenkin vastavalmistuneilla, jos taloustilanne ei parane. Toisaalta pitäisi muistaa, että Suomessa asiat ovat hyvin, kun vertaa esimerkiksi sosiaaliturvan tasoa moneen maahan, hän huomauttaa.

"Täällä Puolassakaan ei ole kunnollisia yhteiskunnallisia turvaverkkoja. Jos olet työkyvytön tai pitkäaikaistyötön, korvaus loppuu hyvin äkkiä. Sen jälkeen olet sitten sukulaisten sylissä."

Korjaus kello 10.05: Suomen ja Puolen hintatasojen ero oli aiemmin muotoiltu huonosti. "3–4 kertaa Suomea alhaisempi hintataso" vaihdettiin muotoon "alle puolet Suomen tasosta".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat