Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnassa alkaa jälleen talouspäätösten superviikko

Kun budjetti on käsitelty, eduskunta saa ilmoituksen kärkihankkeista

Kotimaa
 
Benjamin Suomela ja Roni Rekomaa / Lehtikuva
Hanna Mäntylä ja Sanni Grahn-Laasonen
Hanna Mäntylä ja Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Benjamin Suomela ja Roni Rekomaa / Lehtikuva

Vuoden 2016 talousarvioesityksen lähetekeskustelu eduskunnassa huipentuu tiistaina superministeriöiden hallinnonaloihin. Esillä ovat sekä opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) että sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylän (ps) asiat.

Vastaamassa ovat myös puolustusministeri Jussi Niinistö (ps), oikeusministeri Jari Lindström (ps) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) omien sektoreidensa talousarvioista.

Yksi kuuma puheenaihe tiistaina on varhaiskasvatukseen kohdistuvat säästöt. Hallitus esittää, että subjektiivista päivähoito-oikeutta muutetaan ensi vuoden elokuun alusta siten, että varhaiskasvatusoikeus rajataan 20 tuntiin viikossa. Ryhmäkokoja päiväkodeissa kasvatetaan ja maksuja korotetaan.

Koulutusta koskeneen välikysymyksen käsittelyssä selvisi, että hallitus leikkaa koulutuksesta ja tutkimuksesta tämän vaalikauden aikana kumulatiivisesti laskettuna kolme miljardia euroa. Tästä jatkettaneen keskustelua tiistaina, jos ei muiden, niin vihreiden toimesta.

Oppositio tuskin jättää rauhaan sosiaali- ja terveysministeriön kahta ministeriä eläkeläisten asumistuen leikkausten johdosta.

Joku voi muistuttaa hallitusta siitäkin, että sairausvakuutuskorvauksia vähennetään. Myös vuorotteluvapaan ehtojen kiristäminen voi nousta esille.

Alkamassa on toinen peräkkäinen suurten talouspäätösten superviikko, sillä budjetin lähetekeskustelun päätyttyä eduskunta saa keskiviikkona pääministerin ilmoituksen hallituksen kärkihankkeista ja rakenneuudistuksista.

Kansanedustajien tekemien talousarvioaloitteiden jättöaika päättyy tällä viikolla. Niiden tekeminen on harrastajateatteria omien äänestäjien suuntaan, sillä aloitteita ei äänestyksissä hyväksytä.

Läpi voivat joulun alla käytävissä äänestyksissä mennä vain yhteiset, kaikkien eduskuntapuolueiden allekirjoittamat hyvän tahdon lisäraha-aloitteet. Tällaisia on viime vuosina tehty sotaveteraanien kuntoutukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat