Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sydäninfarktien määrä on kasvanut selvästi

Monilla potilailla ei ole intoa syödä lääkkeitä. Lisäksi voin ja lihan kulutus on kasvanut.

Kotimaa
 

Sydäninfarktista kärsivien potilaiden määrä Helsingin seudun yliopistollisessa keskussairaalassa (Hyks) on viime vuosina kasvanut selvästi.

Sydäninfarktipotilaita on ollut vuoden 2011 jälkeen kaikkina vuosina noin kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Myös muiden sydänvaivojen määrät ovat kasvaneet lähes samaan tahtiin.

Potilasmäärien kasvu johtuu lähinnä väestön vanhenemisesta mutta myös elintavoista ja siitä, että potilaat hoitavat sepelvaltimotautiaan huonosti.

Hyksin hoitamista infarktipotilaista 62 prosenttia eli selvä enemmistö tiesi sairastavansa sepelvaltimotautia jo ennen sydänkohtaustaan. Silti heistä puolet tupakoi ja vain kolmannes käytti kolesterolia alentavia statiineja.

Hyksin Sydän- ja keuhkokeskuksen johtaja Markku S. Nieminen sanoo, että monen potilaan into hoitaa sydäntautiaan on heikko.

"Jos puolet potilaista tupakoi, se kertoo siitä, että motivaatiota ei ole."

Niemisen mukaan voin ja lihan kulutuksen kasvu on heikentänyt potilaiden terveyttä.

Suomalaisten verenpaine on aiemmin laskenut jatkuvasti. Lasku jatkuu edelleen, mutta hitaampana. Kolesterolin tapauksessa tilanne on vielä huonompi, sillä suomalaisten keskimääräiset kolesteroliarvot ovat kääntyneet nousuun.

"Viime vuosina käyty ravitsemuskeskustelu on ollut ristiriitaista, ja se näkyy vastaanotolla. Osa potilaista suhtautuu kolesterolilääkitykseen hyvin varautuneesti eikä halua käyttää lääkkeitä."

Työikäisten suomalaisten sydäntautikuolleisuus on vähentynyt jo vuosikymmenten ajan. Ratkaisevia seikkoja ovat olleet hoidon kehittyminen ja ruokavalion muuttuminen kevyempään suuntaan.

Pitkään myös voin kulutus väheni, mutta viime vuosina suunta on kääntynyt selvästi. Tämä näkyy kolesteroliarvojen nousuna ja infarktien määrän kasvuna.

Infarktien lisääntymistä selittää myös väestön ikääntyminen. Vaikka sydänkohtauksia on enemmän kuin ennen, niitä saadaan entistä vanhempina ja potilaat myös paranevat entistä paremmin.

1970-luvulla sydänpotilaat olivat keskimäärin 50-vuotiaita. Nyt infarktipotilaiden keski-ikä on 65–67 vuotta.

Hyksin hoitamista infarktipotilaista vain viisi prosenttia kuolee 30 päivän kuluessa.

"Ennuste on nykyisin äärimmäisen hyvä myös vakavien tapausten osalta", Nieminen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat