Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyte: Murhaaja valmisteli sieppausta

Paloittelumurhasta tuomittu mies aikoi syyttäjän mukaan siepata väkivalloin rikkaan uhrin

Kotimaa
 
Poliisi
Poliisi takavarikoi Markus Pasi Pöngän hallusta ampuma-aseita, käsiraudat, kommandopipoja ja muita tarvikkeita.
Poliisi takavarikoi Markus Pasi Pöngän hallusta ampuma-aseita, käsiraudat, kommandopipoja ja muita tarvikkeita. Kuva: Poliisi

Paloittelumurhasta aiemmin tuomittu 31-vuotias Markus Pasi Pönkä suunnitteli erityisen varakkaan henkilön väkivaltaista sieppaamista päästäkseen käsiksi tämän varoihin, sanoo syyttäjä.

Syyttäjän mukaan mies aikoi väkivallan avulla saada uhrin kertomaan pankkikorttinsa tunnusluvun.

Pöngälle luettiin maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa syyte muun muassa törkeästä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta sekä törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Syyttäjän mukaan Pönkä suunnitteli sieppausta alkuvuonna. Se keskeytyi, kun hänet vangittiin huhtikuun puolivälissä.

Pönkä oli syyttäjän mukaan hankkinut sieppausta varten pistoolin ja kiväärin sekä deaktivoidun eli toimintakyvyttömäksi tehdyn konepistoolin. Konepistooli oli syyttäjän mukaan muutettavissa toimintakykyiseksi.

Pöngän hallusta takavarikoitiin myös käsiraudat, nippusiteitä, kaksi kommandopipoa, tekoparta, mustat silmälasit ilman vahvuuksia ja aikuisten vaippoja. Niitä oli syyttäjän mukaan tarkoitus käyttää sieppauksessa.

Lisäksi Pöngältä löytyi lehtileikkeitä osinkomiljonääreistä ja varakkaiden henkilöiden verotiedoista.

"Pönkä on etukäteen kartoittanut joko verotiedoista tai Suomessa eniten tienaavista johtajista suurituloisimmat henkilöt sekä kartoittanut kahden luksusauton omistajien tiedot. Kartoituksen tuloksena saadut henkilöt ovat olleet potentiaalisia teon kohteita", totesi syyttäjä Eija Velitski oikeudessa.

Kyseiset Porschen ja Bentleyn luksusautot osoittautuivat yritysten omistamiksi.

Pönkä oli syyttäjän mukaan kertonut aikeestaan toiselle henkilölle, joka oli kieltäytynyt osallistumasta siihen.

Pönkä kiistää syytteet ja syyttäjän väitteet sieppauksen valmistelusta kaikilta osin.

Hänen mukaansa ampuma-aseet ovat Saša -nimisen venäläismiehen, joka halusi säilyttää tavaroitaan asunnossa.

"Tapasin hänet alkuvuodesta baarissa. En kommentoi, missä tämä tapahtui. En halua vastata, kuka Saša on, koska se voisi vaarantaa oman turvallisuuteni", Pönkä sanoi poliisikuulustelussa.

Takavarikoiduille käsiraudoille, nippusiteille, tekoparralle ja muille esineille on asianajaja Mika Ylösen mukaan luonnollinen selitys.

"Hän on värikäs persoona. Hänellä on aikuisten harrastuksia, joihin tällaiset tarvikkeet liittyvät", Ylönen totesi oikeudessa.

Pönkä itse kertoi poliisikuulustelussa hankkineensa tavarat seksileikkeihin.

Hän sai lisäksi syytteet paristakymmenestä muustakin rikoksesta, muun muassa törkeistä väärennyksistä ja törkeistä petoksista. Vyyhdessä on syytettynä kolme muutakin miestä.

Pönkää syytetään väärien ajokorttien ja henkilökorttien valmistamisesta muovikorttitulostimen avulla. Syytetyt nostivat syyttäjän mukaan luottoja ja ostivat tavaroita väärillä henkilötiedoilla väärennettyjen ajokorttien ja henkilökorttien avulla.

Pönkä tuomittiin vuonna 2007 Virossa kahdeksitoista vuodeksi vankeuteen Tallinnassa tehdystä liikekumppanin paloittelumurhasta.

Hänet siirrettiin Suomeen suorittamaan rangaistustaan. Hän karkasi pari kertaa vankilasta.

Pönkä on tuomittu myös useista törkeistä petoksista ja väärennyksistä muun muassa isossa valelaskutusjutussa. Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen alle vuosi sitten.

Oikeudenkäynti jatkuu Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.

Oikaisu 6. 10. kello 13.40: Pöngältä löytyi muiden ampuma-aseiden ohella kivääri eikä haulikko kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

Markus Pasi Pönkä
Markus Pasi Pönkä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat