Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiukka laki on haudannut krp:n terrorismilistan – poliisi haluaisi listan verkkoon

Krp:n ylläpitämän varojenjäädytyslistan saa julkaista vain Virallisessa lehdessä

Kotimaa
 

Keskusrikospoliisin (krp) terrorisminvastaisella varojenjäädytyslistalla on yhdeksän ihmistä, jotka ovat Suomessa esitutkinnan tai syytteiden kohteina.

Lisäksi listalla on kahdeksan heihin liittyvää yritystä tai yhdistystä. Listalla on myös kolmisenkymmentä ihmistä, jotka on lisätty Espanjan viranomaisten esittämän pyynnön perusteella.

Artikkeliin liittyvät

Krp:n ylläpitämää listaa on pidetty keväästä 2014. Tarkoituksena on estää terrorismin rahoitusta. Suomen kansallisen listan lisäksi vastaavia listoja on myös EU:lla ja YK:lla.

"Jäädytyksillä halutaan estää esimerkiksi sitä, että jonkin yhdistyksen kautta kerättäisiin rahaa terroristiseen tarkoitukseen. Jäädytyksen kautta tilanteeseen pystytään puuttumaan nopeasti, kun voidaan jäädyttää koko yhdistyksen varat jatkoselvittelyjen ajaksi", kertoo rikostarkastaja Pekka Vasara krp:stä.

Esimerkiksi Britanniassa listalle joutumiseen riittää pelkkä tiedustelutieto, kun taas Suomessa pitää olla käynnissä varsinainen rikostutkinta. Listalta pääsee pois viimeistään, jos epäily osoittautuu vääräksi tai kun tuomio on suoritettu.

Suomen kansallista jäädytyslistaa julkaistaan siksi, että varojen luovuttaminen listassa oleville ihmisille, yrityksille tai yhdistyksille on kiellettyä. Jos varoja luovuttaa, saattaa syyllistyä pakoterikokseen.

Vasaran mukaan tämä koskee erityisesti pankkeja ja rahoituslaitoksia, koska niiden edellytetään seuraavan listaa. Periaatteessa myös yksityishenkilöt voivat syyllistyä pakoterikokseen.

Nyt lista on kuitenkin todella vaikeasti löydettävissä. Lista julkaistaan Virallisessa lehdessä, ja lisäksi se on nähtävissä krp:n kirjaamossa. Krp:n mielestä lista pitäisi voida julkistaa internetissä nimineen ja henkilötunnuksineen, mutta lainsäädäntö ei sitä mahdollista.

Vasaran mielestä henkilötunnukset pitäisi voida julkistaa siksi, ettei samannimisiä ihmisiä sekoiteta keskenään. Nykyinen käytäntö on krp:n mielestä myös tehoton.

"Virallinen lehti ei ilmesty usein, ja se ei monille tule. Netissä myös muut kuin suomalaiset toimijat näkisivät listan."

Viranomaiset käyvät parhaillaan keskusteluja siitä, miten listaa tulevaisuudessa julkaistaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat