Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kostea betoni tuo oireita – kuivumista ei malteta odottaa, koska rakentamisen tahti on kova

Kotimaa
 
Sirpa Räihä HS
Pentti Koponen poraa tarkistusreikää betonilattiaan ennen muovimaton asennusta Vantaalla.
Pentti Koponen poraa tarkistusreikää betonilattiaan ennen muovimaton asennusta Vantaalla. Kuva: Sirpa Räihä HS

Betonin kuivumista ei malteta edelleenkään odottaa, vaikka kostean betonilattian haitat on tiedetty pitkään. Syynä on liian nopea rakennustahti.

Esimerkiksi Lapin yliopistossa kysytään nyt, kuka maksaa kesällä valmistuneen taiteiden tiedekunnan miljoonaremontin. Märän betonin päälle kiinnitetty muovimatto aiheutti kahdeksan vuotta vanhassa rakennuksessa sisäilmaongelman ja työntekijöiden sairauskierteen.

Ongelma on tuttu myös Kuusamossa Käylän koulussa.

"Koko uudehko koulu on nyt väistötiloissa, koska koulun lattiamatot joudutaan uusimaan jo toiseen kertaan", kertoo johtajaopettaja Kaarina Tornberg.

Uusia tapauksia tulee Työterveyslaitoksen mukaan ilmi koko ajan. Rakentamisen aikainen kosteus käynnistää muovimaton alla kemiallisen reaktion, joka jatkuu vuosia, vaikka alkuperäinen kosteus on poistunut.

Tausta

Betonilaatta kuivuu sentin viikossa

Betonin työstettävyyden takia betonin sekaan lisätään vettä 40–80 prosenttia sementin painosta. Sen on kuivuttava ennen betonin päällystämistä.

Ihanteellisissa olosuhteissa normaali betoni kuivuu noin sentin viikossa. Tavallisen kahdeksan sentin paksuisen betonilaatan pitää kuivua kahdeksan viikkoa.

Kuivumista voi nopeuttaa lämmittämällä betonia yli 20 asteen lämpötilaan. Samalla pitää huolehtia, että ilman suhteellinen kosteus pysyy pienenä. Kosteuden kasvaessa betonin kuivumisaika voi venyä jopa 4–5-kertaiseksi.

 

Kun alat asentaa:

 Parketti ilman kosteuseristystä: betonin suhteellisen kosteuden tulee olla alle 60 prosenttia.

 Parketti, jossa on kosteuseristys: betonin suhteellisen kosteuden tulee olla alle 85 prosenttia.

 Vesieriste ennen laatoitusta: betonin suhteellisen kosteuden tulee olla alle 90 prosenttia.

"Lattiasta erittyy tällöin huoneilmaan muovimaton pehmennysaineiden hajoamisyhdistettä 2-etyyliheksanolia", sanoo VTT:n erikoistutkija Helena Järnström.

Työntekijä poraa tarkistusreikiä betonilattiaan Vantaalla, jonne valmistuu uusi, vajaan tuhannen neliön kokoinen hoivakoti.

"Kosteusmittauksella varmistetaan, että betonilaatta on varmuudella kuivunut ennen muovimaton asennusta", kertoo rakennusliike Evälahden vastaava työnjohtaja Pasi Niskanen.

Betonilattiaa tasoitteella suoristava Timo Sundström siirtää suuria muovimattorullia toiseen huoneeseen.

"Muovimatto on hyvä julkisissa tiloissa, joita joudutaan paljon siivoamaan, mutta se on vaikea asentaa", hän kertoo.

Lattiaa on kuivatettu kesäkuusta lähtien lattialämmitysputkiston jakotukkiin kiinnitetyllä sähkölämmittimellä, koska rakennukseen ei ole vielä kytketty kaukolämpöä. Laite kierrättää lämmintä vettä ja kuivattaa betonilaatan.

Pääkaupunkiseudulla rakentamisen aikataulut ovat tiukat. Eräs rakennusliike lupasi yhden päiväkotikohteen valmiiksi puolessa vuodessa.

"Miten siinä tahdissa ennättää betonilattia kuivaa?" Niskanen kysyy. Vantaan hoivakoti valmistuu kymmenessä kuukaudessa.

"Moni omakotirakentaja luulee, että betonilattia kuivuu parhaiten kesähelteellä. Silloin se kuivuu huonosti, koska ilman suhteellinen kosteus on suuri. Betonilattia kuivuu nopeasti talvella, jos sisällä on lämmitys ja huoneita tuuletetaan", sanoo Redi-yhtiöiden toimitusjohtaja Janne Puronlahti.

Hän kiertää rakennustyömaita, koska hänen tehtävänään on vuokrata jakotukkilämmittimiä. Laite kuivattaa lattian nopeammin kuin lämminilmapuhallin.

"Märän betonin haitat tiedostetaan, mutta silti betonin kuivumista ei aina tutkita huolella", Puronlahti kertoo.

"Olen nähnyt tapauksia, että betonin kuivuminen on varmistettu jopa muovipalalla – katsotaan, kertyykö sen alle kosteutta."

Rakennuksia suunnitelleella arkkitehti Tapio Rönkönharjulla on ehdotus: "Ehkä lattian kuivumiselle asetettuja tavoitearvoja pitäisi tarkistaa, koska ongelmia on edelleen."

Sirpa Räihä HS
Timo Sundström tasoittaa nurkkaa ennen muovimaton asennusta.
Timo Sundström tasoittaa nurkkaa ennen muovimaton asennusta.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat