Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin arjen saa sujumaan

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

1 Liikkuminen

Liikkumisen apuvälineitä on tarjolla niin paljon, että omaishoitajan ja omaishoidettavan voi olla työlästä löytää niistä omansa. Rollaattorien ja sauvojen käyttö on monelle tuttua, mutta myös pienemmät ratkaisut voivat olla merkityksellisiä. Esimerkiksi liukulauta helpottaa siirtymistä sängystä pyörätuoliin. Liikkumisen apuvälineisiin voi laskea myös liiketunnistuksella varustetut valaisimet ja hätärannekkeen, jota painamalla voi hälyttää apua vaikkapa kaaduttuaan. Toimintaterapeutti Pauliina Sairanen painottaa, että tärkeintä laitteiden käytössä on kunnollisen opastuksen saaminen. Jos omaishoitaja pelkää siirtymistilanteita, hän kuormittuu entisestään.

2 Pukeutuminen

Pukeutumisessa korostuu uusien toimintatapojen keksiminen. Omaishoitajan on opittava, ettei asioita voi tehdä enää samoin kuin ennen. Uusi tapa voi olla apuvälineen kuten sukannostimen käyttö tai helposti päälle puettavat vaatteet. Sukannostimien lisäksi pukeutumista voi helpottaa vetoketjun vetimillä, napittajilla tai yksinkertaisesti pitkävartisella kenkälusikalla.

"Pukeutuminen ei saa kestää kolmea tuntia, vaan on tärkeää, että näissä toimissa ei kuluteta yhtään enempää aikaa kuin normaalisti", Sairanen muistuttaa.

3 Vessassa käyminen ja peseytyminen

Vessassa käyntiin sekä peseytymiseen liittyy usein kaatumisriski. WC-istuin on hyvä saada korotettua ylösnousun helpottamiseksi. Jos istuimen vieressä ei ole seinää, istuimen ympärille on hyvä asentaa kaiteet. Usein vanhat wc-tilat joudutaan remontoimaan riskien minimoimiseksi. Tarvittaessa makuuhuoneeseen voidaan tuoda vessatuoli.

Peseytymisen liukastumisriskejä voidaan välttää suihkussa käytettävällä suihkutuolilla tai alapesut mahdollistavalla isommalla vessanistuimella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat