Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yli 600 000 aikuisen luku- ja numerotaidot heikot

Kotimaa
 

Suomessa isolla joukolla aikuisia on ongelmia yksinkertaisissa luku- ja laskutilanteissa, käy ilmi taloudellisen yhteistyön järjestön OECD:n maakatsauksesta, joka julkaistiin tiistaina. Katsauksen teettivät opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Kaikkiaan noin 600 000:lla 16–65-vuotiaalla suomalaisella luku- ja numerotaidot eivät ole riittäviä arjessa selviämiseen.

Katsauksen mukaan Suomessa ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota näihin aikuisiin. Yhtenä syynä pidetään sitä, että kansainvälisissä osaamisvertailuissa suomalaiset menestyvät yleensä hyvin.

Esimerkiksi vuonna 2012 tehdyssä kansainvälisessä 24 maan aikuistutkimuksessa (PIAAC – Programme for the International Assesment of Adult Competencies) Suomi sijoittui hopealle. Japani oli parempi lukemisessa ja laskemisessa, kun taas naapurimaa Ruotsi kunnostautui ongelmanratkaisussa tietokoneen avulla.

Jo tuolloin kävi kuitenkin ilmi, että Suomessa vanhemmilla ikäluokilla on suuria vaikeuksia etenkin tietotekniikassa. Kaikkiaan Suomen hyvät tulokset perustuivat 20–40-vuotiaiden nappisuorituksiin, kun taas sitä nuoremmilla ja vanhemmilla oli vaikeuksia niin luku-, kirjoitus- kuin tietotekniikkataidoissakin.

Perustaitojen puutteet pitäisi OECD:n mukaan tunnistaa esimerkiksi ammatillisessa koulutuksessa ja te-toimistoissa.

Perustaidot ovat kytköksissä ikään, koulupohjaan ja maahanmuuttajataustaan.

Niistä 16–29-vuotiaista, joiden perustaidot eivät ole vahvat, 40 prosenttia on koulutuksen ja työn ulkopuolella. Niistä nuorista, joiden perustaidot ovat kunnossa, vain kymmenkunta prosenttia on koulutuksen ja työn ulkopuolella.

Suomeen muualta muuttaneiden joukossa jopa 40 prosentilla on heikot luku- ja numerotaidot, kun koko joukossa vastaava osuus on kahdeksan prosenttia.

"Suurin osa maahanmuuttajista teki taitotestit muulla kuin omalla äidinkielellään", huomauttaa erityisasiantuntija Maija Lyly-Yrjänäinen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Vanhimmista eli 55–65-vuotiaista neljänneksellä oli puutteita luku- ja laskutaidoissa.

Maakatsaus suosittelee lisää sellaista ammattikoulutusta, jossa painotetaan työssä oppimista.

Vanhempien ikäryhmien taitoja voisi tukea esimerkiksi työvoimakoulutuksella, joka myöhentäisi eläkkeelle siirtymistä silloin kun taidot eivät enää riitä.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n koulutuspäällikön Mikko Koskisen mukaan viimeistään nyt pitää herätä siihen, että Suomessa on satoja tuhansia aikuisia, joiden osaaminen ei riitä pitämään heitä mukana työelämän muutoksessa.

SAK:n mukaan luku- ja laskutaito tulisi liittää kaikkeen aikuiskoulutukseen.

SAK muistuttaa myös, että Suomessa on yhä yli 100 000 alle 30-vuotiasta ilman peruskoulun jälkeistä koulutusta, minkä takia hallituksen tulisi jatkaa nuorten aikuisten osaamisohjelmaa ja nuorisotakuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat