Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-raportti: Mielenterveyden tutkimiseen panostettava

Mielenterveyssyyt vievät Suomessa eniten väkeä ennenaikaiselle eläkkeelle

Kotimaa
 

Mielenterveyden häiriöistä koituvat kustannukset kasvavat Euroopan maissa tulevaisuudessa, jos niiden ehkäisemistä ei oteta vakavasti.

Näin toteaa juuri päättynyt EU:n laajuinen Roamer-hanke, jossa syntyneet linjaukset ilmestyivät arvovaltaisessa Lancet Psychiatry -lehdessä.

Niiden mukaan mielenterveyden häiriöiden ehkäisemisestä tarvitaan lisää tutkimuksia. Jos hallitukset ovat valmiita satsaamaan niihin, säästöä on luvassa 5–10 vuoden kuluttua, hankkeen asiantuntijat arvioivat.

Toistaiseksi mielenterveyden häiriöiden tutkimiseen on käytetty tutkimusrahoista vain murto-osa, vaikka näistä häiriöistä koituu suurin yksittäisen taudin aiheuttama taakka, huomauttaa Roamer-hankkeen johtaja, King's Collegen professori Til Wykes hankkeen tiedotteessa.

Tutkijat määrittelivät kuusi aluetta, jotka toisivat suurimmat säästöt. Tarvitaan esimerkiksi pitkiä tutkimuksia, joissa keskitytään nuoriin. Ne auttavat tunnistamaan mielenterveyttä uhkaavia tekijöitä ja vaikuttamaan niihin.

Jo vanhemmuuden tukemisen on havaittu estävän sen, että mielenterveyden häiriö siirtyisi vanhemmalta lapselle. Se vähentäisi lasten vaaraa sairastua jopa 40 prosenttia, tutkimuksissa on todettu.

Yhtä suuri säästö koituisi, jos fyysistä sairautta hoitavat hoksaisivat fyysisten oireiden lisäksi mahdolliset henkiset oireet. Esimerkiksi astmaa sairastavan masennus nostaa kuluja peräti 40 prosenttia, hanke totesi.

Lisäksi tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä, nettipohjaisia terapioita, leimautumisen vähentämistä ja parhaiden hoitomallien selvittämistä, tutkijat määrittelevät.

Suuret kustannukset nähdään Suomessa, mutta niiden ehkäisemiseen tähtääviin tutkimuksiin ei juuri riitä rahaa.

"Mielenterveystutkimukseen sijoitettiin kaksi euroa suomalaista kohti vuonna 2010", huomauttaa Suomen mielenterveysseuran johtaja Krister Wahlbeck Roamer-tiedotteessa.

"Mielenterveyden häiriöiden kustannukset ovat viisi miljardia vuodessa." Rahoituksen pitäisi lähes kolminkertaistua, että se vastaisi syntyneitä menoja.

Mielenterveyden häiriöt ovat yleisiä nuoruudesta alkaen, ja joka viides suomalainen kokee niitä joskus. Lähes joka kolmas työkyvyttömyyseläke alkaa mielenterveyssyiden takia.

Masennusta tutkitaan muun muassa Suomen akatemian monivuotisessa hankkeessa, jonka Young Finns -osiossa on seurattu yli kolmea tuhatta suomalaista 34 vuoden ajan.

Tutkimus on jo tuottanut tietoa masennuksesta varoittavista merkeistä. Nuorilla sellainen on esimerkiksi tyytymättömyys omaan kehoon ja ulkonäköön.

Tutkimuksen tavoite on tuottaa tietoa masennuksen ehkäisyyn. Nyt tiedetään, että sinänsä pienten asioiden kasaantuminen voi johtaa masennukseen, mutta myös se tiedetään, että tilannetta voi korjata pienillä muutoksilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat