Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

THL: Viinaralli ulkomailta väheni selvästi

Valvonta ja veronkorotukset vaikuttavat, arvioi tutkija

Kotimaa
 

Alkoholin matkustajatuonti väheni 11 prosenttia syyskuusta 2014 elokuuhun, havaitsi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tuoreessa tilastossaan.

Valtaosa tuoduista 71 miljoonasta litrasta oli oluita (32 miljoonaa litraa), "lonkeroita" eli long drink -juomia (10 miljoonaa litraa) ja siidereitä (8 miljoonaa litraa).

Eniten väheni mietojen viinien ja väkevöityjen viinien sekä juomasekoitusten tuonti, peräti 17 prosenttia. Lonkeroiden tuonti väheni 15 prosenttia.

Sen sijaan oluiden ja siiderien tuonti pysyi lähes ennallaan.

"Valvonta ja Viron veronkorotukset", THL:n johtava asiantuntija Esa Österberg arvioi syitä.

Tulli on lisännyt valvontaa. Matkustajille on tehty ohjeelliset tuontirajat (korkeintaan sata litraa olutta, 90 litraa viiniä ja 10 litraa väkeviä). Ne voi ylittää hyvällä syyllä, mutta silloin pitää todistaa, että ne tulevat omaan käyttöön. Österberg arvioi, että rajoja myös noudatetaan.

Viro korotti alkoholiveroa 15 prosenttia tämän vuoden alussa ja yhtä suuri korotus tulee ensi vuoden alussa. Korotukset jatkuvat sen jälkeenkin.

"Elintasoon suhteutettuna alkoholi on virolaisille jo kalliimpaa kuin suomalaisille Suomessa", Österberg huomauttaa.

Mietoja viinejä pitäisi saada myös ruokakaupoista, lähes joka kolmas suomalainen vastasi viime viikolla julkistetussa Suomi syö -tutkimuksessa. Sen teetti Päivittäistavarakauppa ry, joka haluaisi ruokakauppoihin myös mietoja viinejä ja käsikauppalääkkeitä.

Jos niin tapahtuu, kaupoissa pitää myydä myös muita korkeintaan 15-prosenttisia alkoholijuomia, Österberg ja THL:n Alkoholi ja huumeet -yksikön päällikkö Pia Mäkelä huomauttivat THL:n blogissa. Niin määräisivät EU:n kilpailulait.

Hyvien viinien sijaan kauppojen, kioskien ja huoltoasemien hyllyt täyttyisivät juomasekoituksista, alkoholin kulutus kasvaisi ja sen myötä haitat, he toteavat.

Laatuviinien hankinta taas muuttuisi hankalammaksi. Alko arvioi, että viinien kaupan vapauduttua sen viininmyynnistä katoaisi valtaosa. Yli 2 000 ihmistä jäisi työttömäksi ja myymäläverkko pienenisi. Alkoja olisi yhtä harvassa kuin 1960-luvulla, Mäkelä ja Österberg pohtivat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat