Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisten asumistuki puhutti eduskuntaa

Vihreät, vasemmistoliitto ja Sdp tekevät eläkeläisten asemasta välikysymyksen

Kotimaa
 
Outi Alanko-Kahiluoto (vihr)
Outi Alanko-Kahiluoto (vihr)

Vihreät, Sdp ja vasemmistoliitto tekevät välikysymyksen eläkeläisten asemasta. Rkp ja kristillisdemokraatit eivät ilmoittaneet, osallistuvatko siihen.

Tiistai-iltana kansanedustajia kuohutti erityisesti eläkeläisten asumistuen kohtalo. Puheet pidettiin budjettikeskustelussa osana sosiaali- ja terveysministeriön pääluokan käsittelyä.

Fakta

Budjettiesitys lähti jatkokäsittelyyn

 Eduskunnan toista viikkoa jatkunut lähetekeskustelu valtion ensi vuoden talousarviosta päättyi tiistai-iltana.

 Budjettiesitys lähetettiin valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn ja niin sanotut budjettilait asiaa koskeviin valiokuntiin.

 Valiokuntakäsittelyn jälkeen budjetti palaa täysistuntoon joulun alla.

 Eduskunnan käsittelyssä budjettiesitykseen ei tule isoja muutoksia.

Asumistuen muutos on vaikea asia myös hallituspuolueiden edustajille. Monet edustajat ovat valittaneet, että he ovat joutuneet selittelemään huolestuneille eläkeläisille, mitä uudistus tarkoittaa.

Eläkkeensaajien asumistuki aiotaan lakkauttaa ja muuttaa yleiseksi asumistueksi, jota jo saavat muut kansalaiset. Kansaneläkelaitoksen alustavat laskelmat kesällä osoittivat, että kymmenientuhansien eläkeläisten asumistuki voi laskea.

Eläkkeensaajan asumistukea saa nykyään noin 195 000 ihmistä. Esityksen mukaan he siirtyisivät yleisen asumistuen piiriin ensi vuoden aikana. Koska osan tuki voi pienentyä uudistuksessa jopa yli 100 euroa kuussa, hallitus päätti niin sanotusta suojaosasta, jonka ansiosta eläkeläisen asumistuki voisi alentua enintään 60 euroa kuukaudessa.

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan lisäksi kuuden kuukauden siirtymäaikaa helpottamaan pienituloisten eläkeläisten tilannetta. Siirtymäaikana asumistuen maksamista jatkettaisiin entisen suuruisena, jos eläkkeensaaja on saanut tukea jo silloin, kun laki tulee voimaan.

Lausuntoaikaa lakiluonnoksesta on 14. lokakuuta asti eli ensi viikon keskiviikkoon asti.

Tämän jälkeen hallitus antaa esityksen eduskunnalle. Lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2016 alusta.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) vakuutti tiistaina, että ministeriössä tehtiin poikkeuksellisen paljon töitä, jottei nykyään asumistukea saavien asumistuki putoaisi kuin korkeintaan 60 euroa. Entisille tuensaajille on tulossa myös siirtymäaika.

Artikkeliin liittyvät

"On pyritty siihen ratkaisuun, ettei kenenkään ihmisen tarvitsisi kotiaan jättää", hän sanoi.

Mäntylän mukaan ministeriössä tehtiin kattavat selvitykset ja vaikutusarvioinnit, jotta päästäisiin mahdollisimman loivilla vaikutuksilla. Hänen mukaansa 60 euron katto tulee koskettamaan noin 70 000 eläkeläisen elämää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) puolestaan sanoi, että osalla asumistuki nousee. Hän myös huomautti, että valmista lakia ei vielä ole eli vaikuttavuusarvioita tehdään edelleen.

Oppositio nosti esille erityisesti sen, että hallituksen esittämä loivennus kohdistuu vain asumistukea jo ennestään saaviin eläkeläisiin, ei uusia asumistukipäätöksiä saaviin eläkeläisiin.

"Huojennus koskee vain entisiä tuensaajia, joilla on siirtymäaika", painotti vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto.

Varsinkin Sdp:n ja vihreiden edustajat tähdensivät, että tämä epäkohta vaarantaa eläkeläisten yhdenvertaisuuden.

Sdp:n Tuula Haatainen esitteli Kelan laskelmia, joiden mukaan esimerkiksi tuhat euroa kuussa saava eläkeläinen, jonka vuokra on 550 euroa, menettäisi uudessa asumistukijärjestelmässä sata euroa. Noin 600 euron vuokralla menetys olisi yli sata euroa.

"Tuleeko tämä koskaan menemään perustuslakivaliokunnassa läpi", tivasi Alanko-Kahiluoto.

Katja Taimela (sd) huomautti, että eläkkeensaajien asumistukea saavat kehitysvammaisetkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat