Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taigapunkkia esiintyy luultua laajemmalla

Myös taigapunkki levittää borrelioosia ja aivokuumetta

Kotimaa
 
Lamiot
Taigapunkki on Pohjanlahden rannikolla jopa yleisempi kuin tavallinen puutiainen.
Taigapunkki on Pohjanlahden rannikolla jopa yleisempi kuin tavallinen puutiainen. Kuva: Lamiot

Taigapunkin esiintymisalue on luultua suurempi, kertovat Turun yliopiston punkkitutkijat. Taigapunkkia eli Siperian puutiaista esiintyy muun muassa Pohjanlahden rannikolla, Pirkanmaalla, Pohjois-Karjalassa, Savossa ja Kainuussa.

Punkkitutkijat pyysivät tänä vuonna yleisöä lähettämään punkkinäytteitä. Tutkijat saivatkin kesän aikana 6 600 kirjettä, joissa oli yli 20 000 puutiaisnäytettä. Niiden avulla tutkijat ovat pystyneet kartoittamaan molempien puutiaislajien esiintymistä kattavasti läpi Suomen.

Tavallista puutiaista esiintyy koko Suomessa Etelä-Lappiin asti. Taigapunkin esiintymisalueet näyttävät keskittyvän tutkijoiden mukaan tietyille alueille. Esimerkiksi Pohjanlahden rannikolla taigapunkki on jopa puutiaista yleisempi.

"Työ jatkuu vielä pitkään, sillä nyt julkaisussa kartassa on noin 2 100 taigapunkkilähetystä. Kun saamme tutkittua kaikki meille lähetetyt näytteet, pystymme julkaisemaan molempien lajien tarkemmat esiintyvyyskartat", puutiaistutkimusta johtavan Turun eläinmuseon amanuenssi Ritva Penttinen kertoo.

Kansalaisten lähettämät näytteet on syväjäädytetty, joten niitä voidaan käyttää tutkimusmateriaalina vielä vuosia. Näytteistä pystytään selvittämään jatkossa muun muassa taudinaiheuttajien esiintyvyyttä. Niin tavallinen puutiainen kuin taigapunkkikin levittävät borrelioosia aiheuttavia bakteereita ja puutiaisaivokuumetta aiheuttavia viruksia.

"Voimme ehkä selvittää näytteistä tautien alueellista esiintyvyyttä. Jatkotutkimukset ovat kuitenkin epävarmoja, sillä meillä ei ole tällä hetkellä riittävää rahoitusta", Penttinen harmittelee.

Turun yliopiston punkkitutkijat tekivät kesinä 2012 ja 2013 Saaristomerellä sijaitsevalla Seilin saarella maastotutkimuksia. Viime kesänä tutkijat pyysivät yleisöä lähettämänä puutiaishavaintojaan. Tutkijat saivat yli 4 300 havaintotietoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat