Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän ruoppaukset lisäsivät leväkukintoja

Ruoppausten samentama vesi on levinnyt kohti Viron rannikkoa

Kotimaa
 
Juha Metso
Venäjä ruoppaa syväväylää Pietarin lähellä Bronkassa, jonne rakennetaan uutta satamaa.
Venäjä ruoppaa syväväylää Pietarin lähellä Bronkassa, jonne rakennetaan uutta satamaa. Kuva: Juha Metso

Venäjän ruoppausten vaikutukset Suomenlahden pohjukassa eivät ole jääneet paikallisiksi. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan Bronkan sataman ruoppaukset todennäköisesti aiheuttivat itäisellä Suomenlahdella viime kesänä havaitut runsaat sinileväkukinnot.

"Ruoppaukset ovat irrottaneet pohjasta fosforia ja mitä ilmeisimmin aiheuttaneet sinileväkukinnot", sanoo johtava tutkija Harri Kuosa Sykestä.

Tästä on kyse

 HS kertoi Bronkan sataman jättiruoppauksista 1. lokakuuta.

 Ruoppaukset ovat samentaneet Suomenlahtea laajalti. Satelliittikuvat osoittavat, että samentuminen on levinnyt useita kymmeniä kilometrejä länteen.

 Hankkeesta ei ole tehty kansainvälistä ympäristövaikutusten arviota.

"Satelliittikuvissa näkyy, että ruoppausten aiheuttama samennus muuttui kesällä sinileväksi. Sinileväalue levisi kohti Viron rannikkoa Seiskarin saaren kohdalle", Kuosa sanoo.

Suomen vesille ruoppausvedet eivät Syken selvityksen perusteella ole päätyneet.

Sen sijaan samennus on levinnyt ainakin Seiskariin yli 80 kilometrin päähän ruoppauspaikasta.

HS kertoi rakenteilla olevan Bronkan sataman jättiruoppauksista viime viikolla.

Ruoppaukset samentavat vettä ja voivat palauttaa kiertoon pohjaan varastoituneita ravinteita. Tämä voi aiheuttaa sinileväkukintoja.

Samalla pohjassa mahdollisesti olevat haitta-aineet leviävät, joita on yleisesti merenpohjassa etenkin satamien edustoilla.

Pitkäaikainen samentuminen voi myös heikentää kalojen kutualueita ja kalakantoja.

Suomi haluaa Venäjältä selvityksen Bronkan ruoppauksista ja niiden mahdollisista vaikutuksista Suomenlahteen, sanoo maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

Itämeren suojelukomissio Helcom käsittelee ruoppausten ja läjitysten vaikutuksia loppuviikolla. "Tarkoitus on, että sen jälkeen pyydän Venäjän luonnonvaraministeriöltä selvitystä siitä, minkälaista mittaustietoa ruoppausten vaikutuksesta on, sekä toimista, joilla ruoppausten haittoja pyritään minimoimaan", Tiilikainen sanoo.

"Nyt tarvitaan lisätietoa, jotta voidaan arvioida vaikutuksia. Ravinnepitoisuuksia on ainakin mitattu, mutta oleellinen asia ovat myrkylliset yhdisteet", Tiilikainen painottaa.

Syke sai Kuosan mukaan tiistaina lisätietoa Venäjältä, mutta myrkkyaineisto puuttuu.

Syke on selvittänyt ruoppausten mahdollisia vaikutuksia itäisellä Suomenlahdella.

"Meillä on mittauspiste Venäjän rajan tuntumassa Huovarissa. Siellä ei näy muutoksia", Kuosa kertoo.

Kaukokartoitusaineisto osoittaa, että samennus alkoi levitä toukokuussa 2014, jolloin ruoppaukset alkoivat. Samennus jää Seiskarin saaren tienoille.

"Tämä on luontevaa, koska juuri siinä virtaus pyörähtää yleensä toiseen suuntaan, eikä vesi pääse syvällä virtaamaan pohjoiseen. Virtaus kääntyy etelään kohti Viron rannikkoa", Kuosa sanoo.

Kansainvälistä, valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointia hankkeesta ei ole tehty, vaikka ruopattavia massoja on valtavasti, kaikkiaan 28 miljoonaa kuutiometriä.

Venäjän mukaan vaikutukset vesiympäristöön ja Suomenlahden tilaan ovat paikallisia ja väliaikaisia. Satamayhtiön mukaan vaikutukset on arvioitu suppeiksi. Paikallisesti ruoppaukset heikentävät veden laatua ja kalakantoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat