Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Apuvälineet auttavat omaishoitajan arkea – Samuli Wirénin sängyn vieressä on korjaamonosturi

Anneli ja Samuli Wirén ihmettelevät, miksi kunta panttaa apuvälinelistoja

Kotimaa
 
Sami Kilpiö
Anneli Wirén toimii miehensä Samulin omaishoitajana. Wirénin poika osti Biltemasta nosturin, jolla Samuli saadaan ylös, jos hän kaatuu.
Anneli Wirén toimii miehensä Samulin omaishoitajana. Wirénin poika osti Biltemasta nosturin, jolla Samuli saadaan ylös, jos hän kaatuu. Kuva: Sami Kilpiö

Ruskolaisen Samuli Wirénin sängyn vieressä on korjaamonosturi. Siis kymmenien kilojen painoinen laite, jonka avulla mekaanikko voi nostaa moottorin ylös auton korista. Mitä ihmettä?

"Samuli kaatui sängyn viereen, enkä jaksanut nostaa häntä ylös. Poika kävi ostamassa tuon Biltemasta vastaisuuden varalta. Enhän minä osaa edes käyttää sitä", Anneli Wirén sanoo hymyillen.

Anneli Wirén on toiminut miehensä omaishoitajana vuosia. Huonosti liikkuva Samuli tarvitsee paljon apua arjessa, joten pariskunnan vanhassa omakotitalossa on kymmeniä erilaisia apuvälineitä ulkorampista ja vessan tukikaiteista sukannostimiin.

Sami Kilpiö
Samuli Wirén joutui lähtemään haastattelupäivänä sairaalaan.
Samuli Wirén joutui lähtemään haastattelupäivänä sairaalaan.

Apuvälineet ovat auttaneet Anneli Wiréniä jaksamaan omaishoitajana. Hän ilmoittaa hoitavansa miestään kotonaan niin pitkään kuin vain suinkin mahdollista.

"Inhoan sitä, miten omaishoitajien sankarillisuudesta lausutaan runoja. Tässä ei ole mitään kunniaa. Olemme olleet yhdessä lähes 50 vuotta, ja minä en hylkää miestäni."

Suurin osa apuvälineistä on kunnalta lainasta, mutta pienemmät välineet Wirénit ovat ostaneet itse.

"Ramppia jouduimme odottamaan yli vuoden", Samuli Wirén harmittelee.

Uusimman apuvälineen, wc-istuimen lisäosan, Anneli Wirén huomasi lehtimainoksessa. Hän otti yhteyttä Ruskon kuntaan, laite tilattiin, ja Wirénit saivat istuimen. Pariskunta moittii sitä, että uusista apuvälineistä ei juuri heru tietoa kunnalta.

"Liian usein tieto apuvälineestä tulee jotain kiertokautta. Kunnalla pitäisi olla koottu lista mahdollisista apuvälineistä. Me säästyisimme paljolta vaivalta", Anneli Wirén ehdottaa.

Eniten häntä harmittaa, ettei kunnalta tullut tietoa sähkötoimisen sängyn saamismahdollisuudesta. Uniapneaa poteva Samuli oli kärsinyt jo pitkään nukkumisen ahdistavuudesta. Hän sai sängyn vasta, kun lääkäri oli nostanut vaihtoehdon esille.

"Tämäkin mahdollisuus olisi ollut kiva tietää jo paljon aiemmin", Anneli Wirén kertoo esitellessään sänkyä.

Fakta

Jo yli 40 000 omaishoitajaa

 Noin 90 prosenttia yli 75-vuotiaista asuu omassa kodissaan. Heistä yli kymmenen prosenttia saa säännöllisesti apua julkiselta puolelta.

 Lähes kolmannes aikuisista auttaa omaisiaan, jotka tarvitsevat apua heikentyneen toimintakyvyn, vamman tai sairauden vuoksi.

 Suomessa on yli 40 000 omaishoitosopimuksen tehnyttä omaishoitajaa. Enemmistö omaishoitajista on yli 64-vuotiaita.

 Jopa kolmannes omaishoidettavista olisi laitoshoidossa ilman omaishoitajaa.

 Vuonna 2030 Suomessa on noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta.

Raision kaupungin toimintaterapeutti Pauliina Sairanen ei innostu apuvälinelistojen antamisesta omaishoitajille. Sairanen tekee kodeissa elämisen tuki- ja ohjaustyötä. Hän pitää tärkeänä sitä, että asiantuntija arvioi apuvälineen käytön tarpeen. Muuten riskinä on vanhuksen toimintakyvyn heikkeneminen.

"Apuvälineen ideana on parantaa aktiivisuustasoa ja helpottaa arkea", Sairanen muistuttaa.

Hän antaa karkean esimerkin aktiivisuustason mahdollisesta laskemisesta. Jos pyörätuoleja olisi vapaasti tarjolla kaikille halukkaille, sellaisen hakisivat myös ne vanhukset, jotka eivät tuolia tarvitse.

"Näin heidän aktiivisuustasonsa heikkenisi. Apuvälineen on aina vastattava toimintakykyä ja tarvetta", Sairanen sanoo.

Korjaamonosturi-tyylisiä omatoimiratkaisuja hän neuvoo välttämään. Vaarana niissä on omaishoidettavan sekä omaishoitajan loukkaantuminen.

"Nosturi on hyvä esimerkki hyvää tarkoittavasta mutta vaarallisesta ratkaisusta, joka ei kuulu arkeen millään tavalla. Tässä työssä näkee kaikenlaisia ratkaisuja, joihin perheet turvautuvat", Sairanen sanoo.

Hän neuvoo apuvälineitä tarvitsevia kyselemään eri välineistä kuntien kuntoutustyöntekijöiltä sekä omaishoitajayhdistyksiltä.

Kolme neuvoa

Näin arjen saa sujumaan

1 Liikkuminen

Liikkumisen apuvälineitä on tarjolla niin paljon, että omaishoitajan ja omaishoidettavan voi olla työlästä löytää niistä omansa. Rollaattorien ja sauvojen käyttö on monelle tuttua, mutta myös pienemmät ratkaisut voivat olla merkityksellisiä. Esimerkiksi liukulauta helpottaa siirtymistä sängystä pyörätuoliin. Liikkumisen apuvälineisiin voi laskea myös liiketunnistuksella varustetut valaisimet ja hätärannekkeen, jota painamalla voi hälyttää apua vaikkapa kaaduttuaan. Toimintaterapeutti Pauliina Sairanen painottaa, että tärkeintä laitteiden käytössä on kunnollisen opastuksen saaminen. Jos omaishoitaja pelkää siirtymistilanteita, hän kuormittuu entisestään.

2 Pukeutuminen

Pukeutumisessa korostuu uusien toimintatapojen keksiminen. Omaishoitajan on opittava, ettei asioita voi tehdä enää samoin kuin ennen. Uusi tapa voi olla apuvälineen kuten sukannostimen käyttö tai helposti päälle puettavat vaatteet. Sukannostimien lisäksi pukeutumista voi helpottaa vetoketjun vetimillä, napittajilla tai yksinkertaisesti pitkävartisella kenkälusikalla.

"Pukeutuminen ei saa kestää kolmea tuntia, vaan on tärkeää, että näissä toimissa ei kuluteta yhtään enempää aikaa kuin normaalisti", Sairanen muistuttaa.

3 Vessassa käyminen ja peseytyminen

Vessassa käyntiin sekä peseytymiseen liittyy usein kaatumisriski. WC-istuin on hyvä saada korotettua ylösnousun helpottamiseksi. Jos istuimen vieressä ei ole seinää, istuimen ympärille on hyvä asentaa kaiteet. Usein vanhat wc-tilat joudutaan remontoimaan riskien minimoimiseksi. Tarvittaessa makuuhuoneeseen voidaan tuoda vessatuoli.

Peseytymisen liukastumisriskejä voidaan välttää suihkussa käytettävällä suihkutuolilla tai alapesut mahdollistavalla isommalla vessanistuimella.

"Totta kai tiedot hyvistä välineistä kulkevat myös suusta suuhun omaishoitajien keskuudessa. Toimivien ratkaisujen löytäminen on aina haaste, sillä uusia laitteita tulee markkinoille jatkuvasti", Sairanen sanoo.

Viime vuosien ilmiö ovat kestävämmät apuvälineet. Vanhukset kun ovat nykyään paljon aiempaa isokokoisempia.

Ideat uusiin apuvälineisiin syntyvät usein omaishoitajien arjessa.

Onni-vessaistuimen kehittäjä, naantalilainen Pekka Vahtera, suunnitteli istuimen seuratessaan Alzheimerin tautia sairastavaa isäänsä.

"Huomaisin, miten hankalaa hänen oli siirtyä vessasta alapesulle. Halusin istuimen, jossa pesun voi hoitaa vessassa", Vahtera kertoo.

Samantapainen tausta on Beony -lääkelaukun kehityksessä. Naantalilainen Tuuli Lindström toimi erityislapsensa omaishoitajana. Hän halusi varmistaa, että lääkkeet ja tarvittavat dokumentit olivat aina mukana, jos hoidettava joutui lähtemään kiireessä sairaalaan.

Wiréneillä uusi lääkelaukku on koko ajan valmiudessa työpöydällä. "Tähän ovat mahtuneet Samulin lääkkeet ja partakone. Minunkaan ei tarvitse muistella, mitä otan mukaan kiireessä", Anneli Wirén kertoo.

Pauliina Sairanen painottaa, että pienet ratkaisut voivat helpottaa omaishoitajan jaksamista valtavasti. Kotona vanhus saa enemmän huolenpitoa ja enemmän kontakteja.

"Kotona asumisen ei ole voittanutta", Samuli Wirén kiteyttää.

 

Tällä viikolla vietetään Vanhustenviikkoa.

Toni Lehtinen HS
Rusko

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat