Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakijamäärä notkahti viime päivinä

Kotimaa
 

Suomeen on saapunut hieman aiempaa vähemmän turvapaikanhakijoita viimeisen viikon ja etenkin viime päivien aikana. Poliisin ja Maahanmuuttoviraston mukaan hakijamäärää ovat voineet vähentää Ruotsin toimet ulkomaalaisvalvonnassa sekä syyspakkaset. Tilanne voi kuitenkin muuttua jälleen nopeasti.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen saapui tiistaina 309 uutta turvapaikanhakijaa, mikä on alhaisin määrä viikkoihin. Tornion järjestelykeskukseen oli saapunut keskiviikkona alkuiltaan mennessä hieman yli 200 uutta hakijaa, kertoi poliisi tiedotteessa. Valtaosa turvapaikanhakijoista tulee maitse Ruotsin kautta, ja heidät rekisteröidään Torniossa.

Kahden viime viikon aikana päiväkohtaiset hakijamäärät ovat vaihdelleet 384 ja 645 turvapaikanhakijan välillä. Vaikka hakijamäärät ovat nyt pienentyneet vilkkaimpiin päiviin verrattuna, ne ovat yhä selvästi tavallista suurempia.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Mia Poutasen mukaan hakijamäärän vähentymistä voi selittää Ruotsin ilmoitus kiristää ulkomaalaisvalvontaa. Ruotsi tekee aiempaa enemmän tarkastuksia maahan saapuville pakolaisille, minkä myötä turvapaikanhakijoiksi rekisteröimättömät henkilöt eivät voine jatkaa matkaa Suomeen entiseen tapaan.

"Jos turvapaikanhakijat alkavat jättää enemmän hakemuksia Ruotsissa tarkastusten seurauksena, uskon sen vähentävän ainakin jossain määrin hakijoiden määrää Suomessa", Poutanen sanoo.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo pitää mahdollisena, että määrää ovat vähentäneet myös viime päivinä kylmentynyt sää ja pakkaset.

Hänen mukaansa viime päivien perusteella ei voi vielä tehdä johtopäätöksiä siitä, mihin suuntaan hakijamäärät ovat kehittymässä.

"Aiemminkin on ollut päiväkohtaisia notkahduksia hakijamäärissä. Niitä on sitten seurannut päiviä, jolloin on tullut keskimääräistä enemmän hakijoita", Repo huomauttaa.

Maahanmuuttovirasto on keskeyttänyt ratkaisujen antamisen irakilaisten ja somalialaisten hakemuksiin siihen asti, että virasto saa arvioitua Irakin ja Somalian turvallisuustilanteen uudelleen. Tuleva linjaus saattaa osaltaan vaikuttaa turvapaikanhakijoiden määrään loppuvuoden aikana, Poutanen ja Repo uskovat.

Maahanmuuttoviraston arvion mukaan Suomeen saapuu tänä vuonna noin 50 000 turvapaikanhakijaa. Tämän viikon alussa hakijamäärä ylitti 20 000 hakijan rajan. Viime vuonna turvapaikkaa haki Suomesta 3 651 ihmistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat