Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lihominen vaikuttaa syömisen nautintoon

Lihavuuden hoitoon uusi, mielihyväkeskukseen vaikuttava lääke

Kotimaa
 
Aalto yliopisto
Liikalihavien aivoissa on tavallista vähemmän opioidijärjestelmän reseptoreja, jotka välittävät mielihyvän tunnetta.
Liikalihavien aivoissa on tavallista vähemmän opioidijärjestelmän reseptoreja, jotka välittävät mielihyvän tunnetta. Kuva: Aalto yliopisto

Liikalihavuus muuttaa aivojen mielihyväjärjestelmää. Niin sanottuja opioidijärjestelmän neuroreseptoreja eli välittäjäaineita on ylipainoisilla vähemmän kuin normaalipainoisilla, totesivat suomalaistutkijat keväällä.

Nämä reseptorit vaikuttavat mielihyvän kokemiseen.

Fakta

Lähes tuhat lihavuusleikkausta

 Lihavuudesta puhutaan, kun painoindeksi on yli 30. Vyötärölihavuus alkaa, kun miesten vyötärö on yli 100 ja naisten yli 90 senttiä.

 Lihavuutta hoidetaan ensisijaisesti elintapoja muuttamalla.

 Lihavuusleikkauksia harkitaan, kun painoindeksi on vähintään 35 ja lihavuuteen liittyy sairauksia.

 Lihavuuden takia tehtiin mahalaukun pienennysleikkaus 860 suomalaiselle 2013.

Havainnon tekivät professori Lauri Nummenmaa Aalto-yliopistosta ja Turun Pet-keskuksesta sekä Pet-keskuksen tutkija Henry Karlsson. Heidän tutkimuksensa ilmestyi maaliskuussa Journal of Neuroscience -lehdessä.

Tutkijat kuvansivat pet-laitteella normaalipainoisten ja lihavien aivoja.

Pet (positroniemissiotomografia) on leikekuvausmenetelmä, jolla saadaan tietoa kudosten toiminnasta, elimistön aineenvaihdunnasta ja lääkeaineiden käyttäytymisestä kudoksista.

Kuvantaminen osoitti, että lihavuuteen liittyy aivojen kemiallisia muutoksia.

Vaikka valtaosa lihoo siksi, että syö enemmän kuin kuluttaa, ihmisillä on usein myös vaikeuksia hillitä syömishalujaan.

Syy voi olla mielihyväjärjestelmässä: jotta syömisestä saisi mielihyvää, pitää syödä paljon, Nummenmaa ja Karlsson pohtivat.

He ei vielä tuolloin tienneet, kumpi tulee ensin, lihominen vai välittäjäaineiden määrän muutos. Uusi, Molecular Psychiatry -lehdessä ilmestymässä oleva tutkimus selvitti, että syy on ilmeisesti lihomisessa.

Mielihyväjärjestelmä palasi ennalleen lihavuusleikkauksen jälkeen. Ennen leikkausta pitää laihduttaa, ja laihtuminen jatkuu leikkauksen jälkeenkin, koska leikattuun mahalaukkuun mahtuu vain vähän kerralla. Leikkauksen jälkeen paino putoaa keskimäärin 15–25 prosenttia.

Leikkaukseen ryhdytään, kun elopainoa on niin paljon, että sairaudet uhkaavat.

Lihavuuteen liittyy useita sairauksia kuten astma, dementia, diabetes, kihti, munuais- ja maksasairauksia, nivelrikko, useat syövät sekä uniapnea.

Tulokset tarjoavat uudenlaisia mahdollisuuksia lihavuuden ehkäisyyn ja hoitoon, tutkijat arvioivat.

Opioidijärjestelmään vaikuttava lihavuuslääke on saanut myyntiluvan Yhdysvalloissa, ja maaliskuussa EU:n lääkevirasto EMA hyväksyi lääkkeen myös Euroopan markkinoille. Lääkkeellä on Suomessakin myyntilupa, mutta se ei ole vielä myynnissä.

Lääke on kahden lääkkeen yhdistelmä.

Toinen on alkujaan alkoholismin hoitoon kehitetty naltreksoni, joka estää opioidireseptorien toimintaa. Se vähentää alkoholista saatua mielihyvää. Toinen osa on bupropioni, jota käytetään tupakoinnin lopettamisen tukena.

Uusikaan lääke ei riitä yksin, vaan lisäksi pitää muuttaa ruokailutottumuksia ja lisätä liikuntaa, korostaa Yhdysvaltain lääkevirasto FDA.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat