Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musta jää suistaa tieltä silloilla ja notkelmissa

Onnettomuuksia sattuu eniten, kun ajokeli muuttuu nopeasti

Kotimaa
 
Ville Honkonen
Viisi autoa törmäsi ketjukolarissa Oulussa joulukuussa 2014. Tienpinta kiilsi kosteudesta.
Viisi autoa törmäsi ketjukolarissa Oulussa joulukuussa 2014. Tienpinta kiilsi kosteudesta. Kuva: Ville Honkonen

Viime viikonloppuna Etelä-Suomessa koettiin syksyn ensimmäiset pakkasyöt. HS:n meteorologin Ilona Lángin mukaan sää jatkuu kylmänä koko maassa. Loppuviikolla yöt lämpenevät, koska pilvisyys lisääntyy. Päivien lämpeneminen sen sijaan ei ole näköpiirissä.

Helsingin pelastuslaitos varoitti keskiviikko-iltana, että tiet voivat muuttua petollisen liukkaiksi. Mustaan jäähän tulisi varautua pääkaupunkiseudullakin, sanoo päivystävä palomestari Petri Korhonen. Erityisesti aamuliikenteessä kannattaa Korhosen mukaan olla valppaana yöpakkasten vuoksi.

"Ennakointi ja pelisilmä nopeuksien kanssa on tärkeää. Varsinkin mutkissa kannattaa höllätä kaasua."

Miten musta jää muodostuu?

Mustaa jäätä syntyy, kun kosteus jäätyy tienpinnalle. Näin tapahtuu usein, kun kostea sää muuttuu kylmäksi ja kirkkaaksi.

"Musta jää on vaarallista maantiellä, koska se on paitsi huomaamatonta myös usein tasaista ja siksi erittäin liukasta. Autoilija voi helposti luulla, että tiellä on vain vähän vettä."

Hänen mukaansa mustaa jäätä voi muodostua millaiselle pinnalle tahansa, mutta autoilijoiden kannattaa olla tarkkana esimerkiksi silloilla ja notkelmakohdissa.

"Musta jää voi yllättää myös silloin, kun ajetaan peltoaukealta metsän varjoon. Toinen paha paikka on, kun tullaan soratieltä asfaltille", lisää Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Tapahtuuko liukkaalla kelillä enemmän onnettomuuksia?

Kattavaa tilastoa nimenomaan mustan jään aiheuttamista liikenneonnettomuuksista ei ole, mutta yleisesti onnettomuuksia tapahtuu eniten, kun keliolosuhteet muuttuvat nopeasti.

Liikennevakuutuskeskuksen mukaan useimpina vuosina suurimmat onnettomuushuiput on tilastoitu päivinä, joina talvinen sää on lauhtunut pikaisesti.

Onnettomuuksiin ovat tällöin vaikuttaneet muun muassa tien liukkaus ja lumi- tai räntäsateesta johtuva huono näkyvyys.

"Huonolla säällä tapahtuu paljon peltikolareita, koska tällöin keskimääräinen autoilija ajaa helposti liian kovaa olosuhteisiin nähden. Kuolonkolareita sen sijaan sattuu tyypillisesti kesällä ja oikein hyvällä säällä", sanoo Liikennevakuutuskeskuksen yhteyspäällikkö Tapio Koisaari.

Miten sään kylmenemiseen kannattaa varautua?

"Täytyy suhteuttaa ajonopeus olosuhteisiin. Ensinnäkin ikkunoiden pitäisi olla jäästä ja huurusta auki, että ylipäätään näkisi, kiiltääkö tie mustasta jäästä", sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Olli Lehto.

Lehdon mukaan autoilijoiden kannattaa seurata sääennusteita ja tarkkailla lämpömittaria.

"Meidän tilastojemme perusteella voi sanoa, että autoilijat osaavat pelätä liukasta keliä, mutta huonoon näkyvyyteen ei varauduta kunnolla. Vauhti on liian kova, vaikka lumi pöllyää", lisää Koisaari.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat