Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vastaanottokeskus yritettiin polttaa Lammilla

Kotimaa
 

Suomen Punaisen Ristin (SPR) ylläpitämä vastaanottokeskus Hämeenlinnan Lammilla yritettiin sytyttää tuleen keskiviikon vastaisena yönä. Poliisin mukaan tuhotyön yritys on tapahtunut aamuyöllä puoli kolmen ja puoli neljän välillä.

Vastaanottokeskus sijaitsee kerrostalossa. Yksi asunnoista yritettiin sytyttää tuleen talon ulkopuolelta. Kukaan ei loukkaantunut.

Poliisi pyytää Pellavamakasiininkujalla liikkuneista ajoneuvoista ja henkilöistä vihjeitä numeroon 0296437746.

Poliisi on niukkasanainen yön tapahtumista. Rikoskomisario Marko Mäkinen ei kerro tarkemmin, oliko paikalla yksi vai useampi tekijä.

Kohteena olleessa kerrostaloasunnossa oli Mäkisen mukaan "joitakin asukkaita".

Kyseinen kerrostalo on ollut vastaanottokeskuksen käytössä vuodesta 2009. SPR:n Hämeen piirin toiminnanjohtaja Pentti Savolainen ei osaa sanoa, kohdistuiko tuhotyön yritys viime aikoina saapuneisiin vai jo pidempään paikkakunnalla olleisiin turvapaikanhakijoihin.

Savolaisen mukaan vastaavia häiriöitä ei Hämeenlinnassa tai Lammilla ole aiemmin esiintynyt, vaan "kaikki on mennyt hyvin".

Hämeenlinnan kaupungin johtajisto tuomitsee iskun. Johto kommentoi sitä lähettämässään tiedotteessa "yksittäisenä tapauksena".

"Tuomitsemme jyrkästi kaiken väkivallan ja vaaran aiheuttamisen maahan saapuneita turvapaikanhakijoita, vastaanottokeskuksen työntekijöitä sekä vapaaehtoisia kohtaan. Kannamme vastuumme ja työskentelemme, jotta suojaa täältä hakevat ihmiset ja heitä auttava henkilöstö ja vapaaehtoiset voivat tuntea olonsa turvatuksi", tiedotteessa sanotaan.

"Rakennamme turvallista ja yhteistä Hämeenlinnaa, jossa eri puolilta Suomea ja maailmaa lähtöisin olevat henkilöt ja perheet voivat elää hyvää elämää. Toivomme, että kaikki hämeenlinnalaiset ja kaupunkimme toimijat sekä yhteisöt ovat tässä työssä mukana."

Lausunnon ovat allekirjoittaneet Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd) sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok).

Rautio muistelee, että aikoinaan, kun Lammin vastaanottokeskus vuonna 2009 perustettiin, oli pientä kuohuilua ja epäilyjä, nouseeko rikollisuus.

"Lammihan on perinteinen hämäläinen pitäjä, jossa tapahtui silloin iso kulttuurin muutos", Rautio sanoo.

Sittemmin tilanne on Raution mukaan rauhoittunut: "Kyllä täällä on ihan levollinen ilmapiiri, mutta tietysti yksikin isku on liikaa."

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) tuomitsi iskun Twitterissä.

Alkuperäinen SPR:n vastaanottokeskus perustettiin keväällä 2009 Lammille. Siellä on 150 majoituspaikkaa. Suurimmat kansallisuusryhmät ovat vuosina 2009–2012 olleet irakilaiset, afgaanit, Venäjän tsetseenit, nigerialaiset ja somalit.

Uusia keskuksia ovat Mainiemen, Taimistontien, Iittalan ja Rengon asemat.

Hämeenlinnassa on pitkään suosittu myös hajautettua mallia, eli keskusten lisäksi turvapaiknahakijoita on majoitettu noin 60 vuokra-asuntoon.

"Nyt tiloja yritetään etsiä enemmän kantakaupungista", Rautio sanoo.

Nyt turvapaikanhakijoita on Hämeenlinnassa jo noin 650, Rautio arvioi, ja lisää tulee koko ajan.

Raution mukaan lapsia varten on jo neljä peruskouluun valmistavaa luokkaa ja lisää perustetaan tarvittaessa.

Kyseessä on tänä syksynä toinen tuhotyön yritys turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen. Syyskuussa Kouvolassa turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskuksen ovelle heitettiin polttopullo. Epäiltynä törkeän tuhotyön yrityksestä on vuonna 1965 syntynyt mies.

Lahden Hennalassa samana yönä mielenosoittajat heittivät kiviä SPR:n työntekijää, toimittajia ja vartijoita kohti sekä ampuivat ilotulitteilla turvapaikanhakijoita kuljettavaa linja-autoa. Bussissa matkusti pääosin lapsiperheitä.

Sisäministeriö kertoi tuolloin aikovansa vahvistaa levottomuuksiin varautumista vastaanottokeskusten ympäristössä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kertoo, että Lahden ja Kouvolan iskujen jälkeen poliisi todella on tehostanut vastaanottokeskusten ympäristön liikkumista ja seurantaa.

"Kaikki poliilaitokset ovat nostaneet valmiuttaan ja varautumistaan vastaanottokeskusten ympärillä oleviin asioihin. Myös vastaanottokeskusten ylläpitäjille annettiin uudet ohjeet, jonka mukaan SPR vahvistaa yksityistä vartiointitoimintaa vastaanottokeskusten ympärillä."

"Mutta ei meillä ole sataprosenttista valvontaa millään muotoa saatavissa", Nerg toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat