Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on "pakkolaki"? Eivätkö kaikki lait ole pakottavia?

Kotimaa
 
Sarjassa avataan
ajankohtaisia termejä.

Tänä syksynä on puhuttu "pakkolaeista", "pakottavasta lainsäädännöstä" ja "pakkolakipaketista". Nimityksiä on käytetty Juha Sipilän (kesk) hallituksen työehtoja leikkaavista ehdotuksista.

Pakkolaeiksi on nimitetty hallituksen ehdotuksia rajata lailla sunnuntai- ja ylityökorvauksia, vuosiloman pituuksia ja työntekijän sairausloman aikana saamaa palkkaa.

Mutta mikä on pakkolaki? Eikö lain ole tarkoituskin olla jotain pakollista, jotain mitä kuuluu noudattaa?

Asiantuntijan mukaan käsite pakkolaki on esiintynyt viime aikoina usein ja tietynlaisissa asiayhteyksissä.

"Julkisessa keskustelussa pakkolaille on annettu erityinen merkityssisältö", toteaa työoikeuden ja kansainvälisen yksityisoikeuden professori Ulla Liukkunen Helsingin yliopistosta.

Liukkunen selittäisi pakkolaki-sanan sisällön aloittamalla työehtosopimuksista:

"Työehtosopimukset ovat työmarkkinajärjestöjen välisiä sopimuksia. Työntekijöiden ja työnantajien järjestöillä on vapaus sopia keskenään työehdoista. Tämä oikeus perustuu perustuslakiin, Euroopan sosiaaliseen peruskirjaan, Euroopan ihmisoikeussopimukseen ja Kansainvälisen työjärjestön ILO:n sopimuksiin."

Pakkolaeiksi nimitetyt lait rajoittaisivat tuota vapautta määrittämällä työehtosopimuksille rajat. Liukkunen kiteyttäisikin pakkolaki-sanan näin:

"Se on laki, jolla tiettyjen työehtojen taso pakotettaisiin vallitsevaa tasoa alemmaksi. Pakottaminen toteutettaisiin lakisääteisesti siten, että työmarkkinajärjestöjen neuvottelu- ja sopimisoikeutta rajoitettaisiin. Muutos toimisi työnantajien eduksi, koska järjestöt eivät voisi enää poiketa laissa säädetystä sopimalla työntekijöille edullisemmista työehdoista", hän sanoo.

"Työlainsäädännöstä voidaan poiketa työehtosopimuksin työntekijöiden eduksi. Nyt poikettaisiin tästä keskeisestä työoikeudellisesta periaatteesta. Aikaisemmin näin ei ole työlainsäädännössä tehty."

Kansanedustajat joutuvat ottamaan kantaa siihen, onko kyseinen poikkeaminen työoikeudellisista periaatteista hyvä vai huono asia.

Liukkunen huomauttaa, että yleensä lainsäädäntöön sisältyy lähtökohtaisesti pakko. Oikeustieteilijän näkökulmasta pakkolaki-sanan käytöstä on tullut poliittisesti latautunutta.

"Sanoisin, että pakkolaeista puhuttaessa viitataan vähintäänkin ongelmiin, joita liittyisi hallituksen kaavailemiin lainsäädäntötoimiin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat