Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättirekkaa on turha pelätä

Euroopan järein puutavararekka vie puuta Inarista Rovaniemelle

Kotimaa
 
Euroopan suurin puutavararekka ajoon Lapissa
Euroopan suurin puutavararekka ajoon Lapissa
Inarista Rovaniemelle rahdataan puuta jättirekalla, jossa on 13 akselia ja 46 rengasta. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus ja leikkaus: Antti J. Leinonen

"Jättirekan ohittamiseen menee henkilöautolla noin kaksi sekuntia kauemmin kuin tavallisen rekan ohittamiseen", sanoo Euroopan järeintä puutavararekkaa ajava Erkki Karjalainen. Hän on vasta tuonut 75 tonnin painoisen puutavaralastin Inarista VR:n Rovaniemen puutavaraterminaaliin. Sieltä Metsähallituksen puu jatkaa Perämeren metsäteollisuusyrityksille.

Rekkaa esiteltiin keskiviikkona Rovaniemellä.

Artikkeliin liittyvät

Euroopan painavin 104 tonnin HCT-yhdistelmä (High Capasity Transport) on aloittanut liikennöinnin Lapin vilkkaalla nelostiellä Inarin ja Rovaniemen välillä. Rekan pituus on 33 metriä. Siinä on 13 akselia ja peräti 46 rengasta.

"Ensikokemukset ovat hyvät, ja rekka kulkee vakaasti. Olen ajanut jättirekalla kolme keikkaa. Tätä on autoilijoiden turha pelätä", Karjalainen sanoo.

"Sen olen huomannut, että moni autoilija jättää liian lyhyen ohitusmatkan. Ilmiö toistuu, olinpa liikkeellä millä rekalla tahansa", rekkakuski Mika Mannermaa. Hän on ajanut puolen vuoden ajan 34 metrin pituisella HCT-yhdistelmällä elintarvikkeita Keskon Vantaan varastolta Ouluun. Rekan paino on 94 tonnia.

Suomessa poikkeusluvan jättirekalle on saanut kuusi yritystä.

Tulevan talven aikana tutkitaan, miten jättirekka selviytyy Lapin jäisellä nelostiellä.

"Painava yhdistelmä nousi hyvin Saariselän niin sanotun magneettimäen", Karjalainen sanoo.

Mäen pituus on 2,2 kilometriä, ja nousua on 110 metriä.

"Rekkaan on tutkimusta varten kiinnitetty kolme videokameraa sekä gps-paikannin. Seuraamme autoilijoiden käyttämiä turva-aikoja ohituksissa sekä jonojen muodostumista rekan perään", kertoo tutkija Tommi Heinonen Aalto-yliopistosta.

Samalla seurataan, miten puoliperävaunu ja viimeisenä kulkeva viisiakselinen perävaunu huojahtelevat mutkissa ja montuissa.

Asiantuntijoiden mukaan jättirekka ei mene helposti linkkuun. "Jarrutettaessa yhdistelmä pysyy suorassa, sillä rekassa on sähkötoimiset jarrut. Kaikki akselit jarruttavat samanaikaisesti päinvastoin kuin aiemmat paineilmaan perustuvat jarrut, jolloin perävaunu jarrutti viiveellä", kertoo professori Mauri Haataja Oulun yliopistosta.

Rekan vaikutuksia tutkivat Metsäteho, Oulun yliopisto, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto ja Nokian Renkaat.

Ketosen Kuljetus Oy:n kokeilulupa on voimassa vuoden 2019 loppuun saakka.

"Rekkaan mahtuu noin 75 tonnin painoinen puutavaralasti, kun tähän saakka suurin kuorma on meidän autoilla ollut noin 57 tonnia. Suuren hyötykuorman ansiosta kuljetuskustannukset pienenevät", kertoo Ketosen Kuljetus Oy:n toimitusjohtaja Risto Ketonen.

Vielä kaksi vuotta sitten puutavararekka sai kuljettaa enintään 40 tonnia puuta.

Metsähallituksen kannalta jättirekalla on suora vaikutus metsätalouden kannattavuuteen Pohjois-Suomessa.

"Suuret yhdistelmät hoitavat tulevaisuudessa pitkien matkojen kuljetukset erityisesti siellä, missä junakuljetus ei ole mahdollista. Tämä on kumipyörillä toimiva juna", sanoo Metsähallituksen kehittämisasiantuntija Ari Siekkinen.

Tapio Mainio HS
Rovaniemi

Antti J. Leinonen
Puutavararekan kuljettaja Erkki Karjalainen jättirekan luona. Rekalla aletaan kuljettaa puutavaraa Inarista Rovaniemelle.
Puutavararekan kuljettaja Erkki Karjalainen jättirekan luona. Rekalla aletaan kuljettaa puutavaraa Inarista Rovaniemelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat