Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irakin suurlähetystöstä loppuivat passit

Kymmenet haluavat takaisin Irakiin. Monet Helsinkiin asioimaan tulleet nukkuivat ulkosalla.

Kotimaa
 
Kari Pullinen
Falem Obeid Ehleijl (oik.) aikoo palata Irakiin, koska ei ole kertomansa mukaan saanut Suomessa osteoporoosiin tarvitsemiaan hoitoja.
Falem Obeid Ehleijl (oik.) aikoo palata Irakiin, koska ei ole kertomansa mukaan saanut Suomessa osteoporoosiin tarvitsemiaan hoitoja. Kuva: Kari Pullinen

Irakin suurlähetystössä Kulosaaressa on viime päivinä ollut ruuhkaa. HS:n tietojen mukaan esimerkiksi maanantaina lähetystöstä loppuivat passit, kun satakunta Suomeen tullutta ihmistä halusi takaisin Irakiin. Aiemmat passit olivat jääneet ihmissalakuljettajien käsiin.

Tiistaina lähetystörakennuksen ulkopuolella odotti kymmeniä irakilaisia pääsyä lähetystöön toimittamaan asioitaan. Monet olivat tulleet muualta Suomesta, missä he olivat rekisteröityneet turvapaikanhakijoiksi.

Esimerkiksi Oulusta ja Kangasalta vastaanottokeskuksesta paikan saaneille tuli yllätyksenä, etteivät he pääse yöpymään vastaanottokeskuksiin Helsingissä.

Lähetystön portinpielessä tiistaina reppuineen istuskellut Muhamed Ahmed oli tullut Kangasalta. Hän oli viettänyt yön ulkosalla, kuten moni muukin lähetystöllä odotellut.

Ahmedin mukaan ihmissalakuljettajat olivat ottaneet hänen passinsa ja nyt hän tarvitsi uuden.

"Isäni elättää perheeni Irakissa. Nyt hän on huonossa kunnossa, ja joudun palaamaan perheeni avuksi", kuukausi sitten Suomeen tullut Ahmed kertoi.

Ahmedin tapaan monelle olosuhteet Suomessa ovat olleet odotusten vastaisia. Moni kertoi tulleensa hakemaan turvallisempaa elämää, mutta on niitäkin, jotka olivat tulleet työn toivossa tai jopa saadakseen parempaa hoitoa sairauteensa.

Vastassa olikin muuta.

"Minut sijoitettiin psykiatriseen sairaalaan, jossa oli myös huonokuntoisia vanhuksia. Meitä asui monta miestä ahtaasti samassa huoneessa. Monet alkoivat oireilla. Lopulta meidät siirrettiin, ja huoneet suljettiin", Ahmed selosti.

Ahmedin tapaan huonetovereiden iho ja hengityselimet olivat alkaneet oireilla. Nyt hän oli rahattomana Helsingissä eikä tiennyt, missä viettäisi seuraavan yön.

Kulosaaresta kulkevan bussin pysäkki täyttyi iltapäivällä pettyneistä irakilaisista. Ahmedin tapaan he olivat tulleet asioimaan Helsingin lähetystöön, mutta joutuivat nyt palaamaan Kangasalle tyhjin käsin.

Syy haluun palata kotiin Irakiin tuntui monella olevan sama: perheenjäsenen sairastuminen tai muut perheen ongelmat. Yleisin syy kuitenkin vaikutti olevan pettymys täkäläisiin olosuhteisiin.

Irakista oli selvästi tultu todella vähäisin tiedoin. Useat kertoivat tehneensä lähtöpäätöksen Suomeen, kun olivat kuulleet pääministeri Juha Sipilän (kesk) tarjonneen Kempeleen-kotiaan turvapaikanhakijoille. Eurooppaan olivat joidenkin mukaan houkutelleet myös Saksan pääministerin Angela Merkelin tervetulotoivotukset pakolaisille.

Kolme päivää kadulla majaillut Falem Obeid Ehleijl oli tullut Helsinkiin Tampereelta. Hän sairastaa osteoporoosia eikä kertomansa mukaan ole saanut tarvitsemaansa hoitoa Suomessa. Siksi hän yrittää palata Irakiin.

Basrasta kotoisin olevalla Mogdad Hassanilla puolestaan oli passi, mutta ei rahaa paluuseen. Hän toivoi saavansa apua lähetystöstä. Hassan kertoi äitinsä joutuneen vastikään sairaalaan, ja Hassanin oli perheen vanhimpana poikana palattava kotiin Irakiin.

"Tulin Suomeen Ruotsin kautta. Luulin, että saisin täältä töitä, voisin kutsua perheeni perässäni ja voisimme elää täällä kuten suomalaiset", Hassan selosti.

Keskiviikkona aamulla lähetystön avautuessa portilla oli enää viisi ihmistä. Ilmeisesti tieto passien loppumisesta oli levinnyt.

Kimmo Oksanen HS
Kulosaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat