Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakolaisten työllistymistä yritetään nopeuttaa – metsätöihin tai lumenluontiin ehkä jo ennen oleskelulupaa

Metsänraivaukseen tai marjanpoimintaan voisi päästä jo ennen oleskelulupaa

Kotimaa
 
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Työ- ja elinkeinoministeriössä pohditaan parhaillaan keinoja helpottaa turvapaikanhakijoiden pääsyä töihin.

"Karenssiaikoja voisi lyhentää ja samalla etsiä uusia keinoja välittää heille sellaista tekemistä, johon on vaikea saada tekijöitä", pohtii hallitusneuvos Olli Sorainen työ- ja elinkeinoministeriöstä.

"Tällaista voisi olla esimerkiksi kevyt metsänraivaus tai marjanpoiminta, lumenluonti tai jotkin kiinteistöhuollon työt."

Ratkaisuja asiassa on odotettavissa aikaisintaan ensi viikolla, kun maahanmuuton ministerityöryhmä pitää seuraavan kokouksensa.

Kokous oli määrä pitää jo huomenna perjantaina. Kokous lykkääntyi, koska ryhmän puheenjohtaja, sisäministeri Petteri Orpo (kok) osallistuu perjantaina EU:n sisäministerien kokoukseen Luxemburgissa.

Poliittista tahtoa muuttaa nykyisiä käytäntöjä löytyy nyt kaikista puolueista, koska maahantulijoiden määrä on kasvanut niin nopeasti.

Kuukausien toimettomuus turhauttaa maahan tulleita ja voi olla jopa turvallisuusriski.

Turvapaikanhakija voi päästä nyt töihin kolmen kuukauden karenssiajan jälkeen. Ilman henkilöpapereita tulleilla karenssiaika on kuusi kuukautta.

"Karenssiajan voisi esimerkiksi lyhentää kuukauteen, ja paperittomilla 2–3 kuukauteen", Sorainen sanoo.

Esimerkiksi Ruotsissa ei ole karenssiaikaa. Saksassa se on kolme kuukautta.

Karenssiajan lyhentäminen edellyttää ulkomaalaislakiin muutoksia. Sen valmistelu kuuluu sisäministeriölle.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio sanoi viime viikolla Helsingin Sanomissa (HS 30. 9.), ettei pidä työntekorajoitusten poistamista järkevänä.

Hänen mukaansa kolmen kuukauden karenssin tarkoitus on sopeuttaa hakijaa yhteiskuntaan, jotta tällä olisi ainakin auttava käsitys pelisäännöistä ja työntekijän oikeuksista Suomessa. Paperittomien kuuden kuukauden rajalla taas pyritään Vuorion mukaan varmistamaan, että henkilöllisyydestä ehditään saada selkoa.

Hallintoneuvos Soraisen mukaan työtehtäviä turvapaikanhakijoille voisivat välittää yksityiset työnvälitysyritykset.

"Turvapaikanhakijathan eivät ole työ- ja elinkeinotoimistojen asiakkaita. Työtehtäviä voisivat välittää yksityiset toimijat kumppanin ominaisuudessa. Tällainen työnvälityksen yhteistyön lisääminenhän on kirjattu tavoitteeksi myös hallitusohjelmaan."

Jos asiasta tehdään päätöksiä lähiaikoina, turvapaikanhakijat voisivat aloittaa tällaisissa töissä joskus ensi vuoden alussa.

Vesa Ranta
Suuri osa turvapaikanhakijoista saapuu Suomeen Tornion kautta.
Suuri osa turvapaikanhakijoista saapuu Suomeen Tornion kautta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat