Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä: Omaisuutta myydään harkitusti

Sdp:n Timo Harakka moitti hallitusta "navettanäpertelystä"

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä kertoi tiistaina eduskunnalle, miten hallituksen kärkihankkeet rahoitetaan.
Pääministeri Juha Sipilä kertoi tiistaina eduskunnalle, miten hallituksen kärkihankkeet rahoitetaan. Kuva: Antti Aimo-Koivisto Lehtikuva

Hallituksen kärkihankkeiden rahoitus selvinnee tarkemmin alkuvuonna, jolloin hallitus antaa eduskunnalle suunnitelman valtion omistusten hoidosta sekä omistajapolitiikan päivityksen.

"Emme todellakaan ole myymässä kansallista omaisuutta sillä tasolla kuin viime kaudella tehtiin, vaan me teemme sen erittäin harkitusti. Tuomme tammikuussa tai helmikuussa eduskuntaan suunnitelman, miten se tehdään", pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi keskiviikkona eduskunnassa, kun esillä oli pääministerin ilmoitus kärkihankkeista ja uudistuksista.

Fakta

1,6 miljardia euroa kolmessa vuodessa

 Kärkihankkeisiin varataan tällä vaalikaudella miljardi euroa, jonka lisäksi teihin, väyliin ja rautateihin 600 miljoonaa euroa.

 Osaamiseen ja koulutukseen varataan 300 miljoonaa, samoin biotalouteen.

 Työllisyys- ja kilpailukykyhankkeisiin varataan 170 miljoonaa, hyvinvointiin ja terveyteen 130 miljoonaa sekä digitalisaatioon, kokeiluihin ja normien purkamiseen 100 miljoonaa euroa.

Kärkihankkeiden 1,6 miljardin potti on tarkoitus rahoittaa omaisuustuloilla, jotka koostuvat pääoman palautuksista, omaisuuden myynneistä ja osinkotuloista.

"Koko hanke rahoitetaan näillä tuloluokilla", pääministeri tähdensi.

Sipilän mukaan kärkihankkeiden ja korjausvelan eli teiden ja väylien rahoittaminen on nyt esitetty yhtä tarkasti kuin joka vuosi budjetissa omaisuustuloja koskevat esitykset.

"Eihän siellä hyvänen aika voi lukea, että tätä yhtiötä ja tätä yhtiötä myydään tai tästä yhtiöstä ja tästä yhtiöstä odotetaan osinkoa", hän päivitteli.

Oppositio epäili, että kärkihankkeilla paikataan leikkauksia, vaikka Sipilä kiisti sen jyrkästi.

Rahoitus askarrutti erityisesti Rkp:n, vasemmistoliiton ja Sdp:n edustajia.

Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tivasi, onko järkevää myydä omaisuutta, josta tulee hallitukselle tuottoja.

Vihreät ja Sdp esittivät kärkihankkeille omia vaihtoehtojaan.

Sdp:n Timo Harakan mukaan monet ovat kummastelleet biotalouden ohjelmaa, josta kaksi kolmasosaa käytetään maa- ja metsätalouden tukiaisiin.

"Jos navettanäpertelyn sijaan panostettaisiin kunnolla kaikkeen uusiutuvaan energiaan ja samalla uusiutuvaan energiarakenteeseen, saisimme älykkäitä, tehokkaita, säästäviä ja kestäviä ratkaisuja sekä Suomeen että maailman ilmastoteknologian markkinoille", Harakka sanoi.

Harakan esittelemissä "järkihankkeissa" ensimmäinen oli uusiutuvan energian ohjelma.

Maahanmuuttajien kotouttamistakin vaadittiin kärkihankkeeksi.

"Kotouttamispolitiikan tulisi nykytilanteessa ehdottomasti olla yksi hallituksen kärkihankkeista", esitti vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) tulkitsi opposition vaatimuksia niin, että hallitus ei tekisi tarpeeksi maahanmuuttoasian ratkomiseksi.

Hän vakuutti, että hallitus tekee kaikkensa ja peräänkuulutti kaikkia mukaan.

"Tämä on sellainen savotta, että emme selviä siitä yksin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat