Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyslomalla nautitaan kuivasta syyssäästä

Itä-Suomessa voi sataa räntää

Kotimaa
 
Päivän sää 9.10.
Päivän sää 9.10.
Päivän sää 9.10.2015

Koulujen syyslomia kohti edetään vuodenaikaan nähden harvinaisen kylmässä säässä, mutta ensi viikolla lämpenee.

"Ensi viikolla voi olla ihan hyvä syyslomasää. On kuivaa syyssäätä, eikä niin kylmää kuin tänä viikonloppuna", Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala lupailee.

Fakta

Syysloman pituus ja ajankohta vaihtelevat

 Syyslomaa vietetään kouluissa lokakuun viikoilla 42–43.

 Loman ajankohta vaihtelee paikkakunnittain. Ensi viikolla lomaillaan esimerkiksi Helsingin suomenkielisissä sekä Tampereen, Vaasan, Jyväskylän ja Rovaniemen peruskouluissa.

 Seuraavalla viikolla vuorossa ovat muun muassa Kouvolan, Mikkelin, Kajaanin ja Oulun koulut.

 Myös loman pituus vaihtelee paikkakunnittain ja vuosittain. Esimerkiksi Helsingin ruotsinkielisissä kouluissa ja Turun peruskouluissa pidetään lomaa vain ensi viikon torstaina ja perjantaina.

Vielä viikonloppuna eri puolilla Suomea on koleaa. Koko sisämaata nipistelleet yöpakkaset jatkuvat. Esimerkiksi Helsingissä on ollut nyt jopa yli viisi astetta keskimääräistä kylmempää.

"Pohjoisessa ero on pienempi", Mustala kertoo.

Etelä-Suomessa perjantaina ja lauantaina luvassa on enimmäkseen poutaa, mutta lämpötila pysyy viiden asteen tuntumassa. Suuressa osassa maata sää muuttuu pilvisemmäksi, ja maan itäosassa voi sataa räntäkuuroja.

Sunnuntaina korkeapaine vahvistuu ja sää hieman lämpenee. Ensi viikolla Suomeen saapuu lännestä lämpimämpiä virtauksia, ja mittari nousee Länsi-Suomessa enimmillään kymmeneen asteeseen. Länsirannikolla näyttää olevan ensi viikolla lämpimintä.

Muualla Suomessa lämpötilat ovat 5–10 asteen tuntumassa.

"Kun mennään syyslomaviikolle, korkeapaine vallitsee ja hyvin kylmistä säistä ja reiluista yöpakkasista päästään eroon. Lämpötila voi vielä kuitenkin käväistä nollan alapuolella", Mustala sanoo.

Tällä viikolla Pohjois-Suomessa ja Pohjanmaalla on koettu jopa kymmenen asteen yöpakkasia. Jossain puolilla Lappia, kuten Kittilässä ja Kilpisjärvellä on saatu myös muutama sentti lunta.

"Se ei ole vielä pysyvä talvi, mutta talven tuntua jo on", Mustala sanoo.

Sää on ollut viime päivinä harvinaisen kuiva, kun sateet ovat pyörineet maan itärajojen ulkopuolella. Sellaisena sää näyttää myös jatkuvan.

Mustala ei lupaa aurinkoista säätä koko syyslomaviikoksi, sillä tähän vuodenaikaan syntyy helposti matalaa pilveä.

"Kun ei ole enää kesä, aurinkoisuus vaihtelee. Mutta välillä näkyy aurinkoakin", hän uskoo.

Revontulet loimusivat keskiviikkoiltana ja torstain vastaisena yönä taivaalla aina eteläisintä Suomea myöten. Samanlaista valosirkusta tuskin tulevina öinä enää nähdään, mutta revontulia voi silti taivaalta tiirailla.

Revontulia on nähty Helsingin taivaalla usein. Ilmatieteen laitoksen seurannan mukaan on tavallista, että revontulia esiintyy etenkin Etelä-Suomessa syys- ja kevätpäivän tasausten tienoilla. Syyspäivän tasaus on 23. syyskuuta.

Innokkaimmat revontulien ihailijat voivat käydä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla tarkastamassa päivän revontuliennusteen osoitteesta www.ilmatieteenlaitos.fi/avaruussaa. Reaaliaikaisesti päivitettyä tilannetta voi seurata osoitteesta aurora.fmi.fi. Sieltä löytyy myös revontulikameroiden kuvia eri puolilta Suomea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat