Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi lisää osallistumistaan EU:n rajavalvontaan

Komissiolta voi tulla apua palautussopimuksen hieromiseen Suomen ja Irakin välille

Kotimaa
 
Komissiolta voi tulla apua palautussopimuksen hieromiseen Suomen ja Irakin välille, sanoo Orpo.
Komissiolta voi tulla apua palautussopimuksen hieromiseen Suomen ja Irakin välille, sanoo Orpo.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan Suomi vahvistaa osallistumistaan EU:n eteläisten ulkorajojen valvontaan.

"Suomi osallistuu EU:n rajavalvontaviraston Frontexin vahvistamiseen sekä (Italiaan ja Kreikkaan) perustettavien järjestelykeskusten asiantuntijatyöhön. Valmistelemme tätä kotimaassa parhaillaan yhdessä Rajavartiolaitoksen kanssa. Tulemme lisäämään meidän kontribuutiotamme näihin operaatioihin", Orpo sanoi torstaina Luxemburgissa, jossa hän osallistui EU:n sisäministerien kokoukseen.

Kokous puski eteenpäin toimia, joilla tehostetaan EU:n ulkorajojen valvontaa ja kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palautuksia.

Orpo ei vielä halunnut arvioida, paljonko Suomi on valmis lähettämään lisähenkilöstöä Frontexille sekä Kreikan ja Italian järjestelykeskuksiin. Suomi tarvitsee henkilöstöä myös omalle Ruotsin vastaiselle pohjoisrajalleen, jonka valvontaa on tehostettu.

"Katsomme, millaisia henkilöstöresursseja meillä on suunnattavina tai voidaanko esimerkiksi kalustoa ohjata Frontexin käyttöön."

Tällä hetkellä Suomella on Välimeren operaatioissa partiovene ja valvontalentokone.

EU-mailla on paljon tehtävää palautusten pistämisessä täytäntöön. Viime vuosina alle 40 prosenttia kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista on poistunut unionin alueelta – loput ovat jääneet laittomasti. Orpon mukaan on selvää, että sadattuhannet EU:hun saapuneet turvapaikanhakijat saavat kielteisen päätöksen ja heidät täytyy palauttaa lähtömaihinsa.

"Kun puhutaan lähes miljoonasta turvapaikanhakijasta tänä vuonna ja nyt jo, niin silloin puhutaan sadoistatuhansista. Kyllä se täytyy ääneen sanoa, koska se on faktaa."

Palautuksia aiotaan tehostaa järjestämällä yhteisiä palautuslentoja sekä neuvottelemalla takaisinottosopimuksia turvapaikanhakijoiden lähtömaiden kanssa. EU:n ulkopuolisten vastaanottajamaiden houkuttelemiseksi ja painostamiseksi sopimuksiin voidaan käyttää myös kehitys- ja kauppapolitiikkaa.

Suomi pyrkii parhaillaan neuvottelemaan palautussopimusta Irakin kanssa. EU-komissio vastasi torstaina myöntävästi Orpon esittämään toiveeseen, että Irak ja Somalia otettaisiin niiden maiden listalle, joiden kanssa EU hieroo palautusjärjestelyjä.

"Katsomme, millaista apua Suomi voi saada komissiolta Irakin suhteen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat