Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Attendo haluaa tuoda robotit hoivakoteihin

Kotimaa
 
Jutteleva ja tanssiva robotti riemastutti vanhuksia
Jutteleva ja tanssiva robotti riemastutti vanhuksia
Attendo esittelee Lady Lydia -nimistä robottiaan hoivakoti Linnanharjun asukkaille. Yhtiö kokeilee nyt, kuinka robotti soveltuu hoivakotiin. Toimittaja: Ossi Mansikka HS, kuvaus: Juhani Niiranen HS, leikkaus: Arttu Luhtala HS.

Hieman yli puoli metriä pitkä humanoidirobotti tallustelee lattiaa pitkin, esittelee itsensä, lukee pari uutista ja lopuksi tanssahtelee flamencon tahtiin. Yksitoista hoivakoti Linnanharjun asukasta Helsingin Vartiokylässä hihkuvat ihastuneina Lady Lydialle, jota terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluja tuottava Attendo suunnittelee osaksi hoivatyön tekoa.

Lydia voisi ohjata keppijumppaa, jutustella asukkaiden kanssa ja vastata yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten missä vessa on ja mitä on ruoaksi.

"Mutta osaisiko se täyttää astianpesukoneen?" kysyy hoivakodin asukki Gunnar Peltonen.

Vastaus on ei. Lydian toiminnot vaativat esiohjelmointia tai etäohjausta, ja toistaiseksi robotti kykenee vain alkeelliseen keskusteluun.

Lokakuun aikana Attendo esittelee 16 500 euron hintaista kojetta hoivakodeissaan eri puolilla Suomea. Tarkoituksena on kokeilla, miten robotti soveltuu hoivakotiin.

"Näiden kokeilujen perusteella katsomme, miten robotti otetaan vastaan. Sen jälkeen teemme päätöksen, miten etenemme", sanoo Attendon viestintäjohtaja Lauri Korkeaoja.

Attendo ei pyri robotillaan säästämään henkilöstökustannuksissa eikä robotti korvaisi varsinaista hoivatyötä, esittelytilaisuudessa vakuutettiin. Tarkoituksena ilahduttaa ja palvella hoivakotiasukkaita aiempaa paremmin.

"Vaikka keskustelua hoivatyön kiireellisyydestä ja vanhusten hyvinvoinnista käydään kiihkeästi, suhtautuu ala usein penseästi automaation lisäämiseen. Tärkeä motiivi on myös se, että hoivakoti ei ole museo – myös ikäihmisten tulee saada kosketus uuteen teknologiaan.", Korkeaoja sanoo.

Lydia on Zora roboticsin vuodesta 2013 markkinoilla ollut tuote, jota käytetään yrityksen mukaan Belgiassa, Hollannissa, Saksassa ja Ranskassa. Yritys arvioi, että kuusituhatta ihmistä on heidän robottiensa kanssa tekemisissä joka päivä.

Parhaimmillaan robotti tukee jo nyt tehtävää hoivatyötä, mutta mitä Attendo sanoo heille, jotka eivät halua olla robotin kanssa tekemisissä?

"Jokainen ratkaisee itse, haluaako olla tekemisissä robotin kanssa", sanoo Linnanharjun johtajana marraskuussa aloittava Satu Remander-Hagman.

"Haluamme olla edelläkävijöitä ja kokeilla uutta teknologiaa. Mutta meidän pitää olla myös hyvin herkkänä, millaisia reaktioita uudenlaiset teknologiset ratkaisut aiheuttavat asukkaissamme."

Uutta tekniikkaa tuodaan hoivakoteihin muuallakin. HS kertoi kesäkuussa Sammatissa sijaitsevasta hoivakoti Syysviirusta, joka tarjoaa asukkailleen virtuaalimatkailua ulkomaille suoran videokuvan avulla.

Lady Lydia osaa jutella.
Lady Lydia osaa jutella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat