Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyttäjät: Auer käytti taustatallennetta

"Auerin ääni kuuluu kahdesta paikasta lähes samanaikaisesti – vastoin fysiikan lakeja"

Kotimaa
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Anneli Aueria kuultiin vuoden 2013 lokakuussa Satakunnan käräjäoikeudessa. Samalla kuultiin myös studioammattilaista todistajana hätäkeskuspuhelusta.
Anneli Aueria kuultiin vuoden 2013 lokakuussa Satakunnan käräjäoikeudessa. Samalla kuultiin myös studioammattilaista todistajana hätäkeskuspuhelusta. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Torstaina julkiseksi tullut asiakirja paljastaa yksityiskohtaisesti, millä perusteilla Ulvilan murhajutun syyttäjät katsovat Anneli Auerin lavastaneen ääniä hätäkeskusnauhan päälle.

Korkein oikeus julkisti valituslupahakemuksen, josta ilmenevät nyt syyt, miksi syyttäjien mielestä Auer on syyllinen miehensä murhaan vuoden 2006 joulukuussa. Jo aiemmin julkisuudessa on ollut tietoja, joiden mukaan kapellimestari Raine Ampujan tuore löydös hätäkeskustallenteesta sai syyttäjät vakuuttumaan sen olennaisuudesta.

Fakta

Kyse vasta hakemuksesta

 Syyttäjät ovat jo aiemmin toimittaneet korkeimpaan oikeuteen valituslupahakemuksen. Se ei vielä tarkoita, että oikeus käsittelisi asian.

 Oikeus ilmoittaa muutaman kuukauden aikana, antaako se valitusluvan.

 Syyttäjät vetoavat nyt siihen, että hätäkeskusnauha on kokonaan uusi todiste, jota ei ollut vielä tiedossa hovioikeudessa.

Kaikki lähtee siitä, että syyttäjien mielestä Auer olisi soittanut hätäkeskuspuhelun aikana toista jo aiemmin nauhoittamaansa nauhaa, jonka äänet sekoittuvat hätäkeskustallenteen päälle. Heitä kiinnostaa, miten Auerin puhe voi kuulua kahdesta eri huoneesta lähes samanaikaisesti.

Ampuja oli viime kesänä tutkinut tallennetta kehittyneellä äänenkäsittelyohjelmalla ja tullut lopputulokseen, että tallenne sisältää aiemmin nauhoitettuja osioita. Ohjelma on kehittyneempi kuin se, jolla keskusrikospoliisi aikanaan tallennetta tutki.

"Näiden uusien tietojen perusteella päätimme elokuussa perustaa tutkimusryhmän. Saadaksemme asiaan varmuuden kutsuimme tutkimusryhmään useita jäseniä, jotka edustavat mahdollisimman monipuolista ja korkeatasoista äänten tunnistamisen ja erottelun asiantuntemusta", syyttäjät toteavat hakemuksessaan.

Uusista ääniasiantuntijoista vain yhdellä on aiempi rooli Auerin asian käsittelyssä. Ryhmässä on muun muassa musiikin teknologian lehtori, musiikkituottaja ja professori.

Syyttäjien mukaan uuden tutkimuksen keskeinen sisältö on hengitysäänen ja Auerin väittämän sijaintipaikan ristiriita. Syyttäjien mukaan yhdellä hetkellä Auerin hengitysääni kuuluu keittiön puhelimessa, mutta vain sekunnin murto-osaa myöhemmin hänen äänensä kuuluu samasta huoneesta, jossa uhri on.

"Koska puhelimen ja uhrin etäisyys on ollut noin 10 metriä, ei ole mahdollista, että Auer olisi tässä ajassa ehtinyt siirtymään sinne", syyttäjät toteavat.

Lankapuhelin oli siis eri huoneessa, eli keittiössä, kuin uhri, joka oli takkahuone-makuuhuoneessa. Sekunnin murto-osan siirtyminen olisi "yksistään fysiikan lakien mukaan mahdotonta".

Tällä välillä ei kuulu askelten ääniäkään, he lisäävät. Huoneakustiikan alan professorin mukaan ainoa selitys on, että Auer on etukäteen tallentanut puhettaan uhrin lähellä ja toistanut sen sitten hätäkeskuspuhelun taustalla. Samaa mieltä olivat muutkin asiantuntijat. Uhri olisi siis ollut kuollut jo hätäpuhelun aikana ja hätäpuhelun aikana kuullut iskut ja valitukset olivat peräisin puhelun aikana soitetulta tallenteelta.

He löysivät puhelusta myös toisen vastaavan tilanteen. Lisäksi tutkimus osoitti, että Auer nimenomaan huusi "kuole" eikä väittämäänsä "älä kuole".

Sama tutkimus syyttäjien mukaan osoittaa myös entistä selvemmin sen, ettei talossa ollut ketään muuta, sillä kamppailua ulkopuolisen kanssa ei tallenteella kuulu. Syyttäjien mukaan taustanauha toi Auerille aikaa lavastaa tilanne näyttämään ulkopuolisen tekemältä.

Auerin asianajaja Juha Manner ilmoitti Helsingin Sanomille torstaina, ettei ole ulkomaanmatkan vuoksi vielä lukenut syyttäjien aineistoa eikä siksi kommentoi asiaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat