Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä kiistää laajat ruoppaushaitat

Venäjän ympäristöviranomaisten mukaan Bronkan sataman ruoppaus ei vaikuta Itämereen kansainvälisesti

Kotimaa
 
Anneli Ahonen Ossi Mansikka
Juha Metso
Venäjällä Bronkan sataman edustalla lähellä Pietaria ruopataan uutta syväväylää. Merenpohjasta kaivetaan 28 miljoonaa kuutiometriä savea, hiekkaa ja lietettä.
Venäjällä Bronkan sataman edustalla lähellä Pietaria ruopataan uutta syväväylää. Merenpohjasta kaivetaan 28 miljoonaa kuutiometriä savea, hiekkaa ja lietettä. Kuva: Juha Metso

Bronkan sataman jättiruoppaukset Suomenlahden etelärannalla eivät pilaa Itämeren vesiä kansainvälisesti, Venäjän ympäristövalvontaviranomainen Rosprirodnadzor sanoi HS:lle.

Virasto vastasi HS:n 1. lokakuuta lähettämään kirjalliseen kommentointipyyntöön sataman ruoppauksien vaikutuksesta torstaina 8. lokakuuta.

Tästä on kyse

 HS kertoi Bronkan sataman jättiruoppauksista 1. lokakuuta.

 Ruoppaukset ovat samentaneet Suomenlahtea laajalti. Satelliittikuvat osoittavat, että samentuminen on levinnyt useita kymmeniä kilometrejä länteen.

 Hankkeesta ei ole tehty kansainvälistä ympäristövaikutusten arviota.

 Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sanoi jo alkuviikosta (HS 7. 10.), että Suomi haluaa Venäjältä selvityksen ruoppauksesta.

Rosprirodnadzorin työntekijät valvovat säännöllisesti sataman rakennustöitä paikan päällä, virasto kertoo. Sen mukaan rakennustöissä noudatetaan kaikkia niitä ympäristövaatimuksia, jotka hyväksyttyihin rakennussuunnitelmiin on kirjattu. Virasto kertoo seuraavansa myös merestä otettuja valokuvia.

"Kaprionlahden kohdalla Suomenlahdella Venäjän puolella Itämerta näkyy samentumisen jälkiä, jotka eivät ole merkittäviä. Ne sijaitsevat yli 90 kilometrin päässä Suomen tasavallan rajasta", se kirjoittaa.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) torstaina julkaisemien satelliittikuvien perusteella Kaprionlahden alueella on voimakkaasti samentuneita alueita. Venäjän ympäristövirasto ja Syke näyttävät siis tulkitsevan Kaprionlahden tilannetta eri tavoin.

"Se, mitä merkittävästi samentunut tarkoittaa, on sitten tulkintakysymys. Pitäisi tietää, miten he ovat sameuden määritelleet. Kaprionlahdella on kuitenkin huomattavasti vähemmän sameaa kuin ruoppausalueella", johtava tutkija Harri Kuosa Sykestä sanoo.

"En uskalla sanoa tästä enempää, ennen kuin pääsemme vertaamaan heidän dataansa omaamme."

Venäläinen ympäristövirasto korostaa, että ruoppauksessa pohjan maa-ainesta irtautuu aina, mutta sen mukaan tämä on paikallista. Satamaa rakennetaan Venäjän merialueen sisällä, se huomauttaa.

Näiden perustelujen pohjalta virasto tekee päätelmän, että sataman rakentamisella ei ole rajat ylittävää vaikutusta.

Suomen Syken mukaan ruoppausten vaikutukset eivät ole vain paikallisia, vaan ne todennäköisesti aiheuttivat viime kesällä itäisellä Suomenlahdella nähdyt sinileväkukinnot. Syken mukaan sinilevä levisi Viron rannikon suuntaan Seiskarin saaren kohdalle.

Viraston mukaan sataman rakennustyöt ovat saaneet kaikki vaadittavat vahvistukset ja niistä on teetetty lain vaatima valtiollinen ympäristöarvio. Tämän jälkeen vaatimusten noudattamista valvoo Rosprirodnadzor.

Viraston mukaan sataman rakennustöiden suunnittelussa otettiin huomioon Itämeren suojelukomission Helcomin suositukset, joissa käsiteltiin myös ruoppausta.

Rosprirodnadzor huomauttaa, että vaikka Venäjä ei ole ratifioinut valtioiden rajat ylittävien ympäristövaikutusten arviointia säätelevää Espoon sopimusta, sillä on kansallinen, valtiollinen ympäristöarvio, jonka Bronkan satama on suorittanut.

Suomi ja Viro esittivät Venäjälle lisäselvityspyynnön ruoppausten ja läjitysten vaikutuksista torstaina pidetyssä Helcomin työryhmän kokouksessa. Venäjä vastasi myöntävästi muttei tarkentanut aikataulua.

"Kaksi maata otti esille, onko Venäjä raportoinut Helsingin konvention mukaisesti ruoppaustoimistaan", Helcomin tiedottaja Johanna Laurila kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat