Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Passijonot venyvät paikoin liian pitkiksi

Helsingissä, Espoossa ja Oulussa ensimmäiset vapaat ajat ovat marraskuussa

Kotimaa
 
Tapio Vanhatalo
Karoliina Friberg (oik.) palveli tiistaina Riihimäellä Tuomas Lehtosta, joka haki ajokorttia.
Karoliina Friberg (oik.) palveli tiistaina Riihimäellä Tuomas Lehtosta, joka haki ajokorttia. Kuva: Tapio Vanhatalo

Vapaiden aikojen saaminen passihakemuksen jättämistä tai sen täydentämistä varten vaihtelee suuresti eri kaupunkien välillä ja ylittää paikoin poliisihallituksen ohjearvon.

Tällä hetkellä pisimmät jonot, 4–5 viikkoa, ovat Helsingissä, Espoossa ja Oulussa. Vantaalla vapaan ajan saa noin kolmen viikon, Turussa ja Tampereella noin kahden viikon ja Jyväskylässä ja Joensuussa jopa alle viikon päähän.

Fakta

Näin haet passia

 Passihakemuksen voi laittaa vireille poliisin verkkopalvelussa.

 Hakemusta varten pitää toimittaa enintään kuusi kuukautta vanha kuva. Monet valokuvausliikkeet toimittavat kuvan poliisille sähköisesti.

 Hakemuksen voi tehdä kokonaan verkossa, jos sinulta on otettu sormenjäljet ja nimikirjoitusnäyte passia varten enintään kuusi vuotta sitten eikä nimesi ole vaihtunut. Jos ehdot eivät täyty, varaa verkkopalvelun kautta aika jollekin poliisiasemalle.

 Poliisiasemalla tulee olla mukana henkilöllisyyttä osoittava asiakirja, kuten passi tai henkilökortti. Ajokortti ei riitä.

 18–30-vuotiaat miehet tarvitsevat myös sotilaspassin, siviilipalvelustodistuksen tai kutsuntatodistuksen. Tarvittaessa virkailija tarkistaa tiedot sotilaslääniltä.

Poliisihallituksen ohjeen mukaan kohtuullisena odotusaikana voi pitää noin kolmea viikkoa.

"Pääsääntöisesti ajanvarausajat ovat kohtuullisella tasolla", sanoo lupahallintopäällikkö Minna Gråsten Poliisihallituksesta.

"Ohjeen mukaan ruuhka-aikoina jono voi tilapäisesti pidentyä, eikä eduskunnan apulaisoikeusasiamies ole omissa ratkaisuissaan moittinut 2–3 viikon ajanvarausjonoa."

Pääpoliisiasemien ruuhkista huolimatta lähikunnissa on usein aikoja tarjolla runsaastikin.

Pääkaupunkiseudun ruuhkat voi välttää esimerkiksi Riihimäellä ja Hyvinkäällä, joissa ajan voi saada jo seuraavalle päivälle. Riihimäen poliisiasemalla helsinkiläiset ovatkin tuttu näky.

"Heitä näkyy täällä aika lailla päivittäin, etenkin ajanvarauksella saapuvia. Kuukauden odotus kuulostaa aika kohtuuttomalta", kertoo virkailija Liisa Hietaketo tiskinsä takaa.

Toisella paikkakunnalla asioivat etenkin he, joilla on kiire saada passi. Näin tapahtuu usein ennen lomia.

Useimmat asiakkaat ovat kuitenkin laiskoja liikkumaan nopeamman asioinnin perässä kotikuntansa ulkopuolelle.

Monet myös jonottavat poliisiasemalla vuoronumeron kanssa ilman ajanvarausta. Espoon pääpoliisiasemalla jonotusaika vaihteli syyskuussa 20:stä jopa 80 minuuttiin. Esimerkiksi maanantaina keskimääräinen jonotusaika oli 59 minuuttia.

"Meillä passiasioiden määrät ovat kasvaneet aika paljon tänä vuonna. Resurssit ovat sitten rajalliset, mutta parempi tilanne nyt on kuin kesällä", lupapäällikkö Leena Höysniemi-Iivonen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta sanoo.

"Kun resurssit sallivat, lisäämme ajanvarauslinjoja, jolloin ajan voi saada kahdenkin päivän päähän."

Tammi–elokuussa poliisi käsitteli valtakunnallisesti 568 000 passihakemusta eli seitsemisen prosenttia enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna.

Poliisilaitoksittain tarkasteltuna passihakemusten määrät ovat vaihdelleet paljon. Länsi-Uudellamaalla hakemuksia käsiteltiin 12,9 prosenttia ja Itä-Uudellamaalla peräti 29,2 prosenttia vuodentakaista enemmän. Samalla Helsingissä käsiteltävien passihakemusten määrä väheni neljällä prosentilla.

Varsinaista passipiikkiä Poliisihallitus ennakoi ensi vuodeksi, jolloin noin 800 000 passia vanhenee. Suurta määrää selittää se, että ensi vuonna vanhenevat viimeiset kymmeneksi vuodeksi myönnetyt passit.

OIKAISU (HS 10.10.2015): Perjantaina 9. lokakuutakerrottiin passijonoja käsittelevässä jutussa virheellisesti, että Oulun pääpoliisiasemalla ensimmäinen vapaa aika olisi neljän viikon päästä marraskuussa. Vapaita aikoja oli lokakuun 28.päivästä lähtien.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat