Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriisien uhreille vaaditaan apua lähtömaissaan – näin Suomi rahoittaa avuntarvitsijoita paikan päällä

Syyrian sodan ja Pohjois-Afrikan kriisien uhreja pitäisi auttaa lähtömaissaan, vaatii moni. Myös hallituksen mielestä tilannetta pakolaiskriisin lähtömaissa tulee parantaa. Mitä Suomi tekee auttaakseen paikan päällä?

Kotimaa
 
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen
Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Maailman pakolaisten ja Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden määrään vaikuttavat eniten maailman kriisit ja konfliktit. Nyt käynnissä on monta suurta humanitaarista kriisiä päällekkäin, ja siksi tilanne on hyvin vaikea.

Vakavimmat kriisit ovat nyt Syyriassa, Irakissa, Afganistanissa, Somaliassa, Eritreassa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Etelä-Sudanissa. YK julisti kesällä Jemenin tilanteen vakavimman tason humanitaariseksi kriisiksi. Nyt näitä vakavimman tason kriisejä on neljä: Syyrian, Irakin, Jemenin ja miehitettyjen palestiinalaisalueiden humanitaariset kriisit.

Kansainvälisen yhteisön päätavoite on auttaa ihmisiä paikan päällä mahdollisimman pitkään.

Esimerkiksi Syyriassa tilanne on kuitenkin äärimmäisen vaikea, ja siksi ihmiset ovat liikkeellä. Kriisi on kestänyt yli neljä vuotta, ja pakolaisleireille siirtyy nyt myös niitä, joiden säästöt ovat loppu ja jotka siksi joutuvat luopumaan esimerkiksi vuokra-asunnostaan Syyrian naapurimaassa.

Ennen sotaa Syyrian väkiluku oli noin 23 miljoonaa. YK arvioi nyt, että Syyriassa avustettavia ihmisiä on ensi vuonna 16,7 miljoonaa.

Syyrian sisällä arvioidaan olevan 7,6 miljoonaa sisäisesti siirtymään joutunutta pakolaista. Syyriasta on paennut vähintään 6 miljoonaa ihmistä. Tästä määrästä 4 miljoonaa on rekisteröitynä pakolaisena ensisijaisesti jossakin Syyrian naapuri- ja lähimaista.

Suurimman vastuun Syyrian kriisin uhrien auttamisesta kantavat lähialueen maat. Libanonille, Jordanialle ja Turkille halutaan nyt lisävaroja Syyrian pakolaiskriisin hoitamiseen. Siksi esimerkiksi EU on päättänyt kasvattaa hätärahastoaan EU Syria Crisis Trust Fundia. Jäsenmaiden pitäisi nyt vain sitoutua rahan antamiseen. Myös Suomi on todennäköisesti liittymässä rahastoon.

Suomen apu Syyrian sodan uhreille paikan päällä jakautuu humanitaariseen apuun ja kehitysyhteistyöhön. Lisäksi suomalaisia sotilaita on useissa eri sotilaallisissa operaatioissa.

Muhammad Hamed Reuters
Tilannetta pakolaisten kotimaissa ja niiden lähialueilla tulee parantaa monen suomalaisen ja myös hallituksen mielestä. Nämä syyrialaislapset olivat kesällä pakolaisleirillä Jordaniassa.
Tilannetta pakolaisten kotimaissa ja niiden lähialueilla tulee parantaa monen suomalaisen ja myös hallituksen mielestä. Nämä syyrialaislapset olivat kesällä pakolaisleirillä Jordaniassa.

1. Humanitaarinen apu

Humanitaarisessa avussa on kyse ihmisten elossa pitämisestä ja kärsimysten lieventämisestä.

Suomi on tähän mennessä vuotta antanut humanitaarista apua Syyrian kriisiin 10 miljoonaa euroa, yhden suurehkon lottopotin verran.

Syyrian sisällä on tällä hetkellä 12,2 miljoonaa humanitaarisen avun tarvitsijaa, arvioi YK:n humanitaarisen avun koordinaatioyksikkö OCHA. Lapsia heistä on 5,6 miljoonaa. Erittäin vaikeasti saavutettavilla alueilla on 4,6 miljoonaa ihmistä.

Syyrian naapurimaiden Libanonin, Jordanian ja Turkin pakolaisleirit ovat valtavia. Kasvavien leirien ylläpito vaatii koko ajan lisää rahaa, jotta pakolaisille saadaan suoja säältä, vettä, ruokaa ja edes minimiterveydenhoito. Myös Somalian kriisi kasvattaa pakolaisleirejä Somalian ja Kenian välisellä alueella.

YK:n huoli pakolaisten ravitsemuksesta ja terveydestä on jatkuvaa, samoin keskustelu siitä, riittääkö raha leirien ylläpitoon.

Vaikka eri maat ovatkin antaneet humanitaariseen apuun viime vuosina koko ajan enemmän ja enemmän rahaa, tarpeet kasvavat nopeammin kuin annetun rahan määrät.

YK:n humanitaarisen avun maailmanlaajuiset tarpeet ovat nyt 19,52 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli 17,33 miljardia euroa. Avusta on vakava vaje, sillä maailman maat ovat luvanneet tästä tarpeesta vasta alle puolet, 43 prosenttia.

2. Kehitysapu

Suomi on tämän vuoden aikana antanut viisi miljoonaa euroa Syyrian ja erityisesti Syyrian naapurimaiden auttamiseen liittyvään kehitysyhteistyöhön.

Kehitysyhteistyö on luonteeltaan erilaista kuin humanitaarinen apu. Kehitysavulla pyritään siihen, että Syyria ja alueen pakolaisia vastaanottavat maat pystyisivät selviämään tilanteesta pitkällä aikavälillä.

YK:n kehitysjärjestö UNDP on kokonaisvastuussa kehitysavun rahoituksen koordinoinnista. Kaikesta sen kautta kanavoituvasta rahasta 80 prosenttia menee peruspalveluiden ja työllistymisen tukemiseen, sillä työttömyys on alueella suuri ongelma.

Esimerkiksi Suomen antamilla rahoilla voidaan kustantaa itsekin pakolaisina olevien syyrialaisten opettajien palkkoja pakolaislapsia opettavissa turkkilaisissa tai jordanialaisissa kouluissa.

3. Sotilasoperaatiot

Syyriassa ei ole YK:n tai EU:n yhteisiä sotilaallisia rauhanturvaoperaatioita. Sen sijaan Suomella on 50 sotilaskouluttajaa Pohjois-Irakissa Erbilissä. Suomalaiset ovat osa kansainvälistä Isisin-vastaista liittoumaa. Sotilaskouluttajat kouluttavat kurdien sotilaita taistelussa Isisiä vastaan.

Suomi on myös mukana 10 sotilaalla EU:n Välimeri-operaatiossa, jossa tarkistetaan ihmissalakuljettajien aluksia Libyan aluevesillä.

Suomalaisia rauhanturvaajia on monessa eri kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-idässä ja Afrikan kriisialueilla.

Paljon vai vähän rahaa?

Suomi on tähän mennessä vuotta antanut Syyrian kriisiin 10 miljoonaa euroa humanitaariseen apuun ja viisi miljoonaa euroa kehitysyhteistyöhön.

Syyskuussa kehitysyhteistyöministeri Lenita Toivakka (kok) ilmoitti Suomen antavan kehitysyhteistyöhön 7,6 miljoonaa euroa lisätukea Syyrian ja sen pakolaisia vastaanottavien naapurimaiden auttamiseen.

Yhteensä Syyrian ja Pohjois-Afrikan kriisialueiden humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön summa on siis 22,6 miljoonaa euroa.

Summat ovat tähän mennessä vuotta pienemmät kuin Suomen vuonna 2014 alueelle antama apu. Tuolloin humanitaarista apua annettiin 14 miljoonaa ja kehitysyhteistyöhön 10 miljoonaa.

Humanitaarisen avun ja kehitysavun rahoituksen vaje suhteessa YK:n arvioimaan tarpeeseen on huolestuttava – tarvittavasta avusta ei ole koossa edes puolta. Suomeltakin odotetaan lisää rahoituslupauksia.

Yksi mittari sille, auttaako Suomi nyt vähän vai paljon Syyriaa ja sen naapurimaita, on kehitysapujärjestö Oxfamin Fare share -mittari.

Oxfamin reiluusmittari pohjaa kunkin rahoittajamaan bruttokansantuotteeseen. Se suhteutetaan maan tekemiin lupauksiin osallistua rahoittamaan Syyrian kriisin avuntarvetta.

Oxfam asetti maaliskuussa Suomen antaman reilun avun vähimmäistasoksi 23 miljoonaa euroa. Sen Suomi näyttäisi saavuttavan.

OIKAISU (HS 10.10.2015): Perjantaina 9. lokakuutajulkaistussa grafiikassa oli virheitä osassa lehdistä. Rahoituksen tarve humanitaariseen apuun Syyrian sisällä on euroina yhteensä noin 2,6 miljardia, ei yksi miljardi. Suomen Somaliaan antaman avun otsikossa luki virheellisesti Syyria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat