Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuisten lihominen on pysähtynyt

Kotimaa
 

Aikuiset eivät liho enää samaan tahtiin, mutta nuoret lihovat. Tämän havaittiin kahdessa isossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa.

Joka viides suomalainen aikuinen on lihava.

Se ei tarkoita muutamaa vaan useaa liikakiloa: painoindeksin yli 30 saa, kun 1,6 metriä pitkä painaa 75 kiloa tai 1,8 metriä pitkä 96 kiloa.

Tulos on alueellisesta terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta. Sen mukaan 18 prosenttia työikäisistä 20–54-vuotiaista miehistä on lihavia ja naisistakin 16 prosenttia.

Tutkimuksen eri osioissa oli mukana 150 000 suomalaista.

Nuorten lihominen taas jatkuu. Ylipainoisten osuus on kasvanut kaikilla kouluasteilla verrattuna vuosituhannen alkuun, havaittiin THL:n tämänvuotisessa kouluterveyskyselyssä. Siihen vastasi noin 200 000 peruskoulun, lukion tai ammatillisen oppilaitoksen oppilasta.

Tutkimuksen mukaan joka kuudes 8. ja 9. luokan oppilas on ylipainoinen. Raja on aikuisilla painoindeksi 25, mutta lapsilla ja nuorilla se suhteutetaan vielä ikään ja sukupuoleen.

Pojat ovat ylipainoisia useammin (18 prosenttia) kuin tytöt (13 prosenttia).

Lyhyen koulutuksen saaneet suomalaiset ovat lihavia useammin kuin pitkään opiskelleet. Lukioon jatkaneiden joukossa osuudet pysyvät samoina, mutta ammatilliseen koulutukseen hakeutuneiden joukossa ylipainoisia on joka neljäs poika ja lähes joka viides tyttö.

Koulutuksen ja painon yhteys näkyy myös aikuisissa. Lyhyen koulutuksen saaneet ovat lihavia useammin kuin pitkään opiskelleet.

Lihavuus on Euroopan tärkeimpiä terveyshaasteita, totesi Maailman terveysjärjestö WHO äskettäin Euroopan terveysraportissa.

Lauantaina vietetään maailmanlaajuista lihavuuspäivää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat