Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksessa haluja lyhentää ansiosidonnaista kunnolla

"Maalin liikkuminen" on vaikeuttanut valmistelua, sanovat asiantuntijat

Kotimaa
 

Hallituksessa olisi HS:n tietojen mukaan haluja lyhentää ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa enemmän kuin asiaa pohtinut sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kolmikantainen työryhmä on esittänyt. Hallituslähteistä tähdennetään, ettei keinoilla ole väliä, kunhan ratkaisu työllistää ja 200 miljoonan euron nettosäästö saadaan aikaan.

Ansiosidonnaisen työttömyysturvaan valmistellaan rajuja leikkauksia vuoden 2017 alusta lähtien. Hallituksen pitäisi tehdä linjauksensa ansiosidonnaisen leikkauksesta ensi viikolla.

STM:n ryhmässä on HS:n tietojen mukaan eniten kannatusta mallille, joka leikkaisi ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta viidenneksen eli sata päivää. Tästä tulisi bruttona arviolta 150–170 miljoonan euron säästö.

Lisäksi niin sanottua omavastuuaikaa voitaisiin pidentää nykyisestä viidestä päivästä seitsemään päivään. Omavastuu on työttömyyden alussa oleva karenssi, jonka ajalta työttömyyskorvausta ei saa. Tästä tulisi säästöä yhteensä arviolta 50 miljoonaa euroa.

Yksi vahva vaihtoehto on ollut esimerkiksi työssäoloehdon pidentäminen kuudesta kuukaudesta kahdeksaan kuukauteen. Työssäoloehto tarkoittaa työskentelyjakson pituutta, joka vaaditaan ennen kuin ihminen voi päästä ansiosidonnaiselle.

Leikkauskeinojen valmistelua on HS:n tietojen mukaan vaikeuttanut se, ettei hallitus ollut täsmällisesti linjannut 200 miljoonan euron säästötavoitteessaan, otetaanko huomioon leikkauksen aiheuttamat lisäpaineet etenkin työmarkkinatukimenoihin ja ehkä myös asumistukeen ja toimeentulotukeen.

Hallituksen tavoitteena oleva nettosäästö ei ole tullut selväksi edes työnantajapuolelle.

Leikkausta pohtineet asiantuntijat eri tahoilla valittelevat, että "maalin liikkuminen" on vaikeuttanut valmistelua.

"Tätä ei ole mietitty loppuun asti vaan annetaan epämääräisiä numeroita", ihmettelee eräs asiantuntija.

Jotkut väittävät myös, etteivät valtiovarainministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö ole tehneet kunnolla yhteistyötä.

Työnantajapuoli on ollut sitä mieltä, että 200 miljoonan euron leikkaus ansiosidonnaiseen ei riitä, kun otetaan huomioon työttömyysturvan rahoitusvaje.

Palkansaajapuoli on pitänyt kiinni siitä, että 200 miljoonaa euroa olisi bruttosäästö. Sen lisäksi pitäisi varautua työmarkkinatuki- ja muihin menoihin.

STM:n työryhmässä ei tiettävästi ole silti ollut erityistä hankausta asiasta. Henkeä kuvataan hyväksi.

Hallituksen leikkausesityksen pitäisi valmistua alkuvuonna. Eduskunta käsittelee niitä keväällä. Leikkaukset tulisivat voimaan vuoden 2017 alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat