Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kalat tuntevat kipua

Biologi Helena Telkänranta esittelee tutkimustuloksia uudessa kirjassaan

Kotimaa
 
Helena Telkänranta
Helena Telkänranta

Uusimpien tutkimustulosten mukaan kalat tuntevat kipua. Juuri julkaistussa suomalaisessa tietokirjassa Millaista on olla eläin? (SKS 2015) esitetään lisäksi, että kalat voivat tuntea jopa pahempaa kipua kuin ihminen.

Helsingin yliopistossa eläinten käyttäytymistä tutkiva biologi Helena Telkänranta on kerännyt teokseen viimeisimpiä tutkimustuloksia eläinten kokemusmaailman tutkimuksesta ympäri maailmaa.

"Se tiedetään varmasti, että kipu on kaloille todellinen kokemus ja se saattaa olla kovaakin. Sitä, minkälainen kokemus on verrattuna muihin eläimiin, taas ei tiedetä varmasti."

Kalojen sisäisestä elämästä ei ole tiedetty pitkään. Vasta vuosituhannen vaihteen jälkeen tehdyt uudet löydöt eläintieteissä ovat haastaneet pinttyneen käsityksen siitä, että kala on tuntoaistiton.

Esimerkiksi vuonna 2002 Edinburghin yliopistossa tehdyssä eläinkokeessa kirjolohet käyttäytyivät samoin kuin useimmat nisäkkäät, kun niille tuotettiin kipua eli ruiskutettiin huuliin etikkahappoa: ne hieroivat ruiskutuspaikkaa ympäristöön tai heiluttivat itseään edestakaisin.

Heilutus saa elimistön tuottamaan endorfiinia, joka lievittää kipua. Jos kaloille antoi morfiinia, ne käyttäytyivät jälleen kuten nisäkkäät eli eivät enää välittäneet haposta.

Tutkijoiden mukaan tämä todistaa, että kipu on kalalle aito kokemus eikä vain tiedoton, automaattinen reaktio.

Aihe aiheutti laajan keskustelun Britanniassa ja muualla Euroopassa. Suomessa se on vasta aluillaan, Telkänranta arvelee.

Jo se, että kala joutuu ylös vedestä, tuottaa sille kipua, koska kidukset alkavat välittömästi kuivua.

Kalojen huulten ja suun alue on erityisen tuntoherkkä, koska ne käyttävät suutaan ruoanetsintään. Kalan tarttuminen koukkuun aiheuttaa hetkellistä voimakasta kipua, kun esimerkiksi katiskakalastuksessa kala voi olla pitkäänkin satimessa, mennä paniikkiin ja haavoittaa itseään pois pyristellessään.

Tieto voi olla yllätys esimerkiksi monelle lihasta ruokavaliossaan luopuneelle, joka kuitenkin syö kalaa. Jotkut peskovegetaristit ajattelevat, että kalaa voi syödä, koska sen kipukynnys on olematon.

Kalastus on yhä suosittua. Suomen vapaa-ajankalastajien keskusliiton mukaan jopa 1,7 miljoonaa suomalaista tarttuu onkeen, pilkkivapaan tai katiskaan kerran vuodessa, vaikka ihmiset muuttavat kaupunkeihin.

Usein kalaa ei syödä vaan se päästetään takaisin veteen. Tämä erityisesti perhokalastajien suosima tekniikka tunnetaan nimellä catch & release (pyydystä ja vapauta).

Helena Telkänranta ei haluaisi kieltää koko kalastusharrastusta: yksityiskalastuksessa kala kuolee usein nopeammin kuin teollisessa kalastuksessa, jossa kalat voivat joutua haukkomaan henkeä pitkiä aikoja kuivalla maalla.

"Kun kalastetaan ammatillisesti tai vapaa-ajan kalastuksena, kalat pitäisi tainnuttaa mahdollisimman nopeasti."

Pyydystä ja vapauta -käytännön hän kieltäisi lailla uusien tutkimustulosten vuoksi. Se vähentäisi kalojen kärsimystä.

Tutkimus kalojen kokemusmaailmasta on vasta alussa, ja yksityiskohtainen tieto lisääntyy koko ajan.

"Monesti akvaario- ja sukellusharrastajat ovat huomanneet jo aiemmin sellaista, mitä kaloista on nyt löydetty tutkimuksen avulla", Telkänranta kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat