Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lumitykit ovat jo käytössä

Ensimmäistä laskettelurinnettä Rukalla povataan auki syyslomaviikolle

Kotimaa
 

Lapin tunturien hiljaisuuden rikkoo nyt lumitykkien humina. Yöpakkaset on valjastettu osassa isoja hiihtokeskuksia tehokäyttöön: talven ensimmäisiä laskettelurinteitä ja latuja suihkitaan tykkilumella valkeiksi.

Kiirettä on pitänyt etenkin Kuusamossa sijaitsevalla Rukalla. Siellä on maanantaista lähtien lumetettu Saaruan 600 metriä pitkää rinnettä, joka pyritään saamaan auki ensi viikon alussa. Tuolloin hiihtokeskusta kansoittaa joukko etenkin etelästä tulevia syyslomalaisia.

"Melkein uskaltaa jo luvata, että päivä olisi maanantai tai tiistai. Viikonlopun yöt näyttävät, kuinka käy, mutta öisin on käyty jo 4–5 pakkasasteessa", sanoo Rukakeskus Oy:n paikallisjohtaja Matti Parviainen.

"Tänne on tulossa perheitä syyslomalle, ja he tietysti kovasti toivovat, että pääsisivät retkeilyn lisäksi rinteeseen."

Kaikki muut laskettelukeskukset ovat avaamassa rinteensä marraskuun puolella. Pakkaset ovat vielä niin hentoja ja häilyviä, että runsaita lumia saataneen odotella vielä viikkoja.

Levin talvikauden avajaiset on merkitty kalenteriin isoista keskuksista 6. marraskuuta alkavana viikonloppuna eli Rukan jälkeen seuraavana.

"Vuosien kokemuksella sanoisin, että jos tämän kuun 20. päivän tietämillä alkaa olla pakkasia, niin saadaan rinteet ajoissa auki", sanoo Levin rinnejohtaja Hannu Mäkitalo.

Levilläkin valmisteltiin perjantaina lumitykkejä. Niillä oli määrä aloittaa lauantain vastaisena yönä ensimmäisen hiihtolatupätkän lumetus.

Ennuste pätkän valmistumisesta syyslomien aikana näyttää kuitenkin huonolta: Kittilässä on ollut päivisin lämpöasteita ja öisinkin vain niukasti pakkasta.

Ensimmäinen vähän pitempi hiihtolatu, 4,5 kilometriä, avataan eri maiden maajoukkuehiihtäjille Muonion Oloksella 24. lokakuuta. Avaamisen takaavat sahanpurupatjojen alle viime keväänä kätketyt isot lumikasat.

Päivisin latu on varattu ammattilaisille, mutta iltaisin harrastajatkin pääsevät tunturin rinteillä kulkevalle vaativalle lenkille viiden euron pääsymaksulla.

"Emme halua tavallisia hiihtäjiä ammattilaisten sekaan päivisin, sillä tällöin latu olisi jopa vaarallisen ahdas. Mutta iltaisin ammattihiihtäjät ovat levolla ja harrastajat saavat olla melkein yksin ladulla", kertoo rinnepäällikkö Markus Pietikäinen.

Koulujen syyslomia vietetään eri kaupungeissa joko ensi viikolla tai sitä seuraavalla. Helsingin, Espoon ja Vantaan koululaiset lomailevat jo ensi viikolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat