Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Kiintiöt aiheuttavat epätasa-arvoa

Kotimaa
 

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistaminen voi aiheuttaa epätasa-arvoa koulutusmahdollisuuksiin, sanoo sosiologian professori Jani Erola Turun yliopistosta.

Hän on huolissaan ensi vuonna voimaan tulevista opiskelijavalintojen ensikertalaiskiintiöistä.

Korkeakoulujen on ensi vuodesta lähtien varattava tietty osa opiskelupaikoista niille, jotka eivät ole aikaisemmin ottaneet vastaan opiskelupaikkaa korkeakoulussa. Tarkoituksena on nopeuttaa opiskelemaan pääsyä ja työelämään siirtymistä.

"Ensikertalaiskiintiöt vaikeuttavat vaikkapa ammattikorkeakoulusta yliopistoon siirtymistä", Erola arvioi.

Erolan mielestä yhden opiskelupaikan vastaanottaminen ei saisi vaikeuttaa myöhempää siirtymistä muille aloille. Hän muistuttaa, että ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden vanhemmilla on korkeasti koulutettuja vanhempia harvemmin kuin yliopisto-opiskelijoilla.

Erola johtaa Euroopan tiedeneuvoston rahoittamaa Indirect-hanketta, jossa tutkitaan, mikä vaikuttaa sosiaalisen aseman periytyvyyteen. Koulutuksen periytyvyys on yksi tutkimuskohde.

Ne opiskelijat, joiden vanhemmilla ei ole korkeakoulutaustaa, opiskelevat usein vanhempina kuin ne, joiden vanhemmat ovat korkeasti koulutettuja.

Eurostudent V -tutkimuksen mukaan opiskelijat, joiden vanhemmat eivät ole korkeasti koulutettuja, ovat Suomessa keskimäärin neljä vuotta vanhempia kuin korkeasti koulutettujen vanhempien jälkeläiset.

Koulutuksen tasa-arvoisuutta lisää Erolan mukaan se, ettei koulutusmahdollisuuksia suljeta pois liian varhaisessa vaiheessa.

"Mitä aikaisemmassa vaiheessa nuori joutuu sulkemaan vaihtoehtoja pois, sitä epätasa-arvoisempaa kehitys on."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat