Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korkeakoulutus periytyy yhä – erityisesti taiteiden, lääketieteen ja oikeustieteen opiskelijat kulkevat vanhempien viitoittamaa tietä

Tutkijoiden mukaan vanhempien tausta vaikuttaa varsinkin oikeus- ja lääketieteessä

Kotimaa
 
Outi Pyhäranta HS
Linnea Viherkenttä valitsi opiskelualakseen oikeustieteen kuten hänen isänsä Timo Viherkenttä. Timo Viherkenttä sanoo, ettei perheen lapsia ole painostettu tai kannustettu valitsemaan mitään tiettyä koulutusalaa.
Linnea Viherkenttä valitsi opiskelualakseen oikeustieteen kuten hänen isänsä Timo Viherkenttä. Timo Viherkenttä sanoo, ettei perheen lapsia ole painostettu tai kannustettu valitsemaan mitään tiettyä koulutusalaa. Kuva: Outi Pyhäranta HS

22-vuotias Linnea Viherkenttä opiskelee oikeustiedettä Helsingin yliopistossa aivan kuten hänen isänsä Timo Viherkenttä vuosikymmeniä aikaisemmin.

"Yliopisto-opinnot tuntuivat itsestään selviltä, koska vanhemmatkin ovat opiskelleet pitkälle."

Fakta

Arvio vanhempien koulutuksesta usein yläkanttiin

 Eurostudent V -tutkimuksen mukaan 28 prosenttia suomalaisista korkeakouluopiskelijoista ilmoittaa, että vanhemmista ainakin toisella on alempi tai ylempi korkeakoulututkinto yliopistosta.

 Kyselytutkimuksissa opiskelijat arvioivat vanhempiensa koulutuksen usein korkeammaksi kuin se todellisuudessa on.

 Vipunen-tilastopalvelun mukaan korkeakouluopiskelijoiden äideistä yli viidenneksellä ja isistä noin viidenneksellä on korkeakoulututkinto.

 Yliopisto-opiskelijoiden vanhemmista suuremmalla osalla on korkeakoulututkinto kuin ammattikorkeakoulujen opiskelijoiden vanhemmilla.

 

Lähteet: Opetushallituksen ja opetusministeriön ylläpitämä Vipunen-tilastopalvelu, Eurostudent V -tutkimus, Turun yliopiston professori Osmo Kivinen ja tutkija Juha Hedman

Timo Viherkenttä hämmästyi silti. "En ollut pitänyt Linneaa minään pänttääjätyyppinä."

Opiskelualan valinta taas ei ollut Linnea Viherkentälle itsestään selvää. Valinnan ratkaisi lopulta se, että hän uskoo tutkinnon antavan monipuoliset mahdollisuudet eri työtehtäviin.

Tutkijoille on tuttua, että osa korkeakoulutusaloista periytyy muita enemmän. Korkeakoulutuksen alakohtaiset erot ovat suuria, sanovat koulutuksen periytyvyyttä tutkineet professori Osmo Kivinen ja tutkija Juha Hedman Turun yliopistosta.

"Vahvimmin periytyviä koulutusaloja ovat taidealat, lääketiede, oikeustiede ja eläinlääketiede. Myös psykologia näyttää olevan koulutusala, jonka opiskelijoilla on usein korkeasti koulutetut vanhemmat", Kivinen sanoo. Hän kutsuu oikeustieteen ja lääketieteen aloja elitistisiksi.

"Näillä aloilla on muita tavallisempaa, että vanhemmilla on juuri saman alan tutkinto. On lääkäri- ja juristisukuja."

Oikeustieteellisestä tiedekunnasta on valmistunut Linnea Viherkentän äitikin, mutta hän on kuvataiteilija. Myös veli on aloittanut oikeustieteen opinnot.

"Meillä on kotona aina puhuttu paljon yhteiskunnallisista asioista, kuten politiikasta ja taloudesta tai vaikka ihmisoikeuksista", Linnea Viherkenttä sanoo.

Artikkeliin liittyvät

"Lakipykäliä ei ole koskaan pyöritelty ruokapöydässä tai lakikirjoja luettu iltasaduksi", Timo Viherkenttä vitsailee.

Hän työskentelee Valtion eläkerahaston toimitusjohtajana. Tytär taas haaveilee työtehtävistä kansainvälisissä järjestöissä.

Samalla kun korkeakoulutus on yleistynyt, se on tutkijoiden mukaan muuttunut tasa-arvoisemmaksi.

Korkeakoulutettujen lapset suorittavat korkeakoulututkinnon useammin kuin akateemista tutkintoa vailla olevien vanhempien lapset, mutta erot ovat selvästi pienemmät kuin vaikkapa 1960- ja 1970-luvuilla. 2000-luvulla erojen kaventuminen näyttää kuitenkin pysähtyneen, Kivinen ja Hedman huomauttavat.

"Voi toki kysyä, kuinka paljon erot voivat enää nykyisestä kaventua, sillä alakohtaiset erot koulutuksen periytymisessä ovat suuria. Muutokset ovat hitaita", Kivinen sanoo.

Korkeakoulutettujen vanhempien lapset ovat edelleen yliedustettuina korkeakouluissa.

"Tutkimustemme mukaan esimerkiksi uusien korkeakouluopiskelijoiden äideillä on noin kaksi kertaa useammin korkeakoulututkinto kuin uusien opiskelijoiden äitien ikäluokan naisilla on keskimäärin", Hedman sanoo.

Suomi on silti koulutusmahdollisuuksien kansainvälisissä vertailuissa tasa-arvoisimpia maita. Kivinen kertoo, että tasa-arvoisia mahdollisuuksia lisäävät yhtenäinen peruskoulu ja maksuton koulutus.

Tutkijatohtori Reetta Muhonen Tampereen yliopistosta arvioi, että kun yhä useampi kotitaustasta huolimatta suorittaa korkeakoulututkinnon, eri koulutusalojen statuserot kasvavat.

"Kun kodin varallisuus ei yhtä paljon kuin aikaisemmin vaikuta siihen, kuka voi aloittaa korkeakouluopinnot, valinnoissa painottuvat meihin lapsuudenperheessä iskostuneet ajattelutavat ja käyttäytymismallit."

Muhosen mukaan tasa-arvoon vaikuttaa opintotukikin. Lainapainotteisempaan tukeen siirtyminen voisi lisätä epätasa-arvoa.

Linnea Viherkenttä uskoo, että joissain perheissä vanhemmat saattavat ohjata lapsiaan opiskelualan valinnassa enemmän kuin hänen perheessään. Oikeustieteen opiskeluun ei silti riitä pelkkä vanhempien toive.

"Pääsykoekevät oli elämäni tähän asti rankin kokemus. Se vaatii halua päästä opiskelemaan."

Isä on antanut hyvää esimerkkiä myös työuralle. "Isäni on saanut urallaan monia mielenkiintoisia työtehtäviä. Se nostaa omaa rimaa korkeammalle."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat